Pálava 2007 pozdní sběr - Vinařství Tetur Vladimír Velké Bílovice
Několikrát jsem se přesvědčil, že aromatické odrůdy pan Tetur náramně umí, což dokazují nejen kladné reakce na vína odrůdy Irsai Oliver nebo Tramín červený, ale i odrůdu Pálava. Zejména, jedná-li se o příjemné víno s vyšším zbytkovým cukrem. Podívejme se na takovou Pálavu dnes podrobněji, ročníku 2007 a s přívlastkem pozdní sběr.
Dobře si vzpomínám, že toto víno jsem zakoupil při velkobílovickém Putování po sklepích v dubnu. Dnes jsem rád, že jsem to udělal, protože dle informací pana Tetura, bylo toto víno uvedeno na trh v únoru 2008 a již v létě téhož roku bylo vyprodáno. Na druhou stranu lituji, že jsem nekoupil těchto lahví více :-).
Od Vladimíra Tetura jsem se kromě analytik dozvěděl i jiné zajímavé informace. O dostupnosti vína jsem se již zmínil, zde jsou informace o zkušenostech s odrůdou a archivačním potenciálu vína: "Odrůda, která kolísá každoročně ve výnosu. Kvalitativně je spolehlivá - vždy ve výběr z hroznů nebo v pozdním sběru. Velmi oblíbená, vhodná k obohacení gastronomie a vinoték. Víno bylo vyráběno na spotřebu do 2 let. Bude buď výborné nebo již za zenitem, protože tam bude chybět svěžest a ovocitost. Kdyby bylo potřeba konzultovat, jsem k dispozici."
O adjustáži vína jsem se obsáhle rozepsal v recenzi na Tramín červený 2006 pozdní sběr, je shodná, takže se nebudu zbytečně opakovat.
Zmíním se však o barvě a senzorice vína. Ta je totiž velice nadprůměrná. Barva vína je velice sytá a vyzrálá, v odstínu zlata, přecházející v odlescích do cibulové slupky. Víno je velice olejnaté a hutné, tvořící na stěně sklenice výrazné mosty.
Vůně je velice bohatá a intenzivní, s tramínovým a muškátovým charakterem, která nijak výrazně neztratila na atraktivnosti ani po třech dnech po otevření lahve.
Předpověď z vinařství, ohledně obavy o stav vína, se zatím naštěstí nepotvrdila. Víno je sice na archivačním vrcholu, ovšem zatím neztratilo mnoho ze svého charakteru. Chuť je plná, pěkně zakulacená, s primárními znaky koření a ovoce, zejména mandarinek, podepřené druhotnými aromaty muškátu a vanilky. Závěr je krásně dlouhý, hřejivý a správně kořenitý.
Víno je jednoznačně na svém vrcholu, takže majitelům doporučuji otevřít v průběhu několika měsíců. Co se týká snoubení spokrmy, vinařství doporučuje dezert, v podobě závinu. To bych si také dokázal představit. Osobně jsem jej však meditativně vychutnával samotné, což byl také hezký zážitek.
Opět musím vyzdvihnout ochotu a vstřícnost vinařství poskytnout požadované informace v krátkém čase, a to i přesto, že probíhá shon na vinici při sklizni a ve sklepě s přípravou a školením vín. Web vinařství také prošel souběžně s modernizací provozu omlazením a výrazně mu to prospělo. Uděluji tedy nadprůměrnou známku za ostatní služby.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: PálavaRočník: 2007Jakost: pozdní sběrVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Nová horaObsah zbytkového cukru: polosuchéVýrobce: Vinařství Tetur Vladimír Velké BíloviceAlkohol: 11,0 % obj.Číslo šarže: 406Evidenční číslo jakosti: 3A1-08/32Obsah zbytkového cukru: 9 g/lObsah kyselin: 5,8 g/lBezcukerný extrakt: 19,8 g/lDatum sklizně: 20. září 2007, nakoupené hrozny každoročně od stejného vinohradníkaCukernatost hroznů: 21,5 °NMVýsadba révy vinné proběhla v roce: 1995Způsob vedení révy: střední Typ půdy: žluto-hlinitáTechnologie výroby: řízené kvašení Rok lahvování: 2008Doporučená archivace: 2009Teplota skladování: 8 - 14 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CVelikost šarže: 2000 lahvíZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 180,- Kč (ve vinařství, duben 2008)