Gewürztraminer 2007 pozdní sběr - Vinařství Reisten s.r.o. Valtice
Málokdy se stane, že se z typického tramínu vyklube netypické, ale o to více zajímavé víno. To je případ lahve Gewürztraminer 2007 pozdní sběr z valtického vinařství Reisten.
Nedávno jsem referoval o zajímavém Ryzlinku rýnském, který Reisten prodával pod názvem Maidenburg (hodnocení 8-8-8). Dnes otevírám suchý Gewürztraminer 2007 pozdní sběr, který jsem opět kupoval za bezkonkurenčních 100,- Kč v 1. olomoucké vinotéce.
Vlastní hrozny byly sklizeny 13. října 2007 při cukernatosti 22,4 °NM na viniční trati Valtická v Mikulově. Réva zde byla vysázena v roce 2003 a pěstuje se na rýnsko-hesenském vedení na sprašové půdě s vápencovým podložím. Technologie výroby: řízené kvašení při teplotě cca 18 °C, použit byl pouze bentonit, Hausenpaste a Klarsol v nezbytném množství.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství a ročníkem sklizně na horní plošce korku. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Riesling 2006 pozdní sběr. Na zadní etiketě je malý překlep a to u názvu viniční tratě. Chybně je uvedeno Nad Valtická, asi jde o tiskařský šotek původního názvu vinice Nad valtickou silnicí.
Barva je zlato-žlutá, čistá a má velmi dobrou intenzitu. Vůně je od prvního okamžiku netypická a potřebuje delší čas, abyste se s ní srovnali. V nástupu jsou medové tóny, které se rozprostírají až do pylu z lučního kvítí. Vše završí kořenitá vůně, která připomíná vanilku a skořici. Jemné odstíny růží jsou hodně potlačené a musíte mít dobrou představivost, abyste je zde našli. Je to pro Tramín atypická vůně, má ale své kouzlo a zajímavou strukturu, takže se při popíjení nenudíte.
Také v chuti je směs medových a kořenitých tónů. Zbytkový cukr je dobře sladěný s kyselinkou. V dozvuku vystoupí slabá hořčinka, která mi vůbec nevadí a naopak ji vyhledávám. Velmi často ji pozoruji právě u Vinných sklepů Maršovice, například u St. Margarita (Chardonnay) 2003 výběr z hroznů byla kouzelná (9-9-9). Zřejmě i zde jde o vliv půdních podmínek a místního terroir. Zajímavé bylo zkoušet různé teploty při podávání. U teploty kolem 10 °C byl v chuti tramín jemnější a více medovější. U teploty kolem 12 °C se měnil do koření a vanilky. Vinařství víno doporučuje podávat k lehkým tvarohovým desertům s ovocem nebo k palačinkám.
Lahvová zralost byla predikována na rok 2009 a celkem to sedí. Možná tento tramín mohl před rokem zaujmout více, ale kdo rád objevuje nové podoby tradičních odrůd, bude určitě spokojený.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Gewürztraminer (Tramín)Ročník: 2007Jakost: pozdní sběrVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: MikulovViniční trať: ValtickáObsah zbytkového cukru: suchéVýrobce: Vinařství Reisten s.r.o. ValticeAlkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 1006Evidenční číslo jakosti: 63E1-08/31Obsah zbytkového cukru: 6,2 g/lObsah kyselin: 6,0 g/lBezcukerný extrakt: 27,3 g/lDatum sklizně: 13. října 2007Cukernatost hroznů: 22,4 °NMVýsadba révy vinné proběhla v roce: 2003Způsob vedení révy: rýnsko-hesenské Typ půdy: sprašové půdy na vápencovém podložíTechnologie výroby: řízené kvašení při teplotě cca 18 °C, použit pouze bentonit, Hausenpaste a Klarsol v nezbytném množstvíRok lahvování: 2008Doporučená archivace: 2009Teplota skladování: 10 - 15 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CVelikost šarže: 450 LZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 100,- Kč (1. olomoucká vinotéka v říjnu 2010)