Šaler bílý 2003 aromatizované víno - Vinařství rodiny Špalkovy, Nový Šaldorf
Rodinné vinařství pana Špalka charakterizují vína odrůdová, ale také kupáže či aromatizovaná vína. O bílé variantě aromatizovaného Šaleru ročníku 2003 dnes podám zprávu.
Poprvé o aromatizovaném likérovém víně Šaler ročníku 2005 psal nedávno Lukáš recenzi (hodnocení 9-7-7) a můžete si ji přečíst zde. Při návštěvě vinařství v roce 2005 mne obě varianty Šaleru (bílá i červená) velmi zaujala a neváhal jsem koupit obě lahve, které jsem následně na několik let uložil ve svém archivu. Nejprve otevírám bílý Šaler ročníku 2003, který je vyrobený z odrůdy Muškát moravský a Müller-Thurgau. Jedná se o víno portského typu, kdy se v pravém okamžiku zastavuje fermentace dolihováním jemným obilním či melasovým lihem, aby se získalo přírodně sladké víno. Víno zraje v dřevěných sudech minimálně 18 měsíců a název Šaler pochází z německého názvu obce Nový Šaldorf (Schaller). I když není na etiketě uveden původ hroznů, předpokládám že se jedná o trať Kraví hora v Novém Šaldorfu - Sedlešovicích.
Lahev typu rustika antiqua má objem 0,5 L (čiré sklo). Hrdlo je uzavřeno červeným pečetním voskem a plným korkem délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je hodně podobná známkovému vínu Gryllus, o kterém jsem psal dvě recenze: bílý Gryllus 2002 známkové jakostní (kupáž Ryzlink rýnský 70 % x Chardonnay 15 % x Sauvignon 15 %, hodnocení 9-9-9) a červený Gryllus 2002 známkové jakostní (barrique) (kupáž Zweigeltrebe 45 % x Svatovavřinecké 45 % x Cabernet Sauvignon 10 %, hodnocení 9-9-10).
Barva je perfektní, má slámově žlutý odstín, velmi dobrou intenzitu a neuvěřitelnou jiskru. Víno působí olejovitým dojmem a velmi líně se povaluje ve skleničce.
Vůně je okouzlující a mnohoslibná od prvního okamžiku. V nástupu vystoupí medovo-ovocité tóny připomínající rozkvetlý akát, muškátový květ a kandované ovoce. Na pozadí najdete také zvláštní nasládlý buket a kořenitý ocásek. Je obdivuhodné, jak se u tak vysokého obsahu alkoholu daného dolihováním zachovala nádherná odrůdová vůně.
Chuť pokračuje v nastoleném trendu a má díky zbytkovému cukru dlouhý závěr. Zbytkový cukr je ve velmi dobré harmonii s kyselinkou. Vysoký obsah alkoholu (17,5 % obj.) výborně zapadl do výsledného celku a při první skleničce tak rozhodně nepůsobí. Nemám bohužel detailní informace k tomuto aromatizovanému vínu, na rozdíl od červené varianty Šaleru ročníku 2002, ale nebál bych se další archivace po dobu pěti až deseti let, vzhledem k vysokému extraktu a obsahu alkoholu. Podle mne se může víno ještě více zakulatit a posunout. Tento bílý Šaler můžete podávat jako aperitiv nebo digestiv. Při popíjení za chvilku vleze tento nektar do hlavy a je proto dobré popíjet a vychutnávat po velmi malých doušcích, což si báječně vychutnáte v podzimních dnech. Je to speciální aromatizované víno, které si svou cílovou skupinu určitě najde a to nejenom mezi milovníky sladkých vín, ale i mezi znalce vín porstkého typu.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: ŠalerOdrůda: Muškát moravský x Müller-ThurgauRočník: 2003Jakost: známkové jakostníObsah zbytkového cukru: sladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: neuvedenoViniční trať: neuvedenoVýrobce: Vinařství rodiny Špalkovy, Nový ŠaldorfObsah alkoholu: 17,5 % obj.Číslo šarže: 30001Doporučená archivace: 2011 - 2021Teplota podávání: 8 °CZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 150,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2004)