O Víně

14.11.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.11.2013 07:00

André 2011 pozdní sběr (barrique) - Vinařství Vajbar Bronislav, Rakvice

Jak hodnotím pozdní sběr André ročníku 2011 školené v sudu barrique, se dozvíte v následující recenzi.

Suché André 2011 pozdní sběr (barrique) jsem kupoval v listopadu 2013 za 130,- Kč v 1. olomoucké vinotéce. Na e-shopu vinařství je v současné době v nabídce za 220,- Kč. Vůbec poprvé jsem André, které prošlo ležáckým sudem po dobu 12 měsíců hodnotil u recenze André 2011 pozdní sběr - Šlechtitelská stanice vinařská a.s. Velké Pavlovice (hodnocení 8-8-7). U této odrůdy bych nepředpokládal, vzhledem k výrazným tříslovinám a robustní struktuře, školení v dubu, tak jsem docela zvědavý.

Hrozny byly nakoupeny a sklizeny při cukernatosti 23,0 °NM na viniční trati Záhumenice v obci Vrbice. Réva byla vysázena v roce 2005 a pěstuje se zde na černozemi na středním vedení. Technologie výroby: zrání v nových barrique sudech (výrobce Seguin Moreau) po dobu 12 měsíců.

Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Vrbice má 146,7 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 367,0 ha. V obci bylo v roce 2007 registrováno 296 pěstitelů. Vzhledem k poloze obce (téměř) na hřbetu kopce má příznivou polohu ke slunci jen ta polovina tratí ležící na jih (jihovýchod, jihozápad) od obce. Nejlepší vůbec se zdají Ochoze. Mytická na hlavu vedená vinice Pavla Springera v trati Skale byla po smršti slučování v roce 2004 přejmenována na Roviny, ale Vyhláškou 254/2010 se naopak Roviny mění na Skale - a tak je to podle mne lepší. Poslední dobou je hodně slyšet o vinařství Leoše Horáka.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s  potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u výše zmíněné recenze.

Barva má neskutečnou intenzitu. Je inkoustově černá a fialově temná, prakticky neprůhledná. Už dlouho jsem neviděl u moravského červeného vína tak intenzivní barvu a odstín, který bych přirovnal jen k barvířkám. Vůně potřebuje čas, aby se ukázala v plné síle. Můžete zde najít zajímavé marmeládové tóny, lesní ovoce a slabé animální tóny. V současné době zde není žádná vanilka a podobné odstíny, které jsou pro vína školená v barikovém sudu typická. Buket má velmi dobrou strukturu a stále nabízí nějaká překvapení.

Chuť je plná, má dlouhé doznívání a velmi pevnou strukturu. Dotyk s dubem není přesto moc znát, více mi to po dnešní zkušenosti přijde o odrůdě než o sudu. V závěru můžete najít bobulové ovoce a jemné koření, které přechází do hořké čokolády a kouřovinky. Když se podíváte na zadní etiketu, je uvedený popis velmi přesný. O velmi dobrém archivačním potenciálu jsem přesvědčený, vinařství uvádí lahvovou zralost až do roku 2016, což podle mne odpovídá. Během několika let nazrávání na lahvi dojde určitě k zjemnění třísel. Je to prostě víno, u kterého by měla být archivace nutností. V případě snoubení s pokrmy je vhodná temperace až na 20 °C a nechat André v rozdýchat v karafě. Vinařství doporučuje víno podávat k argentinskému steaku z hovězího pupku, veškerým tmavým masům a sýru Brie.

Na závěr ještě dvě poznámky. Velice chválím ochotu odpovědět na dotazy, které velmi rychle obdržím a webové stránky vinařství, které prošly faceliftem. Najdete na nich například přesné charakteristiky všech prodávaných vín. Za naprosto perfektní považuji detailní informace včetně fotografií vlastních viničních tratí.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: André
Ročník: 2011
Jakost: pozdní sběr
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Vrbice
Viniční trať: Záhumenice
Výrobce: Vinařství Vajbar Bronislav, Rakvice
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 7511
Evidenční číslo jakosti: 30A1-12/44
Cukernatost hroznů: 23,0 °NM
Obsah zbytkového cukru: 0,1 g/l
Obsah kyselin: 5,2 g/l
Bezcukerný extrakt: 28,6 g/l
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2005
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Délka zrání v sudu barrique: 12 měsíců
Typ a výrobce sudu: Seguin Moreau
Doporučená archivace: 2013 - 2016
Teplota skladování: 18 - 20 ºC
Teplota podávání: 10 - 15 ºC
Ocenění: Zlatá medaile Vinum Juvenale (2011)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 130,- Kč (1. olomoucká vinotéka v listopadu 2013)

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 10 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 2  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3647x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 13.11.2013 18:10:51