O Víně

10.03.2014 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 10.03.2014 07:00

Ryzlink vlašský 2012 zemské - Vinařství P&M Koráb Boleradice

V dnešní recenzi zemského Ryzlinku vlašského ročníku 2012 z Vinařství P&M Koráb Boleradice, se zmíním také o skupině Autentistů. Více v následujícím článku.

Lahev suchého Ryzlinku vlašského 2012, které je zatříděné jako moravské zemské víno, ale hrozny dosáhly cukernatosti odpovídající pozdnímu sběru, mi v únoru 2014 daroval Tomáš, který lahev kupoval přímo ve vinařství za 145,- Kč. Na domluvenou únorovou degustaci jsem bohužel nemohl přijet. K mému překvapení to je první standardní recenze na boleradické vinařství P&M Koráb. O tomto vinařství v minulosti již ale psal například p.j. v článku Vinařství P&M Koráb Boleradice nebo Evas v reportu Bio-autentická ochutnávka: Koráb + Abrle.

Vinařství Koráb patří do skupiny Autentistů. Na webových stránkách vinařství najdete u odkazu Autentisté následující: Do skupiny Autentisté, která vznikla na přirozeném názorovém postoji nejen k vínu v roce 2008 patří Bogdan Trojak, Petr Koráb, Richard Stávek a Ota Ševčík. Jedním z jejich cílů je vymanit proces tvorby vína z osidel technologie a unifikace. Na vinohrady je pohlíženo především jako na významné prvky dotvářející moravskou krajinu. U vinic a následně i u daru vína je kladen důraz na jejich přirozenost a zákonitosti přírody. Jedním z důkazů tohoto postoje je spontánní kvašení vín.

Musím také citovat jednu větu ze stránek vinařství, která podle mne asi nejlépe charakterizuje filozofii vinařství a stanovuje odlišnost mezi dalšími výrobci: V dnešním „moderním“ vinařství je přirozený projev vína doslova v zajetí technologie. Dále se pak dozvíte, že: Často je navíc ubíjen množstvím přípravků, přidávaných k dosažení co největší líbivosti. Byl by hřích tímto procesem „znásilnit“ i krev (mošt) hroznů starých vinic. Proto jsou vína kvašena spontánně, bez přidávání ušlechtilých kvasinek a výživy pro ně. Ani později nejsou přidávány enzymy, taniny ani podobné látky, protože, podle našeho názoru, si jedině touto cestou uchovají vína „duch místa ze kterého vzešla“ a co nejvíce se v nich projeví tzv. terroir. Jelikož chceme z hroznů starých vinic vytvářet vína, v jejich co možná nejpřirozenější podobě, vycházíme také pouze z přírodního obsahu cukrů a kyselin v hroznech, bez přidávání cukru řepného či dalších kyselin. Biodynamiku nechápeme jako návod jak vytvořit pravdivé víno, ale jako cestu. Cestu, kterou pokud se vydáme máme šanci dosáhnout vzájemné rovnováhy mezi vinařem - vinohradem. Vliv vinohradu, jako základního kamene vína je tak posílen na maximum a víno se stává odrazem této vzájemné rovnováhy. Na cestu biodynamiky jsme se vydali opatrnými krůčky v roce 2008 a budeme o našich zkušenostech rádi průběžně informovat na setkání s přáteli.

Webové stránky vinařství jsou bohužel neaktuální. Poslední informace se vztahují k produkci ročníku 2010. Naštěstí na velmi zajímavé etiketě najdete mimo jiné informaci, že: Víno nebylo záměrně čeřeno ani filtrováno, aby si zachovalo přirozený obsah zdraví prospěšných látek.

Vlastní hrozny byly sklizeny 23. října 2012 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati viniční trati Psinky v obci Boleradice. Réva zde byla vysázena v roce 1966 je zejména doménou Tramínu, ale daří se také ryzlinkům, Sauvignonu a Zweigeltrebe. Technologie výroby: kvašeno na kvasnicích, spontánně a zrání v keramické nádobě.

Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace, které se vztahují k vinařské obci. Boleradice mají 50,2 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 131,5 ha. V obci bylo v roce 2005 registrováno 100 pěstitelů. Velice zajímavý je dále text od Jaroslava Procházky (ZO Techsport Boleradice), který se detailně vztahuje k této vinařské obci. Boleradice mají svou zvláštní atmosféru obce sevřené mezi impozantní vršky. Mívaly 14 viničních tratí, což zřejmě bylo úředníkům trnem v oku, byť členitý terén vytváří velký počet mikroterroirů. Pod trať Hora Šejby byly proto včleněny tratě Terasa v Šejbách, Šejby a Mezihorky. Psinky zase byly sloučeny s Za klínky, U hřbitova a Klínky. Nové hory pohltily Světlý a Dukejský zase tratě Stračí, Kolíbky a Klíny (o co je hezčí název Dukejský než třeba Stračí či Kolíbky?). Jedinou tratí v původní výměře zůstal Víckov. Kuriozitou je trať Randle. Přestože v seznamu tratí před sloučením i po něm trať takového jména není, místní název je vžitý a vinice na tom místě (byť mimo úředně uznané trati) existuje už velmi dlouho. V této trati leží nejstarší kolektivně (JZD) vysazená vinice v Boleradicích. Byla vysazena v roce 1972 a rodí zde odrůdy Tramín červený, Ryzlink vlašský, Svatovavřinecké, Modrý Portugal. Očekával jsem, že tato "díra v evidenci" bude v nejbližší novele napravena. Ovšem v roce 2010 se to nepovedlo - nikdo Registr vinic v tomto smyslu nepožádal. Škoda. Dodatečně jsem v jakémsi boleradickém zpravodaji z roku 2004 našel zmínku, kde se vinaři nabádali, aby trať Randle uváděli jako trať Hora Šejby. Z vinařů odtud znám jen ing. Vladislava Šlancara (ale vína jsem nechutnal) a mladé vinařství starých vinic Vinařství Koráb - pro mne jedno z nejlepších na Moravě. Sklípků je ve zdejším areálu ale dalších 11. Při brouzdání internetem jsem objevil tuto ucelenou zprávu o boleradickém vinařství (Polehrad - zpravodaj občanů Boleradic, červen 2009): První písemná zpráva o pěstování vína je z roku 1289 a patří k nejstarším na jižní Moravě. Velký rozvoj vinařství u nás nastal v 16. století. V roce 1503 dala vrchnost osadníkům možnost vysadit vinice v trati Světlá. V roce 1530 koupili Boleradice páni z Vickova a za jejich vlády došlo k výraznému rozvoji vinařství a to udělením řady výsad, stanovením horenských nařízení, dánim možnosti výsadby vinic vedle staré hory Světlé v tzv. „Nové hoře Světlé“. Udělili právo pečetí a na ní zobrazení vinařského nářadí – hrábí a vinařského nože. V roce 1559 povolila vrchnost k nám příchod novokřtencum („Habáni“), kteří byli výborní vinaři a u nás měli pronajatý panský poplužní dvůr a v něm sklep na uskladnění vína, který je dochovaný dodnes. V době třicetileté války nastal hluboký úpadek obce a také vinařství. Ještě v roce 1673 bylo u nás 668 meřic vinic, z nich však 448 pustých. V roce 1744 bylo v obecním hostinci vyšenkováno 170 věder vína a o pět let později 250 věder domácího a 99 věder nakoupeného vína. V té dobe se rozkládaly vinice v tratích Mezihorka, Šejby, Holci, Psinky, Pod Šejby, Stará i Nová Světlá, Randle, Vorlícky. Vrchnost od nepaměti měla vinice v trati Šejby. V roce 1789 byl v Boleradicích výnos 760 věder vína. Po vinařské katastrofě na přelomu 19. a 20. století poklesla rozloha vinohradů na minimum. Obdoba nastala v 50 letech min. století, kdy majitelé vinice je museli rušit v zájmu zajištění výživy národa. Zato v 60. letech se začala situace měnit a vinice mohli vysazovat „zahrádkáři“ a také JZD. Od té doby bylo vinařství na vzestupu až dosáhlo současného stavu. Současný stav - rok 2009 Katastrální území Boleradice patří do oblasti Morava a do Velkopavlovické podoblasti. Vinice u nás jsou položeny ve značné výši a to až 300 metrů nad mořem. Ve značně zvlněném, strmém a členitém terénu. Velká část vinic byla vysázena v 80. letech min. stol. Na rekultivovaných pozemcích na nichž vznikly širokoplošné terasy s protierozními zábranami a tím i vhodné pro vinice. Půdy na nich jsou na vápenatých jílech, pískovcích pokrytých spraší. Nejvíce se pěstují odrůdy Neuburg, Müller Thurgau, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené. Méně je zastoupeno Sylvánské zelené, Tramín červený a Sauvignon pro výrobu bílých vín. Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, méně Frankovka a Modrý Portugal na červená vína. Díky výše položeným vinicím mají rostliny dlouhý transfer živin, neboť réva hluboce koření a to až v hloubce 12 m. Révové kořeny musí čerpat vodu a minerály z velkých hloubek. Vína jsou ovocitá, sauvignonová a muškátová hlavně díky výše položeným vinicím. Viniční tratě Dukejský - celková plocha je 29 ha, skutečně osázená plocha je 5 ha. Stáří vinic 25 až 65 let, vinice v individuální držbě. Patří sem hony Stračí, Kolíbky, Klíny, Dukejský. Nové Hory - celková plocha 28 ha, osázená 19 ha. Odrůdy Müller-Thurgau, Sylvánské zelené - stáří 20 let, Ryzlink vlašský 28 let. Tvoří ji hony Světlá a Nové hory. Psinky - celková plocha 24 ha, osázená plocha 10 ha, stáří vinic 6 až 35 let. Tvoří ji hony Za Klínky, U hřbitova, Klínky a Psinky. Ten posledně jmenovaný má ideální jižní expozice, ale současný stav je žalostný navzdory tomu, že je na ni nevábný pohled z vesnice. Neobdělávané vinice, náletové dřeviny, pustá pole kazí celkový ráz vesnice a jejího okolí. Hora Šejby - plocha vinic je 44 ha, obdělávaná plocha 10ha, stáří vinic 31 let. Převládá svatovavřinecká odrůda. Vetšina vinic je na terasách s extenzivním hospodařením, ale s velkým úhynem keřu, proto se nepočítá s obnovou. Tvoří je hony Šejby a Mezihorka. Víckov - výměra 11 ha, osázeno 6 ha v roce 1979, vinice jsou v individuální držbě. Je to historicky významná lokalita připomínající pány z Víckova a největší rozkvět vinařství v Boleradících. Celkem je k dispozici 136 ha na nichž je možné pěstovat révu, ale ve skutečnosti je využita asi na polovinu . Zastoupení odrůd v kusech. Neuburské - 26000 ks, Sylvánské zelené - 4500 ks, Müller-Thurgau - 12000 ks, Ryzlink vlašský - 8000 ks Tramín červený 5000 ks, Veltlínské zelené - 3000 ks, Sauvignon - 1000 ks, Svatovavřinecké - 13000 ks, Zweigeltrebe - 2000 ks, Frankovka - 1500 ks, Modrý Portugal 1100 ks. Pěstitelé vinic Největší je Vinařství Šlancar s.r.o., které obdělává 32 ha vinic. Jako malovinaři Vinařství Koráb a Novotný Zdeněk. Drobní vinaři mají v držbě 5 až 10 arů, což je 250 až 600 keřů révy. Registrovaní výrobci vína v Boleradicích: Vinařství Šlancar, s.r.o., Vinařství Omasta Stanislav, Vinařství Koráb P&M, Vinařství Zdeněk Novotný. Uskladnění vína je ve sklepích, jednak u rodinných domků, v bývalých sklepích po vesnici. Kolonie sklepů v bývalé cihelně u hřbitova byla vystavěna v letech 1970 -1980 a vytváří malebné zátiší na okraji vesnice. Od roku 1996 pracuje Vinařský spolek, který má 30 členů a každoročně koná Velikonoční výstavu vín, jeden tematický zájezd do vinařských oblastí a pro svoje členy i další zájemce odborné akce s vinařskou tématikou. V posledním čase také Den otevřených sklepů a Štěpánský košt mladých vín. Velkou tradici mají Slavnosti vinobraní se zavíráním a otevíráním hory, průvodem vinařů, které se konají od 60 let min. stol. s vlastním textem a dramaturgií. Od té doby konávali výstavy vín zahrádkáři při různých příležitostech. Vinařství v místě si zachovává stálý zájem i stoupající úroveň. Autor: Jaroslav Procházka, ZO Techsport Boleradice.

Lahev tvaru pistole má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 45 mm s potiskem "Stáčeno s úctou ke starým vinohradům". Kvalitní staniolová záklopka s potiskem vinařství. Adjustáž je excelentní a spolu s vinařstvím Volařík a Znovínu Znojmo patří k etalonu!

Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a velmi vysokou viskozitu. Vůně je neuvěřitelně široká, mnohoslibná a jedním slovem jiná, než u většiny vlašáků moravských vinařů. Asi hlavní informace je, že nebylo nějak zásadně kvasinkami "ohýbány" přirozené odrůdové vlastnosti. Najdete zde velmi jemné tóny vyzrálého hrozna, ale i luční kvítí a medové odstíny.

Chuť je velmi zvláštní, nekonformní a zvláštní. První dojem je opravdu excelentní, po nesmírně dlouhé době mám možnost degustovat moravský vlašák, který se absolutně vymyká zaběhlým schématům. Víno má nádhernou strukturu a je neuvěřitelně plné. Obsah alkoholu mi pocitově připadá mnohem vyšší než udávaných 12,5 % obj. Kdybych měl použít příměr, pak bych uvedl, že v chuti jsou stopy látek, které obsahují hrozny révy, ale které za použití standardních technologických postupů nemáme vůbec šanci poznat. V tomto případě jsou pro mne naprosto nové chuťové vlastnosti, které mají původ jak v biodynamice, stáří vinice, ale i technologii zpracování hroznů. Po dnešní zkušenosti odhaduji archivační potenciál minimálně až do roku 2016, ale pravděpodobně déle. Lahev můžete bez problému otevřít již teď. Nedovedu si představit tento vlašák podávat k nějakému pokrmu, než ho popíjet jen tak samotný a nechat se okouzlit jeho vlivem. Uvidíte, že to bude příjemný zážitek :-)

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink vlašský
Ročník: 2012
Jakost: zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Boleradice
Viniční trať: Psinky
Výrobce: Vinařství P&M Koráb Boleradice
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 0712
Obsah zbytkového cukru: 5,0 g/l
Obsah kyselin: 6,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 24,0 g/l
Cukernatost hroznů v době sklizně: 22,0 °NM
Datum sklizně: 23. října 2012
Stáří révy vinné: 48 let
Technologie výroby: kvašeno na kvasnicích, spontánně a zrání v keramické nádobě
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Doporučená archivace: 2014 - 2016
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 145,- Kč (přímo ve vinařství v únoru 2014)

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 8 8 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4310x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 10.03.2014 12:37:28