O Víně

05.05.2014 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 05.05.2014 07:00

Sylvánské zelené 2012 pozdní sběr - Vinařství Jiří Zámečník, Dolní Dunajovice

Jak hodnotím pozdní sběr Sylvánského zeleného ročníku 2012 z Vinařství Jiřího Zámečníka, se dozvíte v následující recenzi.

Poprvé se dostávám k Vinařství Jiřího Zámečníka, které sídlí v Dolních Dunajovicích. Lahev suchého Sylvánského zeleného 2012 pozdní sběr jsem kupoval v únoru 2014 za 130,- Kč (1. olomoucká vinotéka). Z webových stránek vinařství, které najdete pod tímto odkazem, přebírám základní informace. Rodinné vinařství bylo založeno v roce 2003 a navázalo na rodinnou tradici pěstování révy vinné a výroby vína. Vyrábí vína sudová i lahvová ve všech jakostních kategoriích. Roční produkce činí 15 tisíc litrů. Vína přívlastková vyrábí v malých šaržích, přibližně 1 tisíc litrů od dané odrůdy.

Lahev tvaru pistole má objem 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena šroubovacím uzávěrem. Adjustáž hodnotím pozitivně a přijde mi zdařilá. Jsou zde základní údaje týkající se viniční tratě a obce.

Barva je zlato-žlutá, má ale velmi slabou intenzitu. Viskozita je naopak vyšší a přesvědčivá. Vůně je jemná a nabízí v nástupu květinovo-ovocité tóny, které se přesouvají do podoby vyzrálého hrozna a zelená jablka.

Chuť je středně dlouhá a má velmi pikantní kyselinku, která povzbudí k dalšímu doušku. Není to nic komplikovaného, ale naopak velmi jednoduché, ale příjemné bílé víno. Lahev můžete klidně otevřít již teď. Archivační potenciál odhaduji až do roku 2016. Je to příjemně šťavnaté Sylvánské zelené, které potěší milovníky bílých moravských vín, u kterých má kyselinka velmi dobré zastoupení. K tomuto vínu doporučuji podávat zeleninové saláty.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Sylvánské zelené
Ročník: 2012
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Dolní Dunajovice
Viniční trať: Dunajovský kopec
Výrobce: Vinařství Jiří Zámečník, Dolní Dunajovice
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 23/12
Evidenční číslo jakosti: 60B1-13/7
Obsah zbytkového cukru: 2,0 g/l
Obsah kyselin: 6,3 g/l
Doporučená archivace: 2014 - 2016
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 130,- Kč (1. olomoucká vinotéka v únoru 2014)

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 6 7 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4217x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 04.05.2014 09:00:47