Zweigeltrebe 2004 pozdní sběr - Vinné sklepy Valtice, a.s.
Kam se posunulo a jak hodnotím pozdní sběr suchého Zweigeltrebe ročníku 2004, se dozvíte v následující recenzi.
Suché Zweigeltrebe 2004 pozdní sběr jsem kupoval v červnu 2007 v Globusu za 179,- Kč. V době, kdy šla lahev do prodeje uvádělo vinařství lahvovou zralost 2010 až 2012. Poprvé jsem lahev degustoval v roce 2007 a moc mne nezaujala. Nechal jsem proto další ve svém archivu a otevírám ji až teď.
Hrozny vlastní produkce byly sklizeny 19. října 2004 při cukernatosti 21,0 °NM na viniční trati Pod Slunným vrchem v obci Dolní Dunajovice. V době sklizně byla réva stará tři roky a pěstuje se zde na středním vedení na hlinité půdě. Technologie výroby: nakvášení v otevřených nádržích 10 dnů a poté 18 měsíců zrání v dubových sudech.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm se standardním potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je granátově červená, má střední intenzitu a fialové záblesky. Vůně nabízí v nástupu kořenité tóny, které se rozprostírají do sušeného ovoce.
Chuť je harmonická a díky 18 měsíčnímu zrání v dubových sudech, má očekávaný kořenitý závěr, ale dozvuk není příliš dlouhý. Tělo nemá příliš pevnou strukturu a přijde mi, že hodnota extraktu je nízká. Oproti roku 2007, kdy jsem ho měl poprvé se zlepšila harmonie, ale nic zásadního. Jde lehké Zweigeltrebe, které bude vyhovovat milovníkům lehkých červených vín. Víno je na svém vrcholu, na kterém se pravděpodobně udrží ještě v roce 2013. Vinařství toto Zweigeltrebe doporučuje podávat k tmavým masům, zvěřině a nazrálým sýrům.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: ZweigeltrebeRočník: 2004Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: Dolní DunajoviceViniční trať: Pod Slunným vrchemVýrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.Alkohol: 11,0 % obj.Číslo šarže: 691/05Evidenční číslo jakosti: 93F1-06Číslo vzorku: 43Obsah zbytkového cukru: 3,6 g/lObsah kyselin: 5,3 g/lBezcukerný extrakt: 23,2 g/lDatum sklizně: 19. října 2004Cukernatost hroznů: 21,0 °NMStáří révy: 3 rokyTechnologie výroby: nakvášení v otevřených nádržích 10 dnůDélka zrání v dubových sudech: 18 měsíců, ne v barikuRok lahvování: 2006Teplota skladování: 8 - 12 °CTeplota podávání: 16 - 19 °CDoporučená archivace: 2010-2013Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 179,- Kč (Globus v červnu 2007)