Müller-Thurgau 2009 kabinet - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Příjemná, svěží a suchá kabinetní vína jsou dnes na trhu spíše výjimkou a je to myslím velká škoda. K mé radosti můžete kabinety stále vidět v nabídce Vinařství Plešingr, což byl případ této velmi příjemné milerky. Jak mi chutnal Müller-Thurgau ročníku 2009, se dozvíte v dnešní recenzi.
Lahev kabinetního Mülleru-Thurgau 2009 jsem kupoval v únoru 2011 přímo ve vinařství a protože jsme toto víno neměli v rámci řízené degustace, všiml jsem si ho až druhý den v ceníku. Tuto odrůdu mám rád, zvláště pak v kabinetu, protože honba za vyšší cukernatosti hroznů nemusí vždy zákonitě přinést lepší kvalitu. Vyšší cukry mohou naopak znamenat absenci kyselinek a plochý projev.
Hrozny (vinohradník Ing. Miroslav Kolařík) byly sklizeny 22. října 2009 při cukernatosti 19,6 °NM na viniční trati Turold v Mikulově. Technologie výroby: odkalení moštu a řízené kvašení.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Frankovka 2008 pozdní sběr (rosé), přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je zeleno-žlutá, má sice slabou intenzitu, ale krásnou jiskru. Vůně nabízí květinovo-ovocité tóny, ve kterých můžete najít trochu muškátu a květový pyl. Na pozadí vystoupí také odstíny vyzrálých hroznů, které jsou zastoupené také ve středně dlouhé a jemné chuti. Víno je nádherně suché a nechybí mu pikantní kyselinka ani svěžest. To jsou přesně ty vlastnosti, kvůli kterým bílá kabinetní vína mám rád a vyhledávám je. Lahev můžete hned otevřít, i když vinařství očekává lahvovou zralost v roce 2012. Je to moc povedená kabinetní milerka, která dělá velmi dobré jméno, jak odrůdě, tak této jakosti. Jen více takových bílých moravských vín!
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Müller-ThurgauRočník: 2009Jakost: kabinetZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: MikulovViniční trať: TuroldVýrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. RohatecAlkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 38/09Evidenční číslo jakosti: 102E1-10Číslo vzorku: 5Rok lahvování: 2010Obsah zbytkového cukru: 1,3 g/lObsah kyselin: 5,9 g/lBezcukerný extrakt: 21,0 g/lDatum sklizně: 22. října 2009Cukernatost hroznů: 19,6 °NMTechnologie výroby: odkalení moštu, řízené kvašeníDoporučená archivace: 2011- 2012Teplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 10 - 11 ºCVelikost šarže: 2.250 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 100,- Kč (přímo ve vinařství v únoru 2011)