O Víně

10.06.2011 Lech Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 10.06.2011 07:00

Frankovka modrá 2008 neskorý zber (pozdní sběr) - Karpatská Perla s.r.o., Šenkvice, Slovensko

Dnes přináším slíbený bližší pohled na Frankovku modrou 2008 pozdní sběr z Karpatské Perly s.r.o., Šenkvice.

Karpatská perla, s.r.o. je rodinná vinařsko-vinohradnická společnost sídlící v malokarpatské vinařské oblasti, v obci Šenkvice, v těsném sousedství slovutného vinařského města Modra. Již vstup do firmy ukazuje, že se jedná o moderní a dynamickou firmu, vše je opravdu na úrovni. „Díky dvacetiletým zkušenostem s výrobou vína, spojujeme v naší firmě moderní technologie s rodinnou tradicí a ekologickým přístupem k přírodě. V Karpatské perle ctíme hodnoty kraje a snažíme se, aby každý doušek našeho vína odrážel charakter malokarpatského regionu. V současnosti obhospodařujeme 46 ha plodících vinohradů, převládající plochu vinohradů tvoří výjimečná trať Suchý vrch v Šenkvicích. Kromě tradičních malokarpatských odrůd se v naších vinohradech objevují i odrůdy nové, jako Devín, Pálava, Aurelius, Muškát moravský, André a Alibernet. Roční produkce firmy činí cca 400 tisíc lahví." Internet: http://www.karpatskaperla.sk/.

Dnes prezentované víno pochází z Jihoslovenské vinařské oblasti (nese označení: Víno s chráneným označením pȏvodu), z obce Mužľa ve Štúrovském vinohradnickém rajóně (podoblasti). Zdejší vinohrady jsou situovány většinou na hlinitých spraších bohatých na vápník, kořeny révy prorůstají sprašovou vrstvu a sahají hlouběji až k třetihorním mořským sedimentům-slepencům, pískovcům, vápnitým jílům. Celá oblast má již typický panónský ráz.

Vzhled vína je noblesní, je krásně čisté, s hlubokou červenou barvou odstínu rubínového, prosvítá v protisvětle a dává úžasnou tmavě rubínovou jiskru. Slzení je velmi výrazné, slzičky jen velmi líně stékají po skle. Ve víně je ihned vidět hutnost a extraktivnost. Vůně se jen těžko popisuje jednoduchými slovy. Je to takový útok na čichové buňky, že ani nevím, čím bych začal. Vůně je: opojná, skvělá, široká, nádherná. Je to prostě bomba! Ale abych byl aspoň trochu konkrétnější, pak ve vůní nacházím hlavně švestková povidla, zralé rozmačkané borůvky spolu se směsí ostatních drobných lesních plodů s převahou ostružin, k tomu se přidává ještě dosti zřetelné aroma Cinnamonum ceylonicum (tento botanický název není z mé hlavy-toto stojí na zadní etiketě!) a právě toto skořicové aroma krásně dotváří celkový dojem z vůně a tu nemohu hodnotit jinou známkou, než nejvyšší.

Chuť je taktéž úžasná a jsem tímto vínem zcela učarován. Velmi příjemné víno od prvního loku, s bezva čerstvou a osvěžující kyselinkou, s poměrně výraznými, avšak krásně sladkavými a zakulacenými taniny, se skvělou ovocitostí a kořenitostí - to vše přímo bych řekl umělecky zharmonizované. Víno je plné jihoslovenské energie a horkého panónského sluníčka. I tady dávám s klidným svědomím desítku. Dochuť je opravdu dlouhá, ovocitě-kořenitá, s příchutí kandovaného ovoce.

Výrobce doporučuje podávat k pečené kachně nebo huse, specialitám ze zvěřiny, sýrům s bílou plísní na povrchu. Celkové hodnocení: maximální spokojenost, velmi dobrý poměr ceny a kvality. Špičkové červené slovenské víno schopné konkurence se světem! Jednoznačně doporučuji ochutnat!

Moje hodnocení: 92 bodů.

Cena: 8,70 € ve vinařství, lahev 0,75 L Bordó Elite, khaki sklo, korek celistvý kvalitní s firemním potiskem délky 44 mm, etiketa jednoduchá, efektní, moderního stylu, se všemi potřebnými údaji. Ocenění: Národný salón vín SR 2010, zlatá medaile Festival Frankovky modrej Rača 2010 - třetí nejlepší frankovka v konkurenci 80 vín této odrůdy, stříbrná medaile Vitis Aurea Modra 2010, stříbrná medaile Vinné trhy Pezinok, stříbrná medaile AWC Viena 2010. Další úspěchy firmy najdete zde.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Frankovka modrá
Ročník: 2008
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Južnoslovenská
Vinařská podoblast: štúrovská
Vinařská obec: Mužľa
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Karpatská perla s.r.o., Šenkvice
Alkohol: 13,0%
Obsah zbytkového cukru: 2,0 g/l
Obsah kyselin: 5,0 g/l
Cukernatost moštu: 22,5°NM
Typ půdy: hlinité spraše, podloží pískovec
Teplota skladování: 6 - 13 ºC
Teplota podávání: 16-18 º C
Doporučená archivace: 2015
Cena: 8,70 €

Spotřebitelská známka: 9.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 10 10 10

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3365x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 02.06.2011 16:51:35