Svatovavřinecké 2005 pozdní sběr - Zámecké vinařství s.r.o. Roudnice nad Labem
Při psaní dnešní recenze jsem se mimo jiné dozvěděl, jak je to s vinařskou obcí Vetlá respektive Vrbice, pod kterou spadá viniční trať Sovice. Na této trati pěstuje Zámecké vinařství z Roudnice nad Labem révu vinnou.
Když jsem v roce 2005 poprvé koštoval Svatovavřinecké 2002 pozdní sběr z roudnického Zámeckého vinařství, byl jsem velmi překvapený z výsledné kvality (známky 8-7-7). Od té doby jsem si postupně do archivu nakoupil ročník 2002, 2003, 2004 a 2005. Dnes otevírám Svatovavřinecké 2005 pozdní sběr, u kterého se mi navíc podařily sehnat informace přímo z vinařství, což ještě před pár lety nebylo vůbec myslitelné. Produkce tohoto vinařství najdete trvale například v nabídce Albertu a nově i Kauflandu. Po dlouhé době jsou konečně funkční webové stránky s aktuální nabídkou vín.
Hrozny byly sklizeny 13. října 2005 ve vinařské obci Vetlá, na viniční trati Sovice při cukernatosti 22,2 °NM. Réva se zde pěstuje na rýnsko-hesenském vedení na jílovito-hlinité půdě a opukovém podloží. Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že vinařská obec Vetlá respektive Vrbice má 28,8 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 36,3 ha. V roce 2005 zde byli registrováni 3 pěstitelé révy vinné. Správně je to hierarchizováno tak, že pod Vrbicí je v seznamu vinařských obcí i katastr obce Vetlá. Vetlá je blíž k Sovici a etikety Zámeckého vinařství z Roudnice uvádějí Vetlou, přesto je to byrokraticky vinařská obec Vrbice. Mezi tratěmi, které spadají do katastru této obce, rozhodně vyniká Sovice: prastará viniční poloha, legenda, jedna z nejmajestátnějších tuzemských vinic. Z odrůd zde vysázených bývá nejlepší Sylvánské zelené a Ryzlink rýnský, pozoruhodné jsou staré keře Modrého Portugalu, slibné určitě budou i novější výsadby Rulandského modrého. Podle informací domorodců jsou svahy Sovice částečně v držení drobných pěstitelů a restituentů, většina sice své pozemky pronajímá Zámeckému vinařství v Roudnici, ale někteří (pan Čašek z Prahy) si víno pro vlastní potřebu dělají též. V části zvané Propadený je zřejmě nestabilní svah, terasy se tam kdysi sesuly a od té doby tato část zůstala neosazená. V dolní části Sovického kopce si nechal vysázet vinici Ing. Johanovský. Stará se mu o ní, i o sklepní hospodářství v přilehlém domě, paní Svatava Podrábská ze Zámeckého vinařství. Osazeny jsou odrůdy Muškát moravský, Malverina, Hibernal, Zweigeltrebe, Dornfelder a Rulandské modré. Kvalita prvních ročníků ještě nebyla ustálená na takové výši, jaký tento prvotřídní svah předurčuje, ceny však jsou přijatelně nízké a každý nový drobný vinař v české oblasti je určitě vítaným zpestřením.
Lahev typu alsaská flétna má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u starší recenze, přistoupím proto přímo k hodnocení.
Barva je granátově červená, má rubínové záblesky a dobrou intenzitu. Odpovídá odrůdě, ročníku a přívlastku. Víno zanechává na stěně skleničky krásné mosty. Vůně je jemná a nabízí směs marmelády připomínající třešně a višně.
Ve středně dlouhé chuti oceníte harmonii, dobré tělo a velmi jemný projev tříslovin. V dozvuku vystoupí příjemná kořenitost. Víno se blíží ke svému vrcholu, na kterém se může udržet jeden až dva roky. Vinařství toto Svatovavřinecké doporučuje podávat při teplotě 16-18 °C ke zvěřině a hovězím steakům. My jsme k němu přikusovali čtyři druhy sýrů (tvrdé a polotvrdé). Webové stránky začaly fungovat teprve před pár lety a najdete na nich aktuální nabídku vín s ceníkem a základní informace o vinařství. Bohužel se nedozvíte detailní informace, pokud o ně nepožádáte mailem. Pokud bych srovnával výše zmíněný ročník 2002 s tročníkem 2005, ročník 2005 má uhlazenější projev, takže nemáte problém lahev během večera vypít.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: SvatovavřineckéRočník: 2005Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: ČechyVinařská podoblast: LitoměřickáVinařská obec: VetláViniční trať: SoviceVýrobce: Zámecké vinařství s.r.o. Roudnice nad LabemAlkohol: 11,9 % obj.Číslo šarže: 2006/S106Evidenční číslo jakosti: 84B1-06Číslo vzorku: 28Datum sklizně: 13. října 2005Výsadba révy z roku: 1963Způsob vedení: rýnsko-hesenskéTyp půdy: jílovito-hlinitá, opukové podložíVelikost šarže: 4.935 litrůObsah zbytkového cukru: 1,9 g/lObsah kyselin: 5,1 g/lBezcukerný extrakt: 29,0 g/lCukernatost moštu: 22,2 °NMDoporučená archivace: 2010 - 2012Technologie výroby: klasické nakvášení v otevřených kádíchTeplota podávání: 16 - 18 °CTeplota skladování: 10 - 14 °CDoporučené pokrmy: zvěřina a steakyZpůsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 209,- Kč (Tesco v červnu 2009)