Ryzlink rýnský 2005 výběr z hroznů - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
V poslední době jsou asi dvě odrůdy, se kterými se nějak vnitřně "peru" a bojuji. Dlouhodobě je to kromě André i Ryzlink rýnský, který jsem před mnoha lety doslova miloval. Jak dopadl polosuchý rýňák ročníku 2005 výběr z hroznů, se dozvíte v následující recenzi.
Polosuchý Ryzlink rýnský 2005 výběr z hroznů jsem kupoval v lednu 2007 přímo ve vinařství za 167,- Kč. Nakupované hrozny byly sklizeny 20. října 2005 při cukernatosti 24,4 °NM na viniční trati Přední hora ve Velkých Bílovicích. V době sklizně byla réva stará patnáct let a pěstuje se zde na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení.
Lahev typu Top Bordo s logem vinařství na hrdle má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 42 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.
Barva je citrónově žlutá, má velmi dobrou intenzitu a nádhernou viskozitu. Odstín odpovídá ročníku i přívlastku. Vůně je jemná a nabízí směs lipového květu a medové tóny. Najdete již krásné nazrálé tóny, ale nejde o žádnou mrtvolu. Čím se víno více rozdýchalo, tím zajímavější podoby buketu nabízelo a stále mne bavilo detailně zkoumat.
Chuť je středně dlouhá, má perfektní harmonii a krásný dozvuk, který u této odrůdy obdivuji. V závěru vystoupí typický ocásek pro starší a přívlastkový ryzlink. Pocitově mi dnes přijde víno spíše jako suché, zbytkový cukr (a také vyšší kyselinka 7,42 g/l) se nazráváním na lahvi otupil a vytváří výborný celek. Vysoký obsah alkoholu (13,0 % obj.) není poznat. V závěru je krásný extrakt z vyzrálých hroznů. Víno je už nějakou dobu na svém vrcholu, na kterém se pravděpodobně dlouho neudrží. Vladimír Tetur predikoval lahvovou zralost v roce 2008 a je obdivuhodné, v jak dobré kondici i po tolika letech víno je. S otevřením už proto příliš neotálejte a lahev otevřete nejlépe ještě letos. Vinařství k tomuto rýňáku doporučuje podávat pokrmy z ryb. My jsme ho podávali ke grilovaným steakům z krůtího masa na bylinkách (šalvěj, tymián a rozmarýn) s vinným želé z vinařství Košulič. Když jsem v anotaci výše zmínil můj vnitřní boj s touto odrůdou, tak tento rýňák mi opět dokázal, že na tuto odrůdu nesmím zanevřít. Musím být prostě trpělivý ve výběru vína a především vinařství.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Ryzlink rýnskýRočník: 2005Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Přední horaVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 212Evidenční číslo jakosti: 18D1-06Obsah zbytkového cukru: 13,6 g/lObsah kyselin: 7,42 g/lBezcukerný extrakt: 24,2 g/lDatum sklizně: 20. října 2005Cukernatost hroznů: 24,4 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemStáří vinice: 15 letTechnologie výroby: řízené kvašeníDoporučená archivace: 2008 - 2012Teplota podávání: 11 - 12 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CVelikost šarže: 2.200 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 167,- Kč (přímo z vinařství v lednu 2007)