Frankovka 2009 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Jak hodnotím suchý pozdní sběr Frankovky ročníku 2009 z řady Distinqué de Vinselekt, se dozvíte v dnešní recenzi.
Lahev suché Frankovky 2009 pozdní sběr z řady Distinqué de Vinselekt jsem kupoval v Tescu v prosinci 2011 za 185,90 Kč. Nakupované hrozny (pěstitel ing. Stanislav Pláteník) byly sklizeny 9. října 2009 při cukernatosti 22,6 °NM na viniční trati Pod valtickou v Mikulově. Technologie výroby: řízené kvašení, poté víno zrálo v dubovém sudu po dobu 12 měsíců.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Cabernet Sauvignon 2006 pozdní sběr, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je rubínově červená, má střední intenzitu a fialové záblesky. Vůně nabízí v nástupu jemnou vanilku, která se postupně přesune do tónů drobného lesního ovoce (ostružiny) a černých třešní.
Chuť je středně dlouhá má kořenité doznívání, i když v závěru trochu drhne. Dotyk s dubem se povedl, Frankovka se posunula do nové dimenze a dovedl bych si představit i zrání v barikovém sudu. Vinselekt uvádí lahvovou zralost 2015 až 2017 a po dnešní zkušenosti to musím nejenom potvrdit, ale i doporučit, aby se třísla zakulatila a dostala sametovější projev. Vinařství víno doporučuje podávat k jemným úpravám hovězího masa ve vlastní šťávě a na houbách. Ideální je rovněž se sýry s dvojí plísni Vltavín nebo Cambozola.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Distinqué de VinselektOdrůda: FrankovkaRočník: 2009Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: MikulovViniční trať: Pod valtickouVýrobce: Vinselekt Michlovský a.s. RakviceČíslo šarže: 1621Evidenční číslo jakosti: 99F1-10/42Alkohol: 12,5 % obj.Obsah zbytkového cukru: 2,5 g/lObsah kyselin: 6,69 g/lBezcukerný extrakt: 25,1 g/lCukernatost moštu: 22,6 °NMDatum sklizně: 9. října 2009Technologie výroby: technologie řízeného kvašení, poté víno zrálo v dubovém suduDélka zrání v dubových sudech: 12 měsícůTeplota podávání: 16 - 18 °CTeplota skladování: 6 - 15 ºCDoporučená archivace: 2015 - 2017Velikost šarže: 5.900 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 185,90 Kč (akce Tesco v prosinci 2011)