O Víně

08.03.2012 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 08.03.2012 07:00

Pálava 2006 výběr z hroznů - Peřina Zdeněk Mikulov

S polosladkými víny Zdeňka Peřiny mám pouze jedinou zkušenost (sladké Rulandské bílé 2005 výběr z hroznů). Jak hodnotím polosladkou výběrovou Pálavu ročníku 2006, se dozvíte v následující recenzi.

Lahev polosladké Pálavy 2006 výběr z hroznů jsem kupoval v dubnu 2007 přímo ve vinařství prostřednictvím Marina za 215,- Kč. Hrozny vlastní produkce byly sklizeny 19. října 2006 při cukernatosti 26,8 °NM na viniční trati Goldhamer v obci Perná. V době sklizně byla réva stará třicet pět let a pěstuje se zde na středním vedení s řezem na jeden tažeň na těžké, jílovité půdě s vysokým obsahem vápna.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 45 mm s potiskem ročníku a iniciály vinaře. Adjustáži jsem se věnoval u recenze Müller-Thurgau 2006 pozdní sběr, přistoupím proto k hodnocení.

Barva je zlato-žlutá, má zelenkavé odlesky, krásnou jisrku, ale malou intenzitu. Vůně je jemná a v nástupu nabízí kořenité odstíny a čajové růže, které jsou typické pro tramín. Na pozadí můžete objevit také medové tóny a kandované ovoce. Vůně je extraktivní a má co nabídnout.

Chuť má díky zbytkovému cukru (30,9 g/l) středně dlouhé doznívání a velmi dobrou harmonii. Vysoký obsah alkoholu (13,5 % obj.) je při vyšší teplotě podávání poznat a doporučuji proto temperovat na 8 až 10 °C. Kyselinka (5,7 g/l) dokáže sekundovat cukru jen chvíli, takže v závěru je cukr dominantní, ale není to na škodu. Pálava má papírově velmi nízky extrakt (19,0 g/l), což je pro mne k velmi vysoké cukernatosti hroznů v době sklizně (26,8 °NM) překvapivé a bohužel je to poznat. Víno je jen chvíli plné, protože docela rychle odchází. Stačilo skutečně málo (čtyři desetinky cukernatosti) a mohl to být regulérní výběr z bobulí, který by této Pálavě velice slušel. Na druhou stanu chápu, že jde o polosladké víno, protože už tak má vysoký obsah alkoholu (13,5 % obj.) a v případě, že by se kvašení nezastavilo a pokrčovalo dále, byla by sice Pálava více do sucha, ale nejsem si jistý, zda by hodnota obsahu alkoholu byla snesitelná. Je to víno, které si své miliovníky určitě najde, i když nebude pravděpodobně vyhledávané vínomilci tzv. "klasiky", kteří preferují suchá vína. Zdeněk Peřina predikoval lahvovou zralost na období 2009 až 2012, dnes odhaduji, že víno se na vrcholu udrží ještě v roce 2013.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Pálava
Ročník: 2006
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: Goldhamer
Výrobce: Peřina Zdeněk Mikulov
Alkohol: 13,5 % obj.
Číslo šarže: 5-06
Evidenční číslo jakosti: 11H1-07
Číslo vzorku: 31
Obsah zbytkového cukru: 30,9 g/l
Obsah kyselin: 5,7 g/l
Bezcukerný extrakt: 19,0 g/l
Datum sklizně: 19. října 2006
Cukernatost hroznů: 26,8 °NM
Stáří révy: 35 let
Způsob vedení révy: střední s řezem na jeden tažeň
Typ půdy: těžká, jílovitá s vysokým obsahem vápna
Technologie výroby: reduktivní
Rok lahvování: 2007
Doporučená archivace: 2009 - 2013
Teplota skladování: 6 - 12 °C
Teplota podávání: 8 - 10 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 215,- Kč (přímo od vinaře v dubnu 2007)

Spotřebitelská známka: 6.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 6 8 6 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4039x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 19.02.2012 17:15:42