O Víně

27.05.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.05.2013 07:00

Cabernet Moravia 2002 ledové - Vinařství Beneš Jaroslav, Hrušky

Kam se posunulo za deset let a jak hodnotím ledové víno ročníku 2002 odrůdy Cabernet Moravia se dozvíte v následující recenzi.

Lahev objemu 2 dcl Cabernetu Moravia 2002 ledové z Vinařství Jaroslava Beneše jsem kupoval v srpnu 2004 přímo ve vinařství za 250,- Kč. O tomto ledovém vínu psal před necelými deseti lety Petr v samostatné recenzi a jeho postřehy najdete pod tímto odkazem. Moje poslední zkušenost s tímto vinařstvím je už docela stará a jednalo se o Rulandské šedé 2003 výběr z hroznů (hodnocení 9-7-7).

Hrozny byly sklizeny 10. prosince 2002 v 5 hod. ráno při teplotě -11 °C při cukernatosti 48,0 °NM na viniční trati Hastrmany v obci Hrušky. Výtěžnost z keře 3 hrozny a výlisnost hroznů cca 20 %. Vyrobeno bylo 400 ks lahví objemu 0,2 L.

Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Hrušky má 111,1 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 448,2 ha. V obci bylo v roce 2007 registrováno 204 pěstitelů. Původně byly všechny tratě řazeny do první kategorie, ale nakonec je většina tratí v druhé kategorii, jen Hastrmany (ta část, co se původně tak i jmenovala, ne přilehlé trati, které se k názvu Hastrmany dostaly sloučením v roce 2004) mají kategorii nejvyšší. Myslel jsem si, že v této aluviální rovině snad ani nelze mluvit o mikroterroiru a rozlišovat nějak mezi sebou tratě, které co do povrchu vypadají prakticky stejně. Upřímně neskrývám svůj obdiv ke každé takové snaze přiblížit milovníkům vína své vinice, přinést co nejvíce detailů, naučit se vystihnout jejich přednosti a osobitý charakter, který by se měl také odrazit ve vínech z nich. Vína členů zdejšího sdružení Bonus Eventus občasně chutnám na výstavách, obecně jsem je pokládal za dokonalá (hlavně RR), čistá, vyvážená, přitom ne nudná, s určitým charakterem. Na druhou stranu mi přišlo, že důrazu na technologii, intenzity vůně a mnohdy i zbytkového cukru tam bylo až příliš na úkor terroirové přirozenosti, ale možná, že jsme chutnal příliš povrchně a rychle, s předsudkem k vínům z rovin. Už kvůli tomu, abych se pokusil rozlišit charakter zdejších tratí vůči sobě navzájem se budu snažit propíjet si cestu ke zdejším vínům důkladněji.

Lahev typu Platin má objem 0,2 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm. Adjustáž je velmi originální a vkusná. Stříbrná etiketa ve tvaru listu révy vinné je přehledná a k charakteru tohoto typu vína ladí.

Barva je šedo-růžová, má slabší odstín a slabé oranžové záblesky. Kdyby se jednalo o růžové víno, charakterizoval bych ho nejnižším odstínem používaný pro rosé vína. Viskozita je podle očekávání exkluzivní. Víno se velmi líně povaluje ve skleničce a má olejovitou podobu. Vůně je jemná a kouzelná od prvního okamžiku. V nástupu můžete najít zvláštní ovocité odstíny (maliny, lesní jahody, třešně), které se přesouvají do medovo-cukrových tónů. Na pozadí vystoupí známé tóny bonpari. Během popíjení a různé temperaci se buket zajímavě měnil a měl stále co nabídnout.

V dlouhé chuti najdete výbornou harmonii a k mému překvapení nechybí pikantní kyselinka (6,5 g/l), která dokáže pocitově sekundovat vysokému obsahu zbytkového cukru (174,0 g/l). V dozvuku se můžete potěšit z nádherného extraktu z vylisovaných hroznů o vysoké cukernatosti, bohužel neznám přesnou hodnotu. Vzhledem k vysokému obsahu zbytkového cukru je stále obsah alkoholu relativně vysoký (11,28 % obj.), zásadně pomáhá udržet tělo a pocitově není poznat. Víno je také ve velmi dobré kondici a není na něm poznat stáří více jak deset let. V případě lahvové zralosti je už podle mne nějakou dobu na svém vrcholu, na kterém se může udržet až do roku 2015. Je to ideální ledové pro sváteční chvíle a pro digestiv, jako sladká tečka na závěr. Dnes to pro mne prostě byl mimořádně příjemný zážitek.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Cabernet Moravia
Ročník: 2002
Jakost: ledové
Vinařská oblast: Podluží
Vinařská obec: Hrušky
Viniční trať: Hastrmany
Zatřídění podle zbytkového cukru: sladké
Výrobce: Vinařství Beneš Jaroslav, Hrušky
Alkohol: 11,28 % obj.
Číslo šarže: 40
Evidenční číslo jakosti: 32797V/03-7223/94
Číslo vzorku: 37
Datum sklizně: 10. prosince 2002
Cukernatost hroznů: 48,0 °NM
Obsah zbytkového cukru: 174,0 g/l
Obsah kyselin: 6,5 g/l
Doporučená archivace: 2010 - 2015
Velikost šarže: 400 ks
Ocenění: Zlatá medaile Cuvée (2004)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 250,- Kč (přímo z vinařství v srpnu 2004)

Spotřebitelská známka: 9.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 9 10 9

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3360x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 19.05.2013 14:00:14