O Víně

10.10.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 10.10.2013 07:00

Cabernet Sauvignon 2011 kabinetní - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec

Po nedávné recenzi na kabinetní Rulandské modré ročníku 2008 z Vinařství Jiřího Šilinka, otevírám další kabinet Cabernetu Sauvignon ročníku 2011. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého kabinetního Cabernetu Sauvignon ročníku 2011 jsem přivezl z degustace ve vinotéce vinařství Plešingr v srpnu 2013, kde se prodává za 100,- Kč. Poprvé jsme toto kabinetní víno degustovali v lednu 2013 přímo ve vinařství ve Velkých Pavlovicích. I když se jednalo o jedno z posledních vín několika hodinové degustace, vůbec nezapadlo do nějakého průměru, jak by se mohlo zdát. Po recenzi na kabinetní Sauvignon ročníku 2011 (hodnocení 6-9-7), který mne taktéž velmi zaujal, jsem zvědavý, kam se tento kabernet posunul.

Z dlouhodobého hlediska kabinetní vína (ať bílá či červená) z tohoto vinařství miluji a vyhledávám. Stále více mi Vinařství Plešingr přijde jako poslední mohykán v případě kabinetních vín v České republice a je to určitě škoda. Jsou to většinou lehká a příjemná vína, která nezklamou.

Hrozny byly nakoupeny od společnosti Agromoravia a sklizeny 22. října 2011 při cukernatosti 21,2 °NM na viniční trati Vinohrady v Moravské Nové Vsi. Několik nádherných momentek starých sklepů z této vinařské obce najdete níže pod textem (autor fotografií: Simon Timingeriu). Technologie výroby: nakvášecí tank, odtažení rosé, odbourání kyseliny jablečné a 3 měsíce ve starých barikových sudech.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 38 mm. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Frankovka 2008 pozdní sběr (rosé), přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je purpurově červená, má střední intenzitu a fialové záblesky. Vůně v nástupu nabídne drobné ovoce a marmeládové tóny, které přechází do slabých kořenitých odstínů. Postupným popíjením se objevuje také vliv starého barikového sudu v podobě jemné vanilky.

Chuť je středně dlouhá, harmonická a má parametry pozdního sběru. Tělo i struktura odpovídá vyššímu přívlastku, než jak byl Cabernet Sauvignon nakonec zatříděný, ale není to žádný vážný problém. Školení ve starých barikových sudech po dobu 3 měsíců dodalo více kořenitých tónů a pomohlo struktuře. Vínomilci mají možnost koupit kabinetní víno za velmi příznivých 100,- Kč, které při malém dotyku s dubem rozhodně stojí za ochutnání. Víno má svůj vrchol stále před sebou a podle predikce vinařství ho můžete archivovat až do roku 2015.

Druhý den mi přijde chuť ještě zajímavější než první. Objevují se zde zajímavé tóny marmelády z černého rybízu a drobného červeného ovoce. Za ostatní služby dávám maximální známku, protože velmi oceňuji ochotu v dnešní době dávat na trh vína kabinetního typu, zvláště pak červená. A také musím vzít v potaz neskutečně zajímavou cenu.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Cabernet Sauvignon
Ročník: 2011
Jakost: kabinetní
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Moravská Nová Ves
Viniční trať: Vinohrady
Výrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 24/11
Evidenční číslo jakosti: 96G1-12
Číslo vzorku: 50
Datum sklizně: 22.10.2011
Cukernatost moštu: 21,2 °NM
Obsah zbytkového cukru: 5,2 g/l
Obsah kyselin: 4,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 27,1 g/l
Technologie výroby: nakvášecí tank, odtažení rosé, odbourání kyseliny jablečné, 3 měsíce ve starých barikových sudech
Rok lahvování: 2012
Doporučená archivace: 2013 - 2015
Počet lahví partie: 2.470 ks
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 18 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 100,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2013)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 7 7 10

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3424x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 28.10.2013 12:31:04