O Víně

07.06.2010 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.06.2010 07:00

Tramín červený 2005 výběr z hroznů - Vinařství Kovacs s.r.o. Novosedly

Hodně dlouho jsem neměl Tramín, o kterém bych se rád podělil a napsal několik řádků. Jak hodnotím Tramín červený z Vinařství Kovacs se dozvíte v dnešní recenzi.

Z našich statistických údajů zjišťuji, že jsme naposledy zveřejnili recenzi z Vinařství Kovacs před více jak čtyřmi roky. Je tedy nejvyšší čas to napravit. K tomu mi pomáhá hodně zajímavá cena lahve Tramín červený 2005 výběr z hroznů, kterou jsem koupil začátkem května 2010 za nádherných 100,- Kč v 1. olomoucké vinotéce.

Z vinařství jsem díky Liborovi Filípkovi obdržel informace, za co ještě jednou děkuji. Nakoupené hrozny byly sklizeny 14. října 2005 na viniční trati Kamenný vrch ve vinařské obci Novosedly při cukernatosti 25,5 °NM. Technologie výroby: řízené kvašení. Z encyklopedie viničních tratí od p.j. přebírám část textu: Vinařská obec Novosedly má 424,5 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 550,3 ha. V roce 2007 zde bylo registrováno 133 pěstitelů. Kultovní polohou pro mne je díky svým skvělým modrým rulandám (ale i ryzlinkům) Růžová hora. Kterýkoliv z vinařů, jejichž rulandy jsem chutnal (Tanzberg, Kovacs, Vinselekt, Marcinčák), z hroznů odtud dokáže vykouzlit nadprůměrně dobré víno, nezřídka se vína odtud v každoroční srovnávací soukromé degustaci předních ruland z ČR umístí na předních místech. Velmi slušná vína však dává i Stará hora, Nad Sklepy a U božích muk (ačkoliv jejich svažitost a orientace nejsou zrovna učebnicové). Problematickým se mi zdá připojení dřívější polohy Stráně, zejména jejího rovinatého cípu, k Růžové hoře. Takové administrativní zákroky vedou k znehodnocování jména terroiru nebo k parazitování na něm.

Lahev typu rýnská pistole má objem 0,75 l (hnědé sklo), kvalitní staniolovou záklopku a používá plastovou zátku délky 40 mm s potiskem vinařství. Vinařství tuto adjustáž používá už dlouhou dobu a najdete zde vedle povinných údajů také doporučenou archivaci, pokrmy a charakteristiku vína. Jak se později ukázalo, byla velmi přesná.

Barva je neskutečně intenzivní, slámově žlutá a čistá. Tak toto je až nenormálně výrazná barva, která ale odpovídá odrůdě, přívlastku, ročníku i vysoké zralosti hroznů. Vůně má taktéž veškeré atributy odrůdy. V nástupu jsou výrazné odstíny růží a kořenité tóny. Můžete zde ale nalézt také stopy medu a nasládlou šťávu mandarinky.

Chuť je poměrně komplikovaná. Nejprve vystoupí vyšší zbytkový cukr, který je ale v dozvuku vyvažován kyselinkou. To by ještě šlo, ale horší je to s hodnotou obsahu alkoholu, která je na bílé víno příšerně vysoká (15,0 % obj.) Nemohu se proto ubránit dojmu, že vysoká cukernatost hroznů a velmi slušný extrakt udělal z tohoto tramínu hodně silný kalibr, který je ale na mé gusto velmi obtížné popíjet. Není problém dát si jednu-dvě malé skleničky, ale více prostě nedám. Je proto otázkou, zda neměl sklepmistr usilovat u vyšší zbytkový cukr se snahou o co největší obsah kyselinek a nižší hodnotu alkoholu. Je to bezesporu hodně zajímavé víno, které ale nelze pít delší dobu nebo ve větším množství.

Vinařství tento tramín doporučuje podávat ke kuřecímu masu s pomerančovým soté. Další archivaci nevylučuji, ostatně vinařství uvádí rok 2013, je ale otázkou, zda něco pozitivního přinese. Možná dojde k uhlazení a zjemnění výše zmíněného vysokého obsahu alkoholu. Jedná se o zajímavý tramín, který pravděpodobně osloví milovníky této aromatické odrůdy.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Tramín červený
Ročník: 2005
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Novosedly
Viniční trať: Kamenný vrch
Výrobce: Vinařství Kovacs s.r.o. Novosedly
Alkohol: 15,0 % obj.
Číslo šarže: 13/05
Evidenční číslo jakosti: 13C1-06
Číslo vzorku: 36
Obsah zbytkového cukru: 7,09 g/l
Obsah kyselin: 6,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 24,85 g/l
Datum sklizně: 14. října 2005
Cukernatost hroznů: 25,5 °NM
Rok lahvování: 2006
Velikost partie: 5000 lahví
Doporučená archivace: 2010 - 2013
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 8 - 12 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 100,- Kč (akce 1. olomoucké vinotéky v květnu 2010)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 10 8 6 8

Počet příspěvků v diskuzi: 2  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3699x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
p.j. 07.06.2010 07:54:16