O Víně

10.02.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 10.02.2011 07:00

Rulandské modré 2006 pozdní sběr - Vinné sklepy Valtice, a.s.

V minulosti byly z Vinných sklepů Valtice vysoce hodnocené především půl litrovky Pinotu, který zrál v barikovém sudu. Jak hodnotím suché Rulandské modré 2006 pozdní sběr se dozvíte v dnešní recenzi.

Na suché Rulandské modré 2006 pozdní sběr jsem narazil v prosinci 2010 v Albertu. Hrozny pochází z viniční tratě Za humny ve Valticích. Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že vinařská obec Valtice má 575,3 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 1680,6 ha. V roce 2007 zde bylo registrováno 194 pěstitelů.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již několikrát hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je rubínově červená, čistá a má střední intenzitu. Vůně je jemná a nabízí směs ovocitých tónů, přesně jak popisuje zadní etiketa (černé třešně a ostružiny). Na pozadí najdete ještě kořenito-dřevité odstíny.

Chuť je středně dlouhá, je zajímavě natrpklá a má příjemný ovocito-kořenitý dozvuk, ve kterém objevíte nasládlý ocásek. Jak bývá u Vinných sklepů u modrých odrůd zvykem, víno zraje v dubových sudech, ze kterých jsou převzaty dřevito-kořenité tóny. Víno je harmonické a jeho archivační potenciál odhaduji na rok 2012 až 2015. Má určitě našlápnuto se vyvíjet na lahvi a posunout se správným směrem. Vinařství víno doporučuje podávat k zajícovi na červeném víně a sýrům typu Camembert. Bohužel jsem neobdržel z vinařství doplňující informace, i přesto mám celkový dojem velmi dobrý.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské modré
Ročník: 2006
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Valtice
Viniční trať: Za humny
Výrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 102/06
Evidenční číslo jakosti: 46D1-10/47
Obsah zbytkového cukru: 4,2 g/l
Obsah kyselin: 5,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 26,3 g/l
Doporučená archivace: 2012 - 2015
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 16 - 19 °C
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 199,- Kč (Albert v prosinci 2010 nebo 199,- Kč v e-shopu vinařství)

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 7 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4504x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 31.01.2011 18:27:11