O Víně

21.11.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 21.11.2011 07:00

Šaler bílý 2003 aromatizované víno - Vinařství rodiny Špalkovy, Nový Šaldorf

Rodinné vinařství pana Špalka charakterizují vína odrůdová, ale také kupáže či aromatizovaná vína. O bílé variantě aromatizovaného Šaleru ročníku 2003 dnes podám zprávu.

Poprvé o aromatizovaném likérovém víně Šaler ročníku 2005 psal nedávno Lukáš recenzi (hodnocení 9-7-7) a můžete si ji přečíst zde. Při návštěvě vinařství v roce 2005 mne obě varianty Šaleru (bílá i červená) velmi zaujala a neváhal jsem koupit obě lahve, které jsem následně na několik let uložil ve svém archivu. Nejprve otevírám bílý Šaler ročníku 2003, který je vyrobený z odrůdy Muškát moravský a Müller-Thurgau. Jedná se o víno portského typu, kdy se v pravém okamžiku zastavuje fermentace dolihováním jemným obilním či melasovým lihem, aby se získalo přírodně sladké víno. Víno zraje v dřevěných sudech minimálně 18 měsíců a název Šaler pochází z německého názvu obce Nový Šaldorf (Schaller). I když není na etiketě uveden původ hroznů, předpokládám že se jedná o trať Kraví hora v Novém Šaldorfu - Sedlešovicích.

Lahev typu rustika antiqua má objem 0,5 L (čiré sklo). Hrdlo je uzavřeno červeným pečetním voskem a plným korkem délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je hodně podobná známkovému vínu Gryllus, o kterém jsem psal dvě recenze: bílý Gryllus 2002 známkové jakostní (kupáž Ryzlink rýnský 70 % x Chardonnay 15 % x Sauvignon 15 %, hodnocení 9-9-9) a červený Gryllus 2002 známkové jakostní (barrique) (kupáž Zweigeltrebe 45 % x Svatovavřinecké 45 % x Cabernet Sauvignon 10 %, hodnocení 9-9-10).

Barva je perfektní, má slámově žlutý odstín, velmi dobrou intenzitu a neuvěřitelnou jiskru. Víno působí olejovitým dojmem a velmi líně se povaluje ve skleničce.

Vůně je okouzlující a mnohoslibná od prvního okamžiku. V nástupu vystoupí medovo-ovocité tóny připomínající rozkvetlý akát, muškátový květ a kandované ovoce. Na pozadí najdete také zvláštní nasládlý buket a kořenitý ocásek. Je obdivuhodné, jak se u tak vysokého obsahu alkoholu daného dolihováním zachovala nádherná odrůdová vůně.

Chuť pokračuje v nastoleném trendu a má díky zbytkovému cukru dlouhý závěr. Zbytkový cukr je ve velmi dobré harmonii s kyselinkou. Vysoký obsah alkoholu (17,5 % obj.) výborně zapadl do výsledného celku a při první skleničce tak rozhodně nepůsobí. Nemám bohužel detailní informace k tomuto aromatizovanému vínu, na rozdíl od červené varianty Šaleru ročníku 2002, ale nebál bych se další archivace po dobu pěti až deseti let, vzhledem k vysokému extraktu a obsahu alkoholu. Podle mne se může víno ještě více zakulatit a posunout. Tento bílý Šaler můžete podávat jako aperitiv nebo digestiv. Při popíjení za chvilku vleze tento nektar do hlavy a je proto dobré popíjet a vychutnávat po velmi malých doušcích, což si báječně vychutnáte v podzimních dnech. Je to speciální aromatizované víno, které si svou cílovou skupinu určitě najde a to nejenom mezi milovníky sladkých vín, ale i mezi znalce vín porstkého typu.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Šaler
Odrůda: Muškát moravský x Müller-Thurgau
Ročník: 2003
Jakost: známkové jakostní
Obsah zbytkového cukru: sladké
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: neuvedeno
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vinařství rodiny Špalkovy, Nový Šaldorf
Obsah alkoholu: 17,5 % obj.
Číslo šarže: 30001
Doporučená archivace: 2011 - 2021
Teplota podávání: 8 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 150,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2004)

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 9 9 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3830x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 06.11.2011 17:17:49