O Víně

03.11.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.11.2011 07:00

Děvín 2004 pozdní sběr - Víno Marcinčák Mikulov

S odrůdou Děvín moc zkušeností nemám a proto jsem uvítal možnost seznámit se s polosladkým pozdním sběrem. Jak hodnotím Děvín ročníku 2004 se dozvíte v následující recenzi.

 S víny Petra Marcinčáka jsem se bohužel nějak míjel. I přesto najdete na portále od jiných autorů čtyři recenze na toto vinařství: Rulandské šedé 2000 výběr z hroznů (hodnocení 8-7-7), Rulandské modré 2002 pozdní sběr (hodnocení 10-9-10), Rulandské modré 2003 výběr z hroznů (hodnocení 10-8-8) a Veltlínské zelené 2005 výběr z hroznů (hodnocení 8-9-8). Z hodnocení těchto vín je zřejmé, že prestiž vinařství Marcinčáka je především ve kvalitě prodávaných vín. Jsem docela zvědavý, jak mi bude chutnat polosladký Děvín 2004 pozdní sběr jsem koupil od Marina za 199,- Kč, který ho dovezl přímo z vinařství v říjnu 2006. Také jsem zvědavý, v jaké kondici Děvín bude a zda mu archivace neublížila.

Děvín, původem slovenská odrůda, je kříženec Tramín červený x Veltlínské červenobílé, která byla vyšlechtěna na KVÚVV Bratislava Ing. Dorotou Pospíšilovou, CSc. a Ing. Ondrejem Korpášem, CSc. Do Státní odrůdové knihy v ČR byla odrůda zapsána v roce 1998.

webových stránek vinařství přebírám text: Vinařství Marcinčák v současné době obhospodařuje 110 ha vinic v katastrech 5 vinařských obcí : Brod nad Dyjí, Dobré Pole, Jevišovka, Novosedly a Nový Přerov. Jednotlivé vinice nesou historicky doložené názvy. Filozofie pěstování spočívá v malém zatížení révového keře hrozny, v redukci úrody a péči o jednotlivý hrozen. Vinice jsou obdělávány v duchu Bio-produkce, to znamená v harmonii s přírodou.

Hrozny byly sklizeny 17. října 2004 na viniční trati Kamenný vrch v obci Novosedly. V době sklizně byla réva stará osm let a pěstuje se zde na středním vedení s jedním tažněm (výnos 33 q/ha, hustota vinohradu 3500 hlav/ha). Z velmi vkusných a informacemi nabitých webových stránek přebírám informace vztahující se k viniční trati Kamenný vrch. Půdní podmínky: teplé badenské moře zanechalo na jižní Moravě mocné sedimenty vápnitých štěrků, písků a jílů, které tvoří nejvýznamnější horizont v novosedelských viničních tratích. Srovnatelné geologické podloží vinic je charakteristické i pro oblast Medoc v Bordeaux, jejichž třetihorní sedimenty se usazovaly v zálivech stejného moře jako sedimenty v oblasti Novosedel. Kamenný vrch má rozlohu 26 ha a pěstuje se zde Tramín červený, Veltlínské zelené, Neuburské, Děvín, Veltlínské červené rané, Rulandské modré a Cabernet Sauvignon. Půda má v podloží štěrkové jíly s vysokým obsahem vápníku. Vinice má jižní orientaci s průměrnou roční teplotou 9,3 °C, roční srážky 459 mm a nadmořskou výšku 220 až 238 metrů.

Lahev typu Top Bordolesse má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem odrůdy, jakosti a ročníku. Adjustáž je propracovaná a nabitá informacemi. To, co nenajdete na etiketě vám poskytnou velmi zdařilé webové stránky vinařství.

Barva je velmi přesvědčivá, jak odstínem, tak intenzitou a čistotou. Je slámově žlutá a má nádherné zlaté odlesky. Vůně potřebuje čas, aby se ukázala v plné síle. Jsou zde květinové odstíny připomínající růže. Na pozadí najdete medové tóny, které přechází až do propolisu.

Chuť je středně dlouhá a má překvapivě vyšší projev kyselinek než jsem čekal. Pokud se jedná o polosladké víno, pak to určitě platilo nějakou dobu po nalahvování, protože dnes mi připadá maximálně jako polosuché. Velký vliv má samozřejmě kyselinka (6,4 g/l), která výrazně drží zbytkový cukr na uzdě. V chuti je nádherný extrakt vyzrálých hroznů a zajímavá noblesa. Víno je už nějakou dobu na svém vrcholu, na kterém se už dlouho neudrží, takže doporučuji lahev otevřít do konce roku 2011. Víno se mi více líbilo u vyšší teploty než u doporučovaných 10 až 12 °C a vinařství ho doporučuje k paštikám z kuřecích jater, k omeletám, sladkým dezertům nebo sýrům s modrou plísní.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Děvín
Ročník: 2004
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Novosedly
Viniční trať: Kamenný vrch
Výrobce: Víno Marcinčák Mikulov
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 3/1/05
Evidenční číslo jakosti: 62C1-05
Číslo vzorku: 2
Obsah zbytkového cukru: 17,3 g/l
Obsah kyselin: 6,4 g/l
Bezcukerný extrakt: 19,6 g/l
Datum sklizně: 17. října 2004
Cukernatost hroznů: 22,0 °NM
Způsob vedení révy: střední s jedním tažněm
Stáří vinice: 8 let
Výnos: 33 q/ha
Datum plnění: srpen 2005
Doporučená archivace: 2011
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 11 - 13 °C
Velikost partie: 1000 lahví
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 199,- Kč (přímo z vinařství v říjnu 2006)

Spotřebitelská známka: 8.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4047x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 03.11.2011 11:07:47