O Víně

26.07.2010 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 26.07.2010 07:00

Muškát moravský 2008 pozdní sběr - ZD Sedlec

Znovu se musím podělit o velmi pozitivní dojmy z Muškátu moravského ročníku 2008 ze známého vinařství ZD Sedlec. Jak mi chutnalo se dozvíte v uvedené recenzi.

V posledních měsících se mi doma nakupilo několik zajímavých moravských muškátů, které stojí za to podrobit standardní recenzi. Jedná se například o Muškát 2009 ze Sonberku nebo z vinařství Krásná hora, na která brzy dojde. Už delší dobu mám pocity podložené osobní zkušeností, že z této odrůdy dokáží naši vinaři vykouzlit zajímavá vína. A to i přesto, že i vyšší přívlastky respektive cukernatost hroznů, nejsou na škodu.

Jako první otevírám Muškát moravský 2008 pozdní sběr, který pochází z viniční tratě Kotel v obci Sedlec u Milukova. Že toto vinařství muškát umí, jsem se přesvědčil u Muškátu moravského 2003 výběr z hroznů z nejvyšší řady Aurum Vinum, který pochází ze stejné polohy jako ročník 2008 (hodnocení 8-9-10).

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (čiré sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 46 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Aurelius 2002 pozdní sběr, ale je zde jedna příjemná změna a to základní charakteristika vína na zadní etiketě plus doporučená doba pro archivaci. Webové stránky navíc podávají další informace včetně analytických hodnot. Známku za adjustáž proto zvyšuji o jeden bod.

Barva má zlato-žlutý odstín s šedými odlesky a střední intenzitou. Vůně je od prvního okamžiku mnohoslibná a poměrně široká. V nástupu jsou intenzivní ovocité tóny (broskve, limetky, angrešt, hrozny), které doplňují květy pomerančů. Když jsem se podíval na charakteristiku na zadní etiketě, tak dochází ke shodě. Víno působí olejovitým dojmem.

Chuť je svěží, s pikantní kyselinkou a jemným muškátem v závěru. Aromatika je sice větší, což může být způsobeno ušlechtilými kvasinkami, ale tento muškát mne prostě baví, není v něm zbytkový cukr (1,5 g/l) a žádný rušivý faktor. Podle mne jde o moderně střižený muškát, který nám ale moc chutná. Vinařství uvádí lahvovou zralost na 3 až 5 let, tedy 2011 až 2013. Doporučuje ho podávat k předkrmům z husích jater a jemným paštikám.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Muškát moravský
Ročník: 2008
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Sedlec
Viniční trať: Kotel
Výrobce: ZD Sedlec
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 24/09
Evidenční číslo jakosti: 47E1-09
Číslo vzorku: 40
Obsah zbytkového cukru: 1,5 g/l
Obsah kyselin: 5,2 g/l
Bezcukerný extrakt: 18,4 g/l
Doporučená archivace: 2011 - 2013
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 9 - 11 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 160,- Kč (přímo ve vinařství v červnu 2010)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3476x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 24.07.2010 11:55:06