Zweigeltrebe 2009 pozdní sběr (rosé, samotok) - Vinařství P&M Koráb Boleradice
I když tomu počasí v posledních dnech příliš nenahrává, rozhodl jsem se podívat pod zátku vínu zpravidla letnímu a osvěžujícímu. Jedná se Zweigeltrebe 2009 pozdní sběr (rosé, samotok) od boleradických bratrů Korábů, Petra a Marka. Při naši první návštěvě, letos v červenci, mě jejich vína naprosto uchvátila a každý z nás, vínomilců, nakoupil po dvou kartonech jejich lahodného moku.
Vína bratrů Korábů jsou vždy něčím výjimečná a zajímavá, ať už se jedná o lehké rosé nebo vína z odrůd stěžejnějších pro vinařství, například Neuburské, či vlašák, vyrobený metodou sur lie. Vinařství patří mezi zářnější v našich končinách, zejména pro svou filosofii, vinařskou politiku, přístup k vinohradu, vínu a v neposlední řadě k lidem. Již několikrát bylo jméno Koráb skloňováno v článcích na našem portále, například v pěkné článku Pavla Jelena zde, nebo obecné povídání z vinobraní od Míry tady. Ovšem jakýkoli sebelepší popis vám nenahradí osobní návštěvu a setkání s lidmi, kteří svou těžkou práci berou s nadhledem a humorem, dávajíce do ní celé své srdce a odhodlání. Nebojí se vyzkoušet nové věci, ale dokáží se také držet starých, osvědčených rad a technik svých předků. Tady vznikají vína zajímavá, nevšední, zvláštní, často s ocelovou kyselinkou, harmonická a podmanivá, avšak vždy s podpisem terroiru boleradických vinic a jejich tvůrců. To je filosofie bratrů Korábů. Ponechme však obecné teorie a zaměřme se na samotné vín, jehož surovina pochází z boleradické trati Víckov, která získala svůj název po pánech z Víckova. Půdní složení je převážně hlinito-písčité. Byla vysazena v roce 1980 a pěstuje se zde zejména Neuburské, Veltlínské zelené a Svatovavřinecké.
Nejdříve ze všeho hodnotím adjustáž, která dle mého názoru patří mezi nejlepší, co lze v Čechách i na Moravě spatřit. Již z etiket nabitých informacemi čiší jakýsi historický podtext, který dává nahlédnout pod pokličku filosofie starých vinohradů. Vše je zapracováno do hnědých a zemitých odstínů s pozlaceným logem vinařství, které jakoby pečetí vše, co je psáno i dáno. Celou zadní etiketu zaplňují povinné i doplňující informace, dokonce i v anglickém jazyce. Kochám se zas a znovu dokonalostí i zpracováním etiket. Třešničkou na dortu je přední "erb" Polehradic Originaire Levure, značící podobně, jako u znovínských etiket, původ přírodních kvasinek a spontánní kvašení. Zátka je plná, korková, kratší délky 40 mm, která je však adekvátní vzhledem ke spotřebě do jednoho roku a plně dostojí svým povinnostem.
Barva vína je jiskrná, vykazující glycerolovou mohutnost solidními, výraznými obrazci na stěně sklenice. Odstín je slabě růžově lososový s oranžovými záblesky a vodovým meniskem, zdůrazňujícím mladost vína.
Vůně je jemná, ovšem kouzelná, je třeba se více soustředit, abych rozeznal aromatiku hroznového vína, pomerančové kůry, směsi červeného a černého bobulového ovoce, trochu jogurtu a lehce toastový podtón, zřejmě pozůstatek zrání v sudu.
Chuť je lehká, přesto plná a říznější s jednodušší aromatikou. O to je však příjemnější a víno je osvěžující i lahodnější. Ideální je lehce podchlazené, okolo sedmi stupňů, při oteplení vystupuje více alkohol a extraktivní tělo vína. Avšak nikdo nepředpokládá, že růžové víno pijete teplé. Chuťové pohárky oblažují tóny malin, smetany a herbálnosti v dlouhém hřejivém a kořenitém závěru.
Známka za ostatní služby je očividně výmluvná. Komunikace a ochota vinařství je na maximální úrovni. Při osobní návštěvě vinařství se jistě nudit nebudete a bude o vás příkladně postaráno.
Vinařství doporučuje rosé snoubit s gastronomickými specialitami v podobě grilovaných pokrmů, těstovin, zeleninových salátů a sýrů.
Co více dodat. Opět mám za sebou jedno povedené rosé z odrůdy Zweigeltrebe, která je pro mě více, než přesvědčivá a vhodná pro výrobu rosé. Cena je vcelku adekvátní a za její výši dostanete poctivé boleradické rosé, které vás pohltí atmosférou a opojením starých vinohradů, což je vzácné a jedinečné. Nebo, že by za to mohl ten alkohol?
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: ZweigeltrebeRočník: 2009Jakost: pozdní sběrKategorizace: rosé, samotokZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: BoleradiceViniční trať: VíckovStáří vinohradu: 30 letVýrobce: Vinařství P&M Koráb BoleradiceAlkohol: 12,5 % obj.Obsah zbytkového cukru: 2,1 g/lObsah kyselin: 5,4 g/lBezcukerný extrakt: 21,7 g/lDatum sklizně: 23. říjen 2009Cukernatost hroznů: 22,0 °NMTechnologie: kvašeno spontánně, zrálo v suduDoporučená archivace: 2010 - 2011Teplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 9 - 12 °CZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 120,- Kč (cena ve vinařství, červenec 2010)