Chardonnay 2011 pozdní sběr (barrique) - Vinařství Krist Tomáš Milotice
Dávat bílá vína se zbytkovým cukrem do dubu se příliš nestává, ale po dnešní zkušenosti to vidím jinak. Jak hodnotím polosladký pozdní sběr Chardonnay ročníku 2011, se dozvíte v následující recenzi.
Lahev polosladkého barrique Chardonnay 2011 pozdní sběr jsem dostal v říjnu 2012. Na stránkách e-shopu je stále v nabídce za 219,- Kč s poznámkou, že lahev je v prodeji od 21.8.2012. Dát bílé polosladké víno do dubu je hodně netradiční a setkal jsme se s tím pouze u velmi povedeného Sauvignonu 2006 výběr z hroznů (hodnocení 9-9-9) u Miloše Michlovského, který prošel šetrným doškolením 6 měsíců v sudech François Frères.
Nakupované hrozny byly sklizeny 22. října 2011 při cukernatosti 23,0 °NM na viniční trati Horní hory ve Strážnici. Réva vinná zde byla vysázena v roce 2002 a pěstuje se na středním vedení (sazenice cca 80 cm od sebe) na hlinité půdě. Technologie výroby: při semletí dodán antioxidační tanin Tanfruit blanc, do uzavřeného lisu byl dodán enzim na vyšší výlisnost, dvě hodiny probíhala macerace, následně vylisováno a vyflotováno. Mošt byl ohřán na 18 °C a zakvašen ušlechtilou kulturou kvasinek Epernai. Po dvou dnech kvašení schlazen na 13 °C, cca 12 den stočeno a následně vyfiltrováno cross flou filtrem do sudů. Víno zrálo 8 měsíců v barikových sudech (Tonelerie Remond a Boutes).
Lahev typu Bordo Sissi má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u této recenze, přistoupím proto přímo k hodnocení.
Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a velmi dobrou viskozitu. Vůně má veškeré atributy bílého barikového vína. V nástupu je jemná vanilka, která se přesouvá do tropického ovoce a medových tónů.
Chuť je středně dlouhá až dlouhá díky vyššímu zbytkovému cukru a medovo-kořenitému závěru. Můžete zde také najít zvláštní nasládlý dozvuk. Dotyk s dubem je akurátní a líbí se mi. Musím upozornit na skutečnost, že i když jde o polosladké víno, nepůsobí tak a je otázkou, zda je to dáno dotykem se sudem typu barrique nebo vyšší kyselinkou (6,0 g/l). Teplotu podávání doporučuji kolem 10 °C. K tomuto noblesnímu bílému bariku můžete například podávat sýr Gran Moravia. Tomáš Krist uvedl archivační potenciál až do roku 2017. Podle mého soudu bych tak dlouho nečekal a neriskoval, protože už dnes mi přijde víno velmi jemné a harmonické. Že se jedná o zajímavé a líbivé víno svědčí i 5 medailí (viz souhrné informace níže), které během jednoho roku získalo.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: ChardonnayRočník: 2011Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: polosladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: StrážniceViniční trať: Horní horyVýrobce: Vinařství Krist Tomáš MiloticeČíslo šarže: 414Evidenční číslo jakosti: 86B1-12Číslo vzorku: 20Alkohol: 12,5 % obj.Obsah zbytkového cukru: 25,0 g/lObsah kyselin: 6,0 g/lBezcukerný extrakt: 26,0 g/lDatum sklizně: 22. října 2011Cukernatost hroznů: 23,0 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: hlinitáVýsadba révy vinné: 2002Technologie výroby: Při semletí dodán antioxidační tanin Tanfruit blanc, do uzavřeného lisu byl dodán enzim na vyšší výlisnost, dvě hodiny probíhala macerace, následně vylisováno a vyflotováno. Mošt byl ohřán na 18 °C a zakvašen ušlechtilou kulturou kvasinek Epernai. Po dvou dnech kvašení schlazen na 13 °C, cca 12 den stočeno a následně vyfiltrováno cross flou filtrem do sudů.Délka zrání v barikovém sudu: 8 měsícůTyp sudu a jméno výrobce: Tonelerie Remond a BoutesTeplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: 6 - 13 °CDoporučená archivace: 2012 - 2017Velikost partie: 2.200 litrůOcenění: Zlatá medaile Víno Bojnice 2012, Zlatá medaile Vinum Juvenale 2011, Champion Muvina Prešov 2012, Bronzová medaile Decanter 2012, Zlatá medaile Vinařské LitoměřiceZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: dárek (v říjnu 2012 nebo 219,- Kč na e-shopu)