O Víně

19.12.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 19.12.2011 07:00

Neuburské 2003 výběr z hroznů - Vinné sklepy Valtice, a.s.

Jak hodnotím Neuburské 2003 výběr z hroznů, které díky mimořádně slunnému a teplému podzimu vyzrálo do vysokého přívlastku, se dozvíte v dnešní recenzi.

Suché Neuburské 2003 výběr z hroznů jsem kupoval v srpnu 2007 přímo ve vinařství za 122,- Kč a pečlivě si zaznamenal údaj o lahvové zralosti. I když jsem o několik měsíců překročil původně predikovanou lahvovou zralost (2008 - 2010), přesvědčil jsem se, že to vínu vůbec neuškodilo.

Hrozny byly sklizeny 17. října 2003 při cukernatosti 25,0 °NM na viniční trati Pod Slunným vrchem v obci Dolní Dunajovice. V době sklizně byla réva stará patnáct let a pěstuje se zde na středním vedení na černo-hnědé půdě. Technologie výroby: spíše reduktivní, bez jablečno-mléčné fermentace. 

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (čiré sklo) a je uzavřena plným korkem délky 45 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a čistotu. Na přívlastek výběr z hroznů a stáří bych očekával vyšší intenzitu. Vůně je kouzelná od prvního okamžiku, byť není až tak odrůdová, jak u najburku očekávám. V nástupu jsou medovo-květinové odstíny, které se přesouvají k propolisu a sušeným hroznům.

Chuť je středně dlouhá a má výbornou harmonii. Několik let nazrávání na lahvi vyšší zbytkový cukr uhladilo tak, že víno mi pocitově připadá jako suché s nádherným extraktem a zvláštním kořenitým dozvukem, který často obdivuji u bílých přívlastků z Vinných sklepů Maršovice. Také obsah alkoholu mi přijde vyšší, než deklarovaných 11,8 % obj.

V době uvolnění lahve do prodeje byla predikována lahvová zralost na rok 2008 až 2010. Dnes, v prosinci 2011 odhaduji, že víno se na vrcholu určitě udrží ještě v roce 2012. Vinařství toto víno doporučuje podávat k telecí pečeni nebo přírodní úpravě hovězího masa. Dovedu si ještě představit zralý polotvrdý sýr. Je to nadprůměrný výběrový najburk, který vřele doporučuji a mohu ho s čistým svědomím zařadit do TOP dvacítky v mém žebříčku.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Neuburské
Ročník: 2003
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Dolní Dunajovice
Viniční trať: Pod Slunným vrchem
Výrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.
Alkohol: 11,8 % obj.
Číslo šarže: 450/04
Evidenční číslo jakosti: 0023/04
Obsah zbytkového cukru: 5,5 g/l
Obsah kyselin: 4,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 25,0 g/l
Datum sklizně: 17. října 2003
Cukernatost hroznů: 24,0 °NM
Stáří révy vinné v době sklizně: 15 let
Technologie výroby: spíše reduktivní, bez jablečno-mléčné fermentace
Doporučená archivace: 2008 - 2012
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Získaná ocenění: Bronzová medaile International Wine Competition San Francisco 2010, Stříbrná medaile Mezinárodní výstava vín Viničky 2005
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 122,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2007)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 8 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3717x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 19.12.2011 07:43:10