Neronet 2005 odrůdové jakostní (barrique) - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Neronet patří do skupiny preferovaných odrůd, kvůli kterým se vždy rád vracím do vinařství Vladimíra Tetura. Jak hodnotím Neronet, který zrál 12 měsíců v barikovém sudu, se dozvíte v dnešní recenzi.
Když jsem nedávno vybíral dvě lahve pro našeho španělského zákazníka, padla volba na výběrový Aurelius ročníku 2005 z Vinných sklepů Valtice (hodnocení 8-9-8) a také tento Neronet ročníku 2005. Měl jsem za to, že tyto dvě odrůdy nejsou ve Španělsku známé a možná to bude příjemná změna.
Suchý Neronet 2005 odrůdové jakostní v bariku jsem kupoval přímo ve vinařství v lednu 2007 za 167,- Kč. V minulosti jsem zveřejnil jedinou recenzi na Neronet 2003 odrůdové jakostní (barrique), který jsem hodnotil 9-8-7) a jak jsem předeslal v anotaci, je to odrůda, kterou vyhledávám.
Hrozny byly nakoupeny a sklizeny 24. září 2005 při cukernatosti 20,0 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. V době sklizně byla réva stará 16 let a pěstuje se zde na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: vinifikátor a bezoxidační technologie. Víno zrálo 10-12 měsíců v sudu typu Allier od výrobce Nadalie, Saguin Moreau a Francois Freres.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u starší recenze, přistoupím proto přímo k senzorickým vlastnostem.
Barva má veškeré atributy odrůdy. Je inkoustově červená, velmi intenzivní až neprůhledná, jen na okraji se dají identifikovat purpurové odlesky. Vůně má krásnou strukturu a od prvního okamžiku mne bavila. Jsou zde kouřovo-čokoládové tóny, které jsou doplněny jemnou vanilkou. I druhý den byla vůně zajímavá a přiklonila se více k ovocitému projevu.
Chuť je plná a dlouhá, má nádhernou strukturu a doznívání, ve kterém vystoupí černé lesní ovoce, kouřovinka a koření. Vše má krásnou noblesu, není to žádné tvrdé barikové víno, dotyk s dubem se náramně povedl a během následného nazrávání na lahvi se vše perfektně zakulatilo, takže je radost vychutnat si každý doušek. Tento Neronet není rozhodně o sudu, ale více o odrůdě, což v případě této odrůdy rozhodně vítám. Původní archivační potenciál uváděl Vladimír Tetur do roku 2009. Dnes mohu klidně doporučit archivaci až do roku 2013. Vinařství víno doporučuje podávat ke zvěřině nebo steaku.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: NeronetRočník: 2005Jakost: odrůdové jakostníKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Zadní horaVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 2006-221Obsah zbytkového cukru: 7,02 g/lObsah kyselin: 7,05 g/lBezcukerný extrakt: 31,78g/lCukernatost moštu: 20,0 °NMDatum sklizně: 24. září 2005Stáří vinice: 16 letTyp půdy: černozemZpůsob vedení révy: středníTechnologie výroby: vinifikátor, bezoxidační technologieDélka zrání v barikovém sudu: 10 - 12 měsícůTyp sudu a jméno výrobce: typ Allier, výrobce Nadalie, Saguin Moreau a Francois FreresTeplota podávání: 16 - 17 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CVelikost šarže: 5.000 litrůDoporučená archivace: 2011 - 2013Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 167,- Kč (přímo ve vinařství v lednu 2007)