O Víně

04.08.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 04.08.2011 07:00

Cabernet Sauvignon 2003 pozdní sběr - Vinné sklepy Valtice, a.s.

Jak se vyvíjí a v jaké je kondici pozdní sběr Cabernetu Sauvignon ročníku 2003 z Vinných sklepů Valtice, se dozvíte v dnešní recenzi.

V roce 2006 jsme zveřejnili recenzi Cabernetu Sauvignon 2003 pozdní sběr od J.Č. (hodnocení 9-8-8) a na totéž víno se dnes podívám také. Ještě si vzpomínám na mojí starší recenzi Cabernetu Sauvignon 2005 pozdní sběr (hodnocení 8-7-7), jehož poslední dvě lahve mám stále uložené v archivu. Není mi ale jasné, proč jsem tak dlouho otálel s otevřením ročníku 2003, možná mne ovlivnila predikce lahvové zralosti (2011) a velmi pozitivní recenze od J.Č.

Hrozny byly sklizeny 13. října 2003 na viniční trati Dunajovický kopec v Brodu nad Dyjí při cukernatosti 22,0 °NM. Třináctiletá réva v době sklizně se zde pěstuje na hluboké hlinité půdě. Technologie výroby: fermentace v otevřených nádržích a jablečno-mléčná fermentace. Víno zrálo v zámeckém sklepě cca 14 měsíců v dubových sudech.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je pro tohoto výrobce tradiční a mé hodnocení jsem již několikrát sdělil ve starších recenzích.

Barva je inkoustově červená, skoro neprůhledná, má velmi dobrou intenzitu a odstín. Vůně je mnohoslibná a široká. V nástupu jsou kouzelné tóny černého rybízu a ostružin, které postupně přechází do tabáku, kávy, kouřovinky a objevuji také herbální odstíny.

Chuť je středně dlouhá až dlouhá, ve které nechybí perfektní tělo, harmonie, extrakt (ostružiny) a krásná nazrálost. Alkohol výborně zapadl do celku (13,0 % obj.) a z chuti je patrné, že se jednalo o kvalitní hrozny. Víno má výbornou strukturu a při slepé degustaci bych hádal červené víno jižanského stylu s dotekem barikového sudu. Čtrnácti měsíční zrání v dubových sudech dodalo kořenitost, která prodlužuje závěr a posunulo víno do nové dimenze. A ještě jedna věc: po několika letech zrání na lahvi mi papírově vyšší hodnota zbytkového cukru (6,9 g/l) vůbec nepřipadá a víno mi přijde jako suché. Stále zde vidím velmi dobrý potenciál k dalšímu nazrávání na lahvi, ale musím uznat, že víno je na svém vrcholu, na kterém se podle mne udrží minimálně do roku 2013. J.Č. končil před 5 lety svojí recenzi větou: Dolévám z karafy a doufám, že Valtice mají ještě pár lahví na skladě...

Vinařství doporučuje toto víno podávat k hutnějším úpravám zvěřiny, ale můžete si ho vychutnat jen tak sólo. Při popíjení mne tento Cabernet Sauvignon náramně bavil a nemohl jsem se ho nabažit. Když to dnes shrnu, tak si myslím, že má přece jenom jednu chybu: byla to jediná a poslední lahev, kterou jsem měl. Dávám 3x devítku za senzorické vlastnosti a to jenom proto, protože věřím, že do dvou let bude ještě lepší. Pokud ho ještě máte, můžete si gratulovat!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Cabernet Sauvignon
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Brod nad Dyjí
Viniční trať: Dunajovický kopec
Výrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 519/04
Evidenční číslo jakosti: 14A1-04/00671
Obsah zbytkového cukru: 6,9 g/l
Obsah kyselin: 5,4 g/l
Bezcukerný extrakt: 28,6 g/l
Datum sklizně: 13. října 2003
Cukernatost hroznů: 22,0 °NM
Typ půdy: hluboká, hlinitá
Stáří révy vinné: 13 let
Technologie výroby: fermentace v otevřených nádržích, jablečno-mléčná fermentace. Víno zrálo v zámeckém sklepě cca 14 měsíců v dubových sudech.
Počet lahví partie: 20.000
Doporučená archivace: 2011 - 2013
Ocenění: Salon vín ČR 2005/2006, Zlatá medaile MUVINA Prešov 2005
Teplota skladování: 8 - 12 °C
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 229,- Kč (Globus v listopadu 2006)

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 9 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3541x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 05.07.2011 14:13:23