Veltlínské zelené 2006 pozdní sběr - Peřina Zdeněk Mikulov
Jak se vydařil pozdní sběr ročníku 2006 Veltlínského zeleného, který má původ na známé viniční trati Pod svatým kopečkem I., se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého Veltlínského zeleného 2006 pozdní sběr jsem kupoval od Marina, který ji přivezl přímo od pana Peřiny v dubnu 2007 za skvělých 105,- Kč. Krátce po zakoupení jsem požádal pana Peřinu o informaci ohledně lahvové zralosti. Odpověď jsem obdržel prakticky okamžitě a archivační potenciál se uváděl na období let 2009 až 2011. Jsem proto zvědavý, v jaké kondici veltlín bude dnes a zda se posunul správným směrem.
Hrozny z vlastní produkce byly sklizeny 29. září 2006 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Pod Svatým kopečkem I. v Mikulově. Réva v době sklizně měla 20 let a pěstuje se na středním vedení s řezem na jeden tažeň. Typ půdy: písčitá s malým podílem hlinitých částic na vápenitém podloží. Z webových stránek vinařství přebírám ještě poznámku: V této poloze je vysoký obsah vápna, půda je zde poměrně chudá a vinice je extrémně svažitá. Technologie výroby: reduktivní. Terroir viniční tratě Pod Svatým kopečkem I. a II., ale i dalších vinic v okolí Mikulova, jsem letos prošel a následně detailně sepsal v článku Viniční tratě v okolí Mikulova.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 38 mm s potiskem vinařství a uvedení ročníku. Adjustáž jsem se věnoval u recenze Müller-Thurgau 2006 pozdní sběr, přistoupím proto k hodnocení.
Barva je zlato-žlutá, má zelenkavé záblesky a střední intenzitu. Vůně nabízí jemnou směs koření (bílý pepř) a minerality.
Chuť je svěží, harmonická a středně dlouhá. Je to velmi příjemný moravský veltlín, který nemá příliš ovocitý projev a nabízí více kořenitosti. Víno je na svém vrcholu, přesně jak bylo predikováno a předpokládám, že se na vrcholu udrží ještě v roce 2012. Archivace mu náramně prospěla, víno má skvělou harmonii a působí krásným a dospělým dojmem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Veltlínské zelenéRočník: 2006Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: MikulovViniční trať: Pod svatým kopečkem I.Výrobce: Peřina Zdeněk MikulovAlkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 2-06Evidenční číslo jakosti: 11H1-07Číslo vzorku: 3Obsah zbytkového cukru: 4,7 g/lObsah kyselin: 6,1 g/lBezcukerný extrakt: 17,7 g/lDatum sklizně: 29. září 2006Cukernatost hroznů: 22,0 °NMStáří révy: 20 letZpůsob vedení révy: střední s řezem na jeden tažeňTyp půdy: písčitá s malým podílem hlinitých částic na vápenitém podložíTechnologie výroby: reduktivníRok lahvování: 2007Doporučená archivace: 2009 - 2011Teplota skladování: 6 - 12 °CTeplota podávání: 9 - 11 °CZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 105,- Kč (přímo od vinaře v dubnu 2007)