O Víně

12.12.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 12.12.2013 07:00

Chardonnay 2009 pozdní sběr - Tanzberg Mikulov, a.s.

Jak hodnotím z Anenského vrchu Chardonnay ročníku 2009 a přívlastku pozdní sběr, se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého Chardonnay 2009 pozdní sběr jsem kupoval v listopadu 2013 za 159,- Kč (Kaufland). Hrozny byly sklizeny 21. září 2009 při cukernatosti 22,6 °NM na viniční trati Anenský vrch v obci Bavory. Réva zde byla vysázena v roce 200 a pěstuje se na středním vedení (výška kmínku 50-60 cm) na hlinito-jílovité půdě s vápennými segmenty. Technologie výroby: krátké nakvášení rmutu (cca 1,5 hod), čistá kultura kvasinek, řízené kvašení 16-18 °C. Z webových stránek vinařství přebírám ještě informace, které se vztahují k této viniční trati. Anenský vrch v obci Bavory má rozlohu 6 ha a pěstují se zde odrůdy: Chardonnay 50 % a Rulandské modré 50 %. Expozice je JZ, půda je směs pískovcových a jílovitých sedimentů. Zajímavost: v bezprostřední blízkosti je silnice E 461. Filozofie pěstování spočívá v malém zatížení révového keře hrozny, v redukci úrody a péči o jednotlivý hrozen. Snahou je minimální zatěžování přírody pomocí známých biotechnologických postupů s omezením použití chemických přípravků.

Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Bavory má 90,58 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 91,61 ha. V obci bylo v roce 2007 registrováno 41 pěstitelů. Snad až na severně situovanou Pravou Klentnickou a málo svažitý Anenský vrch velmi dobré terroiry, jen kupodivu poměrně neznámé. Až na Slunečnou a Anenský vrch v majetku Tanzbergu, ty jediné se těší určitému věhlasu.

Lahev originálního tvaru Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem odrůdy, jakosti, ročníku a vinice, jak bývá u tohoto vinařství obvyklé. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Chardonnay 2004 pozdní sběr (barrique) přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má ale velmi slabou intenzitu. Vůně je překvapivě nevýrazná a taková uzavřená. Na druhou stranu musím poznamenat, že se nejedná o žádné líbivé víno zaměřené na primární aromatiku. Pokud bych měl charakterizovat, co buket obsahuje, zmínil bych velmi slabé ovocité tóny připomínající angrešt a dále pak list rybízu.

Chuť je středně dlouhá, má stále pikantní kyselinku a poněkud kratší závěr, kterému chybí lepší tělo respektive extrakt. Pocitově mi přijde víno stále velmi "živé" a netipoval bych na ročník 2009. Je to dáno obsahem kyselinky (7,1 g/l), která dává stále dobrý archivační potenciál. Lahvovou zralost odhaduji po dnešní zkušenosti minimálně na konec roku 2014. Vinařství doporučuje k tomuto Chardonnay podávat kuřecí maso, ryby a lehké omáčky.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 2009
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Bavory
Viniční trať: Anenský vrch
Výrobce: Tanzberg Mikulov, a.s.
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 6
Evidenční číslo jakosti: 51C1-10-23
Obsah zbytkového cukru: 2,7 g/l
Obsah kyselin: 7,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 18,9 g/l
Datum sklizně: 21. září 2009
Cukernatost moštu: 22,6 °NM
Stáří vinice: 10 let
Typ půdy: hlinito-jílovitá s vápennými segmenty
Způsob vedení révy vinné: střední, výška kmínku 50-60 cm
Technologie výroby: krátké nakvášení rmutu (cca 1,5 hod), čistá kultura kvasinek, řízené kvašení 16-18 °C
Velikost šarže: 5230 L
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 12 - 14 °C
Doporučená archivace: 2012 - 2014
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 159,- Kč (Kaufland v listopadu 2013)

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 6 6 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3545x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 11.12.2013 19:00:01