O Víně

28.04.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 28.04.2011 07:00

Pinot Gris 2004 Moselle Luxembourgeoise Appellation Contrôlée (Grand Premier Cru) - Bernard-Massard, Lucembursko

Poprvé se dostávám k lucemburskému vínu, které patří k těm nejdražším, které jsem do dnešního dne kupoval. Jak hodnotím Pinot gris ročníku 2004 jakosti Grand Premier Cru, se dozvíte v dnešní recenzi.

Před pár lety jsem absolvoval ochutnávku českého dovozce, který se specializoval mimo jiné na vína z Lucemburska, které je u nás z pohledu vinařství docela neznámou částí vinařského světa. Starší recenze najdete pod těmito odkazem Burg Layer Schlosskapelle 2004 Spätlese (pozdní sběr) - Ferdinand Pieroth GmbH, Německo a Muskat-Ottonel 2003 Minőségi Bor (odrůdové jakostní) - Ferdinand Pieroth GmbH, Nagyréde, Německo. Dnešní Pinot Gris 2004 Moselle Luxembourgeoise Appellation Contrôlée (Grand Premier Cru) pochází z vinařské oblasti Moselle Luxembourgeoise (Lucemburská Mosela), podoblast Côtes de Grevenmacher.

Nejprve základní encyklopedické informace týkající se Lucemburska. Lucemburské velkovévodství patří k nejmenším evropským státům. Hraničí s Francií, Belgií a Německem vzi mapka níže. Réva vinná se pěstuje v jižní části země v Gutlandu na svazích v údolích řek Mosela a Sauer. Tradice vinařství spadá až do římských dob. Oblast pěstování révy začíná u francouzských hranic v Schengenu a končí u německých hranic ve Wasserbilligu. Je zde 1.200 ha vinic, které jsou rozmístěny na mírných svazích v nadmořské výšce 150 až 200 metrů. Půda je těžší, slínovitá na jihu a vápencovitá na severu. Podnebí je mírné, řeky zmírňují teplotní extrémy. Réva se téměř všude pěstuje na vysokém vedení na drátěnkách, aby se mohla využít mechanizace. Pěstují se především bílé odrůdy, nejčastěji Ryzlink rýnský, Pinot gris, Gewurztraminer, Pinot blanc, Rivaner (tělnaté víno s výraznou ovocnou chutí), Elbling (suché, dosti kyselé víno), Auxerrois (plné víno s pikantní kyselinou). Z modrých odrůd to je Pinot noir. V Lucemburku se vyrábějí i šumivá vína klasickou metodou kvašením v lahvích.

Řeka Mosela pramení ve Francii, protéká Lucemburskem a v Německu svou pouť končí a vlévá se do Rýna. První rozptýlené vinohrady doprovázejí Moselu ještě ve Francii, ale potom v Lucembursku lemují její tok jako girlandy. Po překročení německé hranice a po spojení se s přítoky řekami Saar a Ruwer nalézáme právě na střední Mosele ta nejvyhlášenější území moselského kraje.

I když Lucembursko nepatří do německé oblasti Mosel-Saar-Ruwer, vinice na horní Mosele mají s tímto územím velmi mnoho společného. Více než tisíc malých výrobců zde vyrábí víno, které se ze dvou třetin zpracovává v družstevních vinařských závodech, nejvýznamnějšími vinařskými podniky Lucemburska jsou Bernard-Massard a sdružení Vinmoselles S.C. Přestože jsou si vína z této oblasti typově velice podobná, rozdíly v kvalitě jsou tak diametrální, jak jen mohou být. Levná moselská vína, známá pod populárními značkami jako Zeller Schwarze Katz nemají s klasickým výrazem moselského vína mnoho společného, převažující odrůdou v těchto vínech je totiž Müller-Thurgau. Údolí Mosely je ale země ryzlinku, žádná jiná půda, žádná jiná oblast nemůže dosáhnout tak výrazné harmonie. Hlavními odrůdami jsou zde Riesling a Pinot gris. Z místních odrůd lze zmínit Rivaner, Elbling a Auxerrois.

Lahev typu alsaská flétna má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm. Překvapivě není na korku žádný potisk, jen na vnitřní plošce bylo několik větších krystalků vinného kamene. Adjustáž je povedená a odpovídá kategorii Cru. Styl písma dodává patřičnou noblesu, stejně jako malá etiketa označující příslušnou apelaci.

Barva je zlatožlutá, má krásnou čistotu, jiskru a střední intenzitu. Víno má velmi dobrou viskozitu a působí olejovitým dojmem. Vůně je kouzelná od prvního okamžiku, pominu-li fakt, že jsem lahev nechal dobré tři hodiny otevřenou v lednici. V nástupu jsou jemné medové tóny a ovocité odstíny. Také cítím lehký závan vanilky, který dodává zajímavý rozměr. Není to žádná podbízivá líbivka, do které sklepmistr napumpoval díky ušlechtilým kvasinkám aromata, která jsou pro tuto odrůdu nepřirozená.

Chuť je svěží a komplexní. Cítím zde nádhernou chuť vyzrálých hroznů, vanilku a pikantnost. Dotyk s barikovým sudem je citlivý a povedl se. Dozvuk je středně dlouhý a díky kyselince povzbudí k dalšímu doušku. Kyselinky jsou velmi jemné, téměř neznatelné. Také zde cítím velmi jemnou mineralitu. Stopy zbytkového cukru jsou minimální a vyváženy kyselinkami. Musím se přiznat, že jsem u kategorie Grand Premier Cru nečekal ani nic jiného, než plné a komplexní bílé víno, které je na svém vrcholu a na kterém se může udržet ještě příští rok. Vinařství obecně doporučuje u Pinotu gris otevření 4 roky po lahvování. Webové stránky vinařství uvádí základních informací o této firmě a o svých produktech. Dnes to byla zajímavá zkušenost s Pinotem gris, který pochází sice z malé vinařské země, ale kvalitou se může rovnat s těmi velkými.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Pinot Gris
Ročník: 2004
Jakost: Moselle Luxembourgeoise Appellation Contrôlée
Kategorizace: Grand Premier Cru
Obsah zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moselle Luxembourgeoise (Lucemburská Mosela)
Vinařská podoblast: Côtes de Grevenmacher
Výrobce: Bernard-Massard, Lucembursko
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: MN/L-5138
Doporučená archivace: 2011 - 2012
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 730,- Kč (přímo od českého dovozce v říjnu 2006)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 9 9 7

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4730x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 23.04.2011 11:47:49