Neuburské 2004 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Jak hodnotím lahvově zralé Neuburské ročníku 2004 z vinařství Vladimíra Tetura se dozvíte v následující recenzi.
Suché Neuburské 2004 pozdní sběr jsem kupoval v srpnu 2005 přímo ve vinařství za 95,- Kč. Podle predikce lahvové zralosti měla být lahev již dávno otevřena, ale po nedávných zkušenostech se Sauvignonem 2005 výběr z hroznů (hodnocení 8-8-9) doufám, že nemusí být už pozdě.
Nakupované hrozny byly sklizeny 6. října 2004 při cukernatosti 21,2 °NM na viniční trati Nová hora ve Velkých Bílovicích. V době sklizně byla réva stará 17 let a pěstuje se zde na středním vedení na jílovité půdě. Technologie výroby: řízené kvašení.
Lahev typu Bordo s logem vinařství má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má velmi dobrou intenzitu a čistotu. Vůně se nejprve jeví jako neutrální s tóny nazrálosti. Po rozdýchání se objevují jemné medové odstíny.
Chuť je středně dlouhá a má známky nazrálosti, ale nejde rozhodně o žádný projev únavy. Víno působí velmi přirozeným dojmem, žádné kudrlinky a umělé ohýbání. Víno je již nějakou dobu na svém vrcholu, takže s jeho otevřením rozhodně neotálejte. Vladimír Tetur v roce 2005 uváděl lahvovou zralost do roku 2006, ale víno se dožilo další roky a neztratilo podle mne na kráse. Vinařství tento najburk doporučovalo podávat k rybím pokrmům. Za zmínku také stojí dobře zpracované nové webové stránky, na kterých vedle prodávaného sortimentu můžete také najít i zajímavé fotografie.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: NeuburskéRočník: 2004Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Nová horaVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 12,7 % obj.Číslo šarže: 123Evidenční číslo jakosti: 33B1-05Obsah zbytkového cukru: 3,83 g/lObsah kyselin: 5,35 g/lBezcukerný extrakt: 17,27 g/lDatum sklizně: 6. října 2004Cukernatost hroznů: 21,2 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: jílovitáStáří vinice: 17 letTechnologie výroby: řízené kvašeníDoporučená archivace: 2006 - 2012Teplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CVelikost šarže: 2.460 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 95,- Kč (přímo z vinařství v srpnu 2005)