O Víně

01.04.2010 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 01.04.2010 07:00

La Chamiza 2007 Reserve (Cabernet Sauvignon) - Finca La Chamiza, Mendoza, Argentina

Po první recenzi v říjnu 2008 na Malbec ročníku 2007 z řady Polo Amateur, se dostávám na vyšší kalibr označený Polo Profesional. Slovo polo znamená národní argentinský sport na koních. Jak mi chutnala tato Reserva se dozvíte v dnešní recenzi.

Jak jsem zmínil v dnešní anotaci, základní informace o argentinském vinařství Finca La Chamiza najdete u starší recenze La Chamiza 2007 Malbec (hodnocení 7-8-6). Pod obchodním názvem Polo Profesional se skrývá Cabernet Sauvignon 2007, který pochází z vinařské oblasti Mendoza, podoblast Maipú. V této řadě se prodává odrůda: Malbec, Syrah, Cabernet Sauvignon a Chardonnay. Technologie výroby: 15 denní fermentace v nerezovém tanku při teplotě 25 až 29 °C. Dnešní kabernet zrál 6 měsíců v nerezovém tanku, poté 6 měsíců v barikovém sudu z francouzského dubu a 6 měsíců v lahvi.

Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem Wines of Argentina. Adjustáž vychází z nižší řady, kterou jsem hodnotil u recenze La Chamiza 2007 Malbec přistoupím proto přímo k hodnocení.

Barva je granátově červená a má rubínové záblesky. Vůně je jemná, v nástupu najdete ovocité tóny, které doplňuje vanilka, kořenité a pepřové odstíny. Chuť je středně dlouhá. Toastování a délka zrání v barikovém sudu je přesně podle mého gusta, ovocitost není dubem potlačena. Půlroční zrání ve francouzských dubových sudech obohatila třísla, která získala zvláštní nasládlý rozměr. Pokud před polknutím provzdušní víno v ústech, znovu cítím nepříjemné chemické tóny, které byly taktéž přítomné u Malbecu z nižší řady. I přesto je kvalitativně tento Cabernet Sauvignon na tom lépe než Malbec.

Druhý den došlo k menšímu zlepšení, výše zmíněné chemické tóny jsou ty tam a objevují se další kořenité odstíny a lesní plody. Delší kontakt se vzduchem pomohl hlavně chuti, proto doporučuji před podáváním dekantaci. Vinařství víno doporučuje k červeným masům s kořeněnými omáčkami při teplotě 18 °C.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Polo Profesional
Odrůda: Cabernet Sauvignon
Ročník: 2007
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mendoza
Vinařská podoblast: Maipú
Výrobce: Finca La Chamiza, Mendoza, Argentina
Alkohol: 13,5 % obj.
Teplota podávání: 16 - 18 ºC
Dovozce: Budamont s.r.o. Praha
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 135,- Kč (akce Globus v září 2008)

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 7 8 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3983x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 25.12.2011 10:55:07