Svatovavřinecké 2002 odrůdové jakostní (barrique) - Malý vinař František Mádl Velké Bílovice
Kam se posunulo a jak hodnotím suché Svatovavřinecké 2002 odrůdové jakostní, které zrálo 9 měsíců v barikovém sudu, se dozvíte v následující recenzi.
Je mi tak trochu smutno, protože otevírám poslední lahev suchého Svatovavřineckého 2002 odrůdové jakostní (barrique), kterou jsem kupoval v srpnu 2005 přímo ve vinařství za 200,- Kč. V době, kdy se tato lahev prodávala, predikoval František Mádl lahvovou zralost v roce 2006. Poprvé a naposledy jsem víno degustoval přímo ve vinařství (detailní report si můžete přečíst pod uvedeným odkazem). Vedle ročníku 2002 jsem tehdy ještě ochutnal Svatovavřinecké 2003 odrůdové jakostní (barrique). Na ročník 2002 byl František Mádl velmi hrdý a tehdy poznamenal, že je to jeho takové "moravské bordó", které v době lahvování moc nepřipomínalo barrique, ale stálo rozhodně za detailní prozkoumání.
Nakupované hrozny byly sklizeny 20. září 2002 při cukernatosti 20,0 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. V době sklizně byla réva stará třicet let a pěstuje se zde na vysokém vedení na spraši. Technologie výroby: samovolně kvašeno v kádích asi 10 dnů. Víno zrálo 9 měsíců v nových barikových sudech Alier Limousine, FF a Boutes.
Je určitě zajímavé a poučné zároveň, že i Zadní hora ve srovnání s Přední horou dokáže při správné redukci hroznů vypěstovat nádhernou surovinu, jak jsem se mohl již několikrát přesvědčit u vín Františka Mádla, Vladimíra Tetura a dalších vinařů.
Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Muškát moravský 2003 pozdní sběr přistoupím proto přímo k hodnocení.
Barva je granátově červená, má střední intenzitu a velmi dobrou čistotu. Vůně je kouzelná od prvního okamžiku. Při nižší teplotě dominují ovocité tóny, které připomínají peckové ovoce a černé třešně. Se stoupající teplotou až k 20 °C se krásně rozvíjí do vanilky a koření.
Chuť má veškeré atributy nazrálého vavřince s perfektní harmonií. Dotyk s barikovým sudem se povedl. Doznívání je dlouhé a je nabušeno zajímavou ovocitostí a kořenitostí, která se projevuje nasládlým dřevem v závěru. Tento vavřinec mne náramně bavil, je neskutečně jemný a sklouzne do vás tak přirozeně, že chcete okamžitě další doušek. Víno je na svém vrcholu, na kterém se podle mne udrží ještě v roce 2012, což je výrazně delší doba než byla původní predikce Františka Mádla. Vinařství doporučuje víno podávat k červenému masu, nejlépe steakům. Pokud srovnám Alibernet 2003 pozdní sběr (barrique), který byl podle mne více o odrůdě než o dubu (hodnocení 9-10-10), pak toto Svatovavřinecké je více o sudu, ale v tom dobrém slova smyslu, protože se nemohu nabažit sametovému projevu, plnosti a harmonie.
Další recenze od Františka Mádla najdete pod tímto odkazem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: SvatovavřineckéRočník: 2002Jakost: odrůdové jakostníKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Zadní horaVýrobce: Malý vinař František Mádl Velké BíloviceAlkohol: 12,16 % obj.Číslo šarže: 14Obsah zbytkového cukru: 2,0 g/lObsah kyselin: 5,4 g/lBezcukerný extrakt: 23,0 g/lCukernatost moštu: 20,0 °NMDatum sklizně: 20. září 2002Stáří vinice: 30 letTyp půdy: sprašZpůsob vedení révy: vysoké Technologie výroby: samovolně kvašeno v kádích asi 10 dnůDoba zrání v barikovém sudu: 9 měsícůTyp a výrobce barikového sudu: Alier Limousine, FF a BoutesDoporučená archivace: 2011 - 2012Teplota podávání: 16 - 18 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CVelikost šarže: 2.800 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 200,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2005)