Muškát moravský 2011 pozdní sběr - Vinařství Maňák Štěpán, Žádovice
Když jsem obdržel z vinařství Štěpána Maňáka informaci o doporučené době archivace u Muškátu moravského ročníku 2011, kroutil jsem nechápavě hlavou. Veškeré mé pochybnosti ale vyprchaly po otevření lahve. Více v následující recenzi.
Zatím jsem se k vinařství Štěpána Maňáka dostal dvakrát a to v souvislosti s recenzí Rulandské modré 2007 pozdní sběr (hodnocení 7-8-8) a Rulandské modré 2008 výběr z hroznů (barrique) (hodnocení 7-9-9). Dnešní suchý Muškát moravský 2011 pozdní sběr jsem dostal v srpnu 2012, ale stále je v prodeji na e-shopu vinařství za 169,- Kč.
Vlastní hrozny byly sklizeny 26. září 2011 při cukernatosti 21,4 °NM na viniční trati Stará hora v obci Kostelec. Výsadba révy vinné proběhla v roce 1981 a z mailu Karla Novotného z vinařství jsem se dozvěděl, že jde o první vinici v České republice, kde byl Muškát moravský vysazen. Na této vinici je více klonů Muškátu moravského a pěstuje se zde na vysokém vedení na spraši. Technologie výroby: CRYO macerace 5 dnů při teplotě 5 ˚C, antioxidační tanin ze zeleného čaje, poté lisování a důkladné odkalení moštu, zakvašení čistou kulturou kvasinek z firmy Oenofrance, teplota kvašení 16 °C.
Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Kostelec má 16,1 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 146,5 ha. V obci bylo v roce 2005 registrováno 82 pěstitelů. Do roku 2004 patřila tato vinařská obec do oblasti Kyjovské.
Lahev typu Bordolesse má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Použití kvalitního plného korku pro tento typ vína považuji za velký luxus a skláním poklonu před vinařem. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Rulandské modré 2008 výběr z hroznů (barrique), přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je žluto-zelená, má malou intenzitu, ale velmi vysokou viskozitu. Odlesky mají zvláštní narůžovělý odstín. Vůně je jemná a mnohoslibná od prvního okamžiku. V nástupu vystoupí tóny muškátu a citrusové plody, které se dále přesouvají k vyzrálým hroznům. I když jde o extraktivní buket líbí se mi a dlouho si v něm libuji.
Chuť je středně dlouhá, svěží a má perfektně vyvážený poměr zbytkového cukru a kyselinek. V dozvuku vystoupí krásný extrakt vyzrálých hroznů. Jde překvapivě o extraktivní a plné víno zároveň, které má výborný předpoklad k dalšímu nazrávání na lahvi. Vinařství uvádí lahvovou zralost v roce 2014 a po dnešní zkušenosti tomu věřím. Není to naštěstí vyumělkovaný muškát, kterému réva stará více jak 30 let dodala na síle a zajímavosti. Vinařství tento Muškát moravský doporučuje ke všem úpravám ryb a teď v létě by se určitě hodil ke grilovanému lososu marinovaném na rozmarýnu a česneku. Lahev získala Stříbrnou medaili Valtické vinné trhy 2012.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Muškát moravskýRočník: 2011Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: KostelecViniční trať: Stará horaVýrobce: Vinařství Maňák Štěpán, ŽádoviceAlkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 2308Evidenční číslo jakosti: 85C1-12/29Číslo vzorku: 811Datum sklizně: 26.9.2011Výsadba révy z roku: 1981Způsob vedení: vysoké vedeníTyp půdy: sprašObsah zbytkového cukru: 1,2 g/lObsah kyselin: 5,3 g/lBezcukerný extrakt: 18,9 g/lCukernatost moštu: 21,4 °NMDoporučená archivace: 2012 - 2014Technologie výroby: CRYO macerace 5 dnů při teplotě 5 ˚C, antioxidační tanin ze zeleného čaje, poté lisování a důkladné odkalení moštu, zakvašení čistou kulturou kvasinek z firmy Oenofrance, teplota kvašení 16 ˚C.Teplota skladování: 8 - 12 °CTeplota podávání: 10 - 13 °CVelikost šarže: 3.098 litrůDoporučené pokrmy: grilovaný losos marinovaný na rozmarýnu a česnekuZískaná ocenění: Stříbrná medaile Valtické vinné trhy 2012Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 169,- Kč (e-shop vinařství v srpnu 2012)