Chardonnay 2007 výběr z hroznů - Vinařství Netopilík Bohumil, Hrušky
Vinařství Bohumila Netopilíka proklamuje, že vysoce jakostní vina vyrábí tradičním způsobem bez použití šlechtěných kvasinek, enzymu a dalších prostředků. Jak hodnotím polosuché Chardonnay ročníku 2007 v přívlastku výběr z hroznů, se dozvíte v dnešní recenzi.
V reportu Putování nejen za víny jižní Moravy od Toma zveřejněném minulý pátek, najdete část, kde je popisována degustace ve Vinařství Bohumila Netopilíka z Hrušek. Odtud mám také lahev polosuchého Chardonnay 2007 výběr z hroznů, které stálo přímo ve vinařství v červenci 2010 130,- Kč. Hrozny mají původ v obci Hrušky na viniční trati Podsedky, kde je hlinito-písčitá půda, která dodává bílým vínům ovocitý charakter. Z encyklopedie viničních tratí od p.j. přebírám:Hrušky mají 111,1 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 448,2 ha. V roce 2007 zde bylo registrováno 204 pěstitelů. Původně byly všechny tratě řazeny do první kategorie, ale nakonec je většina tratí v druhé kategorii, jen Hastrmany (ta část, co se původně tak i jmenovala, ne přilehlé trati, které se k názvu Hastrmany dostaly sloučením v roce 2004) mají kategorii nejvyšší. Myslel jsem si, že v této aluviální rovině snad ani nelze mluvit o mikroterroiru a rozlišovat nějak mezi sebou tratě, které co do povrchu vypadají prakticky stejně. Upřímně neskrývám svůj obdiv ke každé takové snaze přiblížit milovníkům vína své vinice, přinést co nejvíce detailů, naučit se vystihnout jejich přednosti a osobitý charakter, který by se měl také odrazit ve vínech z nich. Vína členů zdejšího sdružení Bonus Eventus občasně chutnám na výstavách, obecně jsem je pokládal za dokonalá (hlavně RR), čistá, vyvážená, přitom ne nudná, s určitým charakterem. Na druhou stranu mi přišlo, že důrazu na technologii, intenzity vůně a mnohdy i zbytkového cukru tam bylo až příliš na úkor terroirové přirozenosti, ale možná, že jsme chutnal příliš povrchně a rychle, s předsudkem k vínům z rovin. Už kvůli tomu, abych se pokusil rozlišit charakter zdejších tratí vůči sobě navzájem se budu snažit propíjet si cestu ke zdejším vínům důkladněji.
Na našem portále se zatím objevila jen několikrát krátká zmínka o tomto vinařství v rámci reportáží z otevřených sklepů v obci Hrušky a Moravské Nové Vsi. Pro mne bylo zajímavé, že všichni tři autoři vyzdvihují u tohoto vinařství polosladká vína. Protože je to první recenze, otevírám proto webové stránky vinařství, ze kterých přebírám následující text.Výrobě vína se naše rodina věnuje po několik generací, písemné zmínky sahají až do 18 století. Hrušky (175 m.n.m.) jsou součástí regionu Podluží, který je znám, jak kvalitou zdejších vín, tak i bohatostí folklórních tradic. Vinařství se zaměřuje na výrobu vysoce jakostních vin, které jsou vyráběny tradičním způsobem bez použití šlechtěných kvasinek, enzymu a dalších prostředků. Takto vyrobená vína mají typický odrůdový charakter podtrhující oblast, kde víno vzniklo. Víno vnímáme jako jedinečný přírodní produkt, a podle toho, také k vínu přistupujeme co nejšetrněji od kvašení až po finální lahvování. Nejrozšířenější odrůdy pěstované na Podluží: Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Chardonnay, z červených odrůd Zweigeltrebe, Frankovka a Cabernet Moravia. Kromě již jmenovaných odrůd patří do naší nabídky také Pálava, Sauvignon, Aurelius, Děvín a Dornfelder.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena plastovou zátkou délky 44 mm. Adjustáž má tradiční vinařské prvky. Kromě povinných údajů se z etikety více nedozvíme. Mnohem povedenější je design nový etiket, který se objevuje od ročníku 2007, ale tato lahev ji nemá. Z webových stránek přebírám několik fotek nové adjustáže. Škoda, že webové stránky neuvádí u jednotlivých prodávaných vín detailnější informace.
Barva je zlato-žlutá se zlatými odlesky a má dobrou intenzitu. Odpovídá odrůdě, ročníku i přívlastku. Vůně je od prvního okamžiku kouzelná. V nástupu je směs ovoce (žlutý meloun, máslová hruška) a medové odstíny. Jako sekundární tóny objevuji buket vyzrálých hroznů. Víno má velmi dobrou viskozitu a působí olejovitým dojmem.
Ve středně dlouhé chuti jsou ovocito-medové tóny s příjemným zbytkovým cukrem v závěru. Vzhledem k extrémně vysokému obsahu alkoholu (14,5 % obj.) je asi správné, že se vinař odhodlal pro zatřídění do polosuchého vína, protože si nedovedu představit, jak vysoký alkohol by vznikl v případě suchého. Chardonnay má velmi dobrý extrakt i tělo a musím uznat, že je to velmi příjemné víno, které můžete podávat k pokrmům z drůbežího masa a sýrům s bílou plísní. Archivační potenciál vidím maximálně na dva roky. Moje první zkušenost s tímto vinařstvím dopadla velmi dobře a musím si do svého "deníčku" poznamenat jméno tohoto vinaře, kterého stojí za to osobně navštívit. Poměr cena / kvalita je výborný a je jenom škoda, že pan Netopilík z důvodu zaneprázdněnosti nemohl odpovědět na dotazy zaslané mailem. Ty jsme ale obdrželi dva týdny po zveřejnění recenze, takže v souhrnných informacích níže najdete detailní informace.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: ChardonnayRočník: 2007Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckoVinařská obec: HruškyViniční trať: PodsedkyVýrobce: Vinařství Netopilík Bohumil, HruškyAlkohol: 14,5 % obj.Číslo šarže: 43/07Evidenční číslo jakosti: 106A1-08/21Obsah zbytkového cukru: 5,20 g/lObsah kyselin: 6,5 g/lBezcukerný extrakt: 25,50 g/lCukernatost moštu: 26,2 °NMDatum sklizně: 25. září 2007Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1964Typ půdy: hlinito písčitá - jílové podložíTechnologie výroby: tradiční výroba bez použití šlechtěných kvasinek Délka zrání v lahvi: 1 rokTeplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 130,- Kč (přímo ve vinařství v červenci 2010)