Sauvignon 2005 výběr z hroznů - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Pokračuji v plenění mého archivu a z pohledu množství lahví se to týká vedle Znovínu Znojmo, Zdeňka Peřiny a Vinných sklepů Valtice také vinařství Vladimíra Tetura. Jak hodnotím polosuchý Sauvignon 2005 výběr z hroznů se dozvíte v dnešní recenzi.
Procházím statistiku našich recenzí a zjišťuji, že jsem ještě neměl Sauvignon od Vladimíra Tetura a tak poprvé otevírám polosuchý Sauvignon 2005 výběr z hroznů, který jsem kupoval v lednu 2007 přímo ve vinařství za 167,- Kč.
Hrozny vlastní produkce, ale i nakupované, byly sklizeny 1. října 2005 při cukernatosti 24,5 °NM na viniční trati Přední hora ve Velkých Bílovicích. V době sklizně byla réva stará 11 let a pěstuje se zde na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení.
Lahev typu Top Bordo s logem vinařství má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 42 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a krásnou jiskru. Viskozita a vzhled odpovídá ročníku i přívlastku. Vůně je jemná a kouzelná od prvního okamžiku. V nástupu je náznak květinovo-ovocitých odstínů a příjemné medové tóny. Překvapivě zde nejsou žádné známky únavy.
Chuť je středně dlouhá a má nádhernou harmonii, protože vše do sebe zapadá jak má. Extrémně vysoký obsah alkoholu na bílé víno (14,5 % obj.) je prakticky nepostřehnutelný a poznáte ho až po pár skleničkách v hlavě. Podobně je to se zbytkovým cukrem (5,59 g/l), který nazráváním na lahvi krásně zkrotl. V dozvuku vystoupí kořenitost a vůbec bych si dovedl představit tento Sauvignon jako barrique. Že měly hrozny v době sklizně výbornou zralost není pochyb, v chuti je nádherný extrakt připomínající právě vyzrálé hrozny.
Ani v tomto případě není víno zlomené a roky nazrávání na lahvi se vyplatily. Pro mne je to opět ukázka perfektně zvládnutého vína s výborným archivačním potenciálem. Když už jsme u archivace, Vladimír Tetur predikoval lahvovou zralost v roce 2007, ostatně jako u všech svých bílých vín doporučuje lahev otevřít jeden až dva roky po lahvování, ale v tomto případě to neplatí. Samozřejmě, Sauvignon je na svém vrcholu (a to už nějaký ten rok), takže s jeho konzumaci neotálejte a víno otevřete v roce 2012. K tomuto vínu můžete podávat sladkovodní ryby a sýry s bílou plísni na povrchu. Podle mne jde o velmi zajímavý Sauvignon, který nepůsobí příliš podbízivě, což je jenom dobře a zaslouží si pozornost. Už teď se těším na další vína tohoto sympatického vinařství, která v nejbližších týdnech přijdou na pořad dne včetně porovnání stejných Pinotů 2006 výběr z hroznů ve variantě barrique a "no oak".
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: SauvignonRočník: 2005Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Přední horaVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 14,5 % obj.Číslo šarže: 210Evidenční číslo jakosti: 18D1-06Obsah zbytkového cukru: 5,59 g/lObsah kyselin: 5,8 g/lBezcukerný extrakt: 22,81 g/lDatum sklizně: 1. října 2005Cukernatost hroznů: 24,5 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemStáří vinice: 11 letTechnologie výroby: řízené kvašeníDoporučená archivace: 2007 - 2012Teplota podávání: 11 - 12 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CVelikost šarže: 6.000 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 167,- Kč (přímo z vinařství v lednu 2007)