Veltlínské zelené 2006 výběr z hroznů - Botur Luděk, Strážnice
Dnes jsem v lednici hledal nějaké víno k obědu, a volba padla na Veltlínské zelené od Luďka Botura. Vzhledem k tomu, že lahev zůstala zapomenuta v temném koutě, dostala se na denní světlo až dnes. Níže naleznete stručný popis tohoto vína.
V sobotu jsem vařil kuřecí maso v páře s thajským zeleným kari s rýží. Otázka, jaké víno k tomuto jídlu? Nechtěl jsem moc experimentovat, tudíž jsem hledal nějaký tělnatější ryzlink. Když jsem na seznamu uviděl Veltlínské zelené od Luďka Botura, lahev, kterou jsem již chtěl delší dobu otevřít, jelikož jaksi ve vinotéce „přesluhovala". Získal jsem ji zhruba před dvěma lety na nějakém firemním večírku, a od té doby nebyla příležitost ji otevřít, stále se nabízelo něco vhodnějšího či zajímavějšího :-). Až nyní, když začala zabírat místo dalším lahvím čekajícím na uložení.
Lahev zelená, bordeaux , záklopka plastová, jakož i zátka, na etiketě dominuje název vinného baru, pro který vinař udělal speciální edici čítající 1.000 lahví.
Barvu hodnotím jako čistou, světlou a jiskrnou. Ve vůni dominovala přezrálá jablka, velmi nazrálé tóny, s oxidativním charakterem, s jemným dotekem pecek, ořechů a mandlí. Po chvíli se objevila také jemná struktura s máslovými odstíny.
V chuti značně vystupovala hořčinka v závěru, slabší kyselinka, kořenité podtóny, mandle, jablka, časem víno přecházelo až do chuti vaječného koňaku. Víno se projevovalo střední persistencí, s alkoholem, který byl cítit v pozadí, nicméně nijak nerušil projev vína. Postupem času začalo víno ztrácet svůj ovocný charakter a stále více se projevovala hořčinka s vystupující kyselinkou.
Byl jsem překvapen, jak bylo víno pitelné a jak se vypořádalo s „nelehkým" jídlem. Vše se spojilo v jeden chutný celek, kde oxidativní tóny pomohly zdolat kořenitý styl jídla. Víno bylo velmi pitelné, hladké, v náznaku připomínající složitější vína vyráběná klasickým způsobem, bez použití moderních technologií. Samozřejmě se mohlo jednat jen o subjektivní dojem, nicméně to bylo velmi příjemné překvapení.
Hodnotil bych jej 83 body ze 100.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Monarch SelectionOdrůda: Veltlínské zelenéRočník: 2006Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVýrobce: Botur Luděk, StrážniceAlkohol: 14 % obj.Číslo šarže: 25-06Doporučená archivace: 2011Teplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: do 20 °CVelikost šarže: již omezené množstvíZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: cca 160,- Kč (v roce 2007)