O Víně

08.08.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 08.08.2011 07:00

Rulandské šedé 2008 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice

Červená vína jsou stále častěji našimi vinaři školena v sudech typu barrique. U bílých vín jde bohužel stále o světlou výjimku, ale když na nějakou lahev narazíte, většinou jde o moc povedené víno. To byl také případ této rulandy šedé ročníku 2008 Miloše Michlovského, která zrála půl roku v bariku.

Naposledy jsem pil Rulandské šedé 2008 pozdní sběr (barrique) z Vinařství Plešingr a bylo velmi povedené (hodnocení 7-8-9). Dnes otevírám Rulandské šedé 2008 pozdní sběr, které i když není deklarováno jako barrique, přesto zrálo 6 měsíců v dubu.

Hrozny byly sklizeny 21. října 2008 na viniční trati Na štrekách v Novém Přerově při cukernatosti 23,4 °NM (výnos 69 q/ha). Réva vinná se zde pěstuje od roku 2003 na středním vedení na štěrkovité půdě a jílovo-hlinitém podloží. Technologie výroby: řízené kvašení. Délka zrání v barikovém sudu: 6 měsíců (výrobce: Seguin Moreau).

Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že vinařská obec Nový Přerov má 121,3 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 130,4 ha. V roce 2007 zde bylo registrováno 28 pěstitelů. Viniční trať Langewarte je placatá rovina. Dobrý vinař dokáže samozřejmě i odtud vyrobit pěkná vína, ale už je to více o jeho umu než o terroiru. Nové vinařství, které tuto trať (téměř) monopolně vlastní, díky velice nízkým výnosům, pečlivému ručnímu sběru a špičkovým technologiím odtud dělá krásné Ryzlinky rýnské. Vinařství Marcinčák tu má na 3,6 ha odrůdu Zweigeltrebe. Na štrekách (přeci jen mírně svažité, hlavně JZ) je spíše doménou Vinařství Kovacs, v posledních letech se odtud objevují výběrová vína z Char, Sau, RR, RM. Zatím co jsem chutnal, velice slušné, přes využití špičkových technologií si to uchovává svým způsobem nezaměnitelný styl.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Rulandské modré 2005 pozdní sběr (barrique) (hodnocení 8-8-8), přistoupím přímo k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, čistá a má dobrou intenzitu. Vzhled a viskozita je velmi dobrá. Vůně je široká a mnohoslibná. V nástupu okouzlí krásná směs medových tónů a cibéb, které se postupně přesouvají k jemné vanilce a kouřovince. Na pozadí můžete také najít vyzrálé hrozny a ovocité odstíny (grepy a červené pomeranče).

Chuť je středně dlouhá až dlouhá díky kořenitosti v dozvuku a krásné harmonii. Je zde zvláštní šťavnatost a svěžest, takže víno nenudí a pobízí k dalšímu doušku. Dotyk s dubem se povedl, nedošlo k potlačení ovocitosti a naopak se posunulo do zajímavé polohy. Šest měsíců zrání v dubových sudech Seguin Moreau se povedlo. Víno je na svém vrcholu, na kterém se může udržet do roku 2012. Vinařství ho doporučuje podávat ke kachní paštice s rozinkami, těstovinovému salátu s mořskými plody a avokádem. Pokud jsem se v minulosti setkával s bílými barikovými víny, pak se většinou jednalo o Chardonnay nebo Rulandské bílé, ale je nejvyšší čas si zvykat i na Rulandské šedé, Sauvignon případně jiné odrůdy. Toto Rulandské šedé mne bavilo, podobně jako výše zmíněné Rulandské šedé 2008 pozdní sběr (barrique) z Vinařství Plešingr a pokud ho ještě máte v archivu, máte se skutečně na co těšit.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské šedé
Ročník: 2008
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Nový Přerov
Viniční trať: Na štrekách
Výrobce: Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Číslo šarže: 1546/B
Evidenční číslo jakosti: 40C1-09
Číslo vzorku: 16
Alkohol: 13,0 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 5,4 g/l
Obsah kyselin: 7,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 22,69 g/l
Cukernatost moštu: 23,4 °NM
Datum sklizně: 21. října 2008
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2003
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: štěrkovitá půda, jílovo-hlinité podloží
Výnos: 69 q/ha
Technologie výroby: řízené kvašení
Délka zrání v barikovém sudu: 6 měsíců
Typ sudu a jméno výrobce: Seguin Moreau
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Teplota skladování: 12 - 14 ºC
Doporučená archivace: 2011 - 2012
Ocenění: Salon vín ČR 2010/2011
Velikost šarže: 17.000 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na180 °C
Cena: 250,- Kč (Albert v únoru 2011)

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 9 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3955x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 20.07.2011 11:56:25