Coto de Imaz 2004 Denominación de Origen Calificada (DOCa) (Reserva) - Bodega El Coto de Rioja S.A., La Rioja, Španělsko
Vinařská legislativa ve Španělsku mi přijde srozumitelná a z pohledu zákazníka respektive uvolnění vína do prodeje jako velmi zajímavá. Vše chce svůj čas a s uvedením do prodeje u Crianzy, Reservy a Gran Reservy se zde opravdu nespěchá. Loni na podzim jsem dostal Reservu ročníku 2004 z Riojy a byl to zážitek!
Poprvé jsem se zmínil o španělském vinařství El Coto v měsíčním přehledu za srpen 2010, kde jsem referoval o lahvi Coto Vintage 2004 Denominación de Origen Calificada (DOCa) (Crianza). Tehdy jsem napsal: Odrůda Tempranillo, 12 měsíců v nových barikových sudech a následně rok v lahvi než se dostalo do prodeje. Barva je purpurově červená a má světlejší intenzitu. Vůně je od prvního okamžiku typická pro Tempranillo a má stopy po zrání v barikovém sudu. Jsou zde třešňovo-kořenité tóny, které se rozvíjí také v chuti. V dozvuku je krásný nasládlý ocásek. Je to hodně povedená Crianza, která za cenu 110,- Kč nemá chybu.
Dnes otevírám od stejného výrobce z vyšší řady Coto de Imaz 2004 Denominación de Origen Calificada (DOCa) (Reserva). Jedná se o Tempranillo (100 %), které zrálo 18 měsíců v barikových sudech z amerického dubu a poté dva roky na lahvi. Trvalo tedy minimálně 3,5 roku, než se tato Reserva dostala do prodeje. Tento způsob uvádění vín na trh je mi hodně sympatický.
Procházím webové stránky, ze kterých přebírám základní informace. V nabídce je kromě Crianzy také Reserva i Gran Reserva. Bodega El Coto byla založena v roce 1970 a révu vinnou pěstuje na 750 ha. Vinařství patří k největším nákupčím sudů na světě, sudy po 4 až 5 letech vyměňují. Je to mladá společnost, která má po celou dobu své existence stejného enologa. Vína se lahvují v nejlepším možném okamžiku pro pití.
Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 45 mm. Adjustáž je kapitola sama pro sebe. Na rozdíl od francouzských vín jsou vinařství většinou sdílná na informace. Nehrozí, že se z etikety nedozvíte, odkud víno pochází, z jakých odrůd bylo vyrobeno a zda zrálo v dubových sudech. Španělská vinařství s tím nemají problém. Na webových stránkách jednotlivých vinařství se dozvíte další podrobnosti. Zpět ale k adjustáži. Je podle mne povedená, vkusná a nepůsobí zmateně. Na přední etiketě je perokresba staré usedlosti na bílém pozadí. Použití černo-červeného písma a fontu písma ladí. Kvalitní staniolová záklopka s logem vinařství je u této kategorie vín standardem.
Barva je purpurově červená, má rubínové záblesky a dobrou intenzitu. Vůně nabízí vyzrálé třešně a jemnou vanilku. Pokud víno dekantujete, nabídne další kořenité odstíny a nuance.
V chuti je velmi příjemná ovocitost připomínající extrakt z třešní. Víno má dlouhý a krásný dozvuk, kdy vystoupí jemná třísla, nasládlé dřevo a zvláštní tóny hořké čokolády. Alkohol (13,5 % obj.) nádherně zapadl do výsledného celku. Dotyk s dubovým sudem je podařený, nedošlo k potlačení ovocitých vlastností odrůdy Tempranillo. Pokud si uvědomíme, že Reserva leží 18 měsíců v bariku, pak je určitě důležité zvolit správný stupeň toastu nebo poměr kupáže či vybrat vhodnou surovinu, aby nedošlo k "zabití" vína. Tady se to nádherně podařilo. Archivační potenciál odhaduji do roku 2014, ale už dnes má víno co nabídnout. Můžete ho popíjet jen tak nebo podávat k specialitám z hovězího masa a steaku.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Coto de ImazOdrůda: Tempranillo (100 %)Ročník: 2004Jakost: Denominación de Origen Calificada (DOCa)Kategorizace: ReservaZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: La RiojaVinařská podoblast: Rioja AltaVýrobce: Bodega El Coto de Rioja S.A., ŠpanělskoAlkohol: 13,5 % obj.Doporučená archivace: 2012 - 2014Teplota podávání: 18 - 20 °CZpůsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: dárek (450,- Kč na e-shopu www.spanelskavina.eu)