O Víně

24.01.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.01.2011 07:00

Neuburské 2003 pozdní sběr - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec

Původní predikce vinaře hovořila o lahvové zralosti v roce 2009. Dnes to vidím jinak a žasnu nad skvělou kondici tohoto najburku! Více v následující recenzi.

Jak jsem již zmínil v anotaci výše, Michal Plešingr předpokládal lahvovou zralost v roce 2009. Protože nemám špatné zkušenosti s archivaci vín tohoto vinařství, neměl jsem příliš obavy ponechat lahev Neuburského 2003 pozdní sběr o něco déle a vyplatilo se.

Hrozny byly nakoupeny od společnosti Zemagro Strážovice. Sklizeň proběhla 2. října 2003 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Staré hory v obci Sobůlky. Technologie výroby: odkalení moštu a řízené kvašení. Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že vinařská obec Sobůlky má 24,3 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 91.4 ha. V roce 2005 zde bylo registrováno 21 pěstitelů. Do roku 2004 patřila tato obec do oblasti Kyjovské.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm. Adjustáž již dnes vinařství nepoužívá a rozebíral jsem ji u starších recenzí. Přistoupím proto k hodnocení.

Barva je zlato-žlutá se zelenkavými odlesky, krásnou jiskrou a velmi dobrou intenzitou. Vůně mne okouzlila od prvního okamžiku. Jsou zde nádherné medovo-květinové tóny, které se v průběhu času různě proměňovaly.

Chuť je středně dlouhá, šťavnatá a zajímavá, že tomu nejde odolat a musíte stále koštovat a koštovat. Při tom nacházím stále nové a nové nuance, jako například hořčinku v dozvuku, kterou mám moc rád. Najburk nemá žádné stopy únavy. Ano, je zde velmi jemná nazrálost, ale žádná nepříjemná stařinka. Harmonie je výborná, vyšší zbytkový cukr (8,1 g/l) není vůbec poznat, protože mu i po sedmi letech zrání dokáže sekundovat kyselinka (6,1 g/l). K tomuto vínu můžete podávat sýry s ušlechtilou plísní při teplotě kolem 10 °C. Víno je na svém vrcholu, na kterém se samozřejmě udrží maximálně tento rok. Je ale nádherně šťavnaté, má kouzlo a charakter. Poslední lahev, kterou mám ještě v archivu, určitě brzo otevřu!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Neuburské
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Kyjovská
Vinařská obec: Sobůlky
Viniční trať: Stará hora
Výrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Alkohol: 12,4 % obj.
Číslo šarže: 36/03
Evidenční číslo jakosti: 2E1-04
Číslo vzorku: 00012
Rok lahvování: 2004
Obsah zbytkového cukru: 8,1 g/l
Obsah kyselin: 6,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 22,0 g/l
Datum sklizně: 2. října 2003
Cukernatost hroznů: 22,0 °NM
Doporučená archivace: 2011
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Způsob odlepení etikety: etiketu sundáme za studena žiletkou z jednoho rohu
Cena: 98,- Kč (přímo ve vinařství v roce 2004)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 8 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3241x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 25.01.2011 17:58:58