Frankovka 2002 pozdní sběr (barrique) - Malý vinař František Mádl Velké Bílovice
Včerejší report z degustace vín Františka Mádla se bude ideálně hodit k porovnání aktuálně prodávaných vín s dnešní Frankovkou, kterou jsem si pět let hýčkal ve svém archivu.
A je to tady! Několik let jsem ve svém archivu opečovával několik lahví od Františka Mádla z Velkých Bílovic. Zvláště na červená vína školená v bariku se těším už hodně dlouho. Abych si připomenul své první dojmy z Frankovky 2002 pozdní sběr (barrique) ze srpna 2005, pročítám si reportáž ve vinařství. Tehdy jsem si poznamenal: Ve vůni i chuti nádherná švestková povidla, je těsně před vyprodáním, byť toto a další bariková vína chtěl František Mádl prodávat až na vánoční trh. V době degustace bylo ještě 1300 lahví. Určitě bude zajímavé srovnání po pěti letech.
Vlastní hrozny byly sklizeny 20. října 2002 na viniční trati Přední hora ve vinařské obci Velké Bílovice při cukernatosti 22,0 °NM. V době sklizně byla réva stará 25 let a pěstuje se zde na slínech a spraši na vysokém vedení na dva tažně. Technologie výroby: kvašeno v nerezovém vinifikátoru a ponecháno asi 2 měsíce na matolinách (jablečno-mléčné kvašení). Doba zrání v barikovém sudu: víno výsledkem kupáže různě starých sudů a různou délkou ležení, v průměru 8 měsíců. Typ a výrobce barikového sudu: Alier Bertomie a FF. Encyklopedii viničních tratí od p.j. dnes nepoužiji, protože víno pochází z doby před novelizací viničních tratí.
Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Muškát moravský 2003 pozdní sběr přistoupím proto přímo k hodnocení.
Barva má rubínový odstín a slabší intenzitu. Na druhou stranu má parádní viskozitu a vzhled. Vůně je po hodině v dekantační nádobě velmi jemná a nabízí směs kompotového ovoce, extraktu z třešní a slabý závan vanilky. Dále jsou zde nazrálé odstíny, které mají původ v osmiměsíčním zráním v barikovém sudu a následným šestiletým zráním na lahvi. Můžete zde ale nalézt také trochu hořké čokolády a koření. Vůně se dalším popíjením nádherně rozvíjela a neustále překvapovala.
Chuť je středně dlouhá s nádherným závěrem, ve kterém se rozprostře jemná vanilka a sametově jemná třísla. Dotyk sudu a následná archivace dokonala vše k dokonalosti, od doznívání až k výborné harmonii. I když archivační potenciál podle Františka Mádla vypršel v roce 2007, stále má podle mne tato Frankovka co nabídnout. Nepozoruji totiž stopy únavy. Pokud máte ještě lahev této báječné Frankovky schovanou nemusíte mít obavy, po smrti není a můžete ji v klidu během tohoto roku otevřít.
Vinařství tuto Frankovku doporučuje k ostřejším masitým jídlům a divočině. V archivu mi zůstává od Františka Mádla už jen Ryzlink rýnský 2003 výběr z bobulí, Svatovavřinecké 2002 odrůdové jakostní (barrique) a Alibernet 2003 pozdní sběr (barrique). Asi bych už měl znovu do tohoto sympatického vinařství zajet a něco z nových ročníků nakoupit.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: FrankovkaRočník: 2002Jakost: pozdní sběrKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Přední horaVýrobce: Malý vinař František Mádl Velké BíloviceAlkohol: 12,60 % obj.Číslo šarže: 12Evidenční číslo jakosti: 2483/07/02Číslo vzorku: 31Obsah zbytkového cukru: 1,9 g/lObsah kyselin: 5,2 g/lBezcukerný extrakt: 22,8 g/lCukernatost moštu: 22,0 °NMDatum sklizně: 20. října 2002Stáří vinice: 25 letTyp půdy: slíny a sprašZpůsob vedení révy: vysoké na dva tažněTechnologie výroby: kvašeno v nerezovém vinifikátoru a ponecháno asi 2 měsíce na matolinách (jablečno-mléčné kvašení)Doba zrání v barikovém sudu: víno je výsledkem kupáže různě starých sudů a různou délkou ležení, v průměru 8 měsícůTyp a výrobce barikového sudu: Alier Bertomie a FFDoporučená archivace: 2007 - 2010Teplota podávání: 16 - 18 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CVelikost šarže: 4.500 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 200,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2005)