Merlot 2009 výběr z bobulí - Gotberg, a.s. Popice
Po dlouhé době se dostávám k moravskému Merlotu ročníku 2009, který vyzrál do vysokého přívlastku výběr z bobulí. Je to víno, u kterého se určitě vyplatí dlouhodobá archivace. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.
Lahev Merlotu 2009 výběr z hroznů jsem kupoval za 265,- Kč přímo v moderním vinařství v červenci 2011 po zpáteční cestě ze Svatého kopečku v Mikulově viz reportáž Viniční tratě v okolí Mikulova. S odrůdou Merlot se na našich viničních tratích často nesetkáte, a pokud ano, pak jsou to vždy relativně mladé výsadby, což je i tento případ (výsadba z roku 2004). U dnešní lahve mne zarazil přívlastek výběr z bobulí a zatřídění jako suché víno.Není vůbec obvyklé, aby červená vína tak vysokého přívlastku byla zatříděna podle zbytkového cukru do kategorie suchých vín a zrála v originálních francouzských sudech. Vinařství Gotberg vyrábí vína teprve od ročníku 2009 a na trh uvolňuje velké procento bílých vín se zbytkovým cukrem.
Hrozny byly sklizeny 2. listopadu 2009 při cukernatosti 27,2 °NM na viniční trati Svidrunk v obci Popice. Réva zde byla vysázena v roce 2004 a pěstuje se na rýnsko-hesenském vedení (na jeden tažeň bez zásobního čípku) na druhohorní naváté spraši. Technologie výroby: víno vyrobené bez ASVK, bez JMF, taninů, neškolené, bez filtrace, 10 % procentní podíl Merlotu z nových sudů typu barrique objemu 225 litrů (výrobce Radoux).
Položil jsem sklepmistrovi vinařství Gotberg (Stanislav Málek) dvě otázky:Na kolika ha pěstujete odrůdu Merlot? Merlot pěstujeme na 2 ha vinic.Vaše zkušenosti s odrůdou Merlot? Zatím si na Merlot zvykám, záleží hodně na klonovém materiálu.
Lahev burgundského typu má objem 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství a ročníkem sklizně na horní plošce. Adjustáž má své kouzlo. Tvar lahve a grafika etikety se mi líbí. Staniolová záklopka bordó barvy pěkně ladí. Na zadní etiketě je základní popis vína.
Barva je intenzivní, purpurově červená a má nahnědlé menisky po okraji. Viskozita je přímo ukázková. Vůně je jemná a nabízí směs černého rybízu, koření a vanilky. Později objevíte také kávovo-čokoládové tóny. Buket má velmi zajímavou strukturu a odpovídá zatřídění do tohoto vysokého přívlastku.
Chuť je dlouhá a má nádherné sametově jemné doznívání, ve kterém se rozprostřou kořenito-kávové tóny, které přecházejí do drobného ovoce, marmelády a hořké čokolády. Extrémně vysoký obsah alkoholu (14,5 % obj.) nádherně zapadl do výsledného celku a pocitově není poznat. Po pár skleničkách ho ale samozřejmě cítíte v hlavě. Díky vysoké cukernatosti hroznů a prokvašení do obsahu zbytkového cukru, který odpovídá zatřídění do suchých vín, máme před sebou velmi zvláštní červené víno, kterému nic nechybí. Desetiprocentní dotyk s barikovým sudem vínu také pomohl a sklepmistr ho použil citlivě a s rozumem.
Archivační potenciál je velmi zajímavý, ostatně Stanislav Málek ho predikuje až do roku 2021! Lahev doporučuji otevřít nejdříve v roce 2015, kdy dojde k ještě lepšímu zakulacení tříslovin a pravděpodobně k ještě lepší harmonii mezi obsahem alkoholu a bezcukerným extraktem. Je to velké moravské červené víno z odrůdy Merlot, která na Moravě nemá zatím takové postavení, ale jak je vidět, dokáže nádherně vyzrát a dát úžasná vína. Je to víno, který za 265,- Kč stojí za to nakoupit a archivovat.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: MerlotRočník: 2009Jakost: výběr z bobulíZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: PopiceViniční trať: SvidrunkVýrobce: Gotberg, a.s. PopiceAlkohol: 14,5 % obj.Číslo šarže: G1309Evidenční číslo jakosti: 103I1-10Číslo vzorku: 50Datum sklizně: 2. listopadu 2009Cukernatost hroznů: 27,2 °NMObsah zbytkového cukru: 3,1 g/lObsah kyselin: 4,9 g/lBezcukerný extrakt: 28,0 g/lVýsadba révy vinné proběhla v roce: 2004Způsob vedení révy: rýnsko-hesenské (na jeden tažeň bez zásobního čípku)Typ půdy: druhohorní navátá sprašTechnologie výroby: víno vyrobené bez ASVK, bez JMF, taninů, neškolené, bez filtrace, 10 % podíl Merlotu z nových barrique sudůDélka zrání v sudu barrique: 10 % podíl zrál 10 měsícůTyp a výrobce sudu: Radoux (225 litrů)Doporučená archivace: 2015 - 2021Teplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 16 - 19 ºCVelikost šarže: cca 2.500 lahví (červenec 2011)Ocenění: Prague Gold Wine Trophy 2010Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 265,- Kč (přímo ve vinařství v červenci 2011)