O Víně

03.02.2010 Moll Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.02.2010 07:00

Milia 2008 výber z hrozna (výběr z hroznů) - VÍNO - Masaryk s.r.o., Skalica, Slovensko

Slovenská odrůda Milia byla na serveru už zmíněná, ale dnes si o ní konečně můžete přečíst řádnou recenzi.

Tak, jak jsem slíbil, prozradím dnes, co včera jsem zatajil. Jak jste z nadpisu vytušili, půjde o recenzi vína z odrůdy Milia. Hned ze začátku musím říci, že nejsem nestranný, pro tuto odrůdu jsem prostě zaujatý. Zaujal mne už její popis, a to pro její ranost, muškátovo-tramínovou chuť a velkou schopnost hromadit cukry. Atraktivní růžová barva bobulí u moštové odrůdy není až tak důležitá, ale už se mi i stalo, že jsem jednu paní nechal vybrat stolní odrůdu do skleníku a ta řekla: "Tahle by se mi líbila" a zabodla prst na obrázek Milie. Dokonce jsem vynaložil jisté úsilí, abych ji sehnal, zasadil a letos první hrozny hrdě dopěstoval, takže i z tohoto důvodu mohu být označen jako podjatý. Když se jeden český vinař přijel podívat na můj vinohrádek, i jeho zaujala Milia natolik, že mne donutil zjistit, kde ještě v ČR roste, a pak jsme se na ni díky laskavosti Doc. Ing. Pavla Pavlouška, Ph.D. zajeli do Lednice podívat na školní parcelu, kde letos měli také panenskou úrodu. Aby se ujistil, že má smysl testovat Milii i u něj, zajel si tento pán i do slovenské Skalice, do jediného vinařství, o kterém víme, že tuto mladou odrůdu prodává. Několik lahví Milie koupil a jednu mi věnoval. A i když přísloví praví "Darovanému koni na zuby nekoukej", mám v plánu přesně toto nyní udělat.

Adjustáž je dle mého názoru odpovídající kvalitnímu přívlastkovému vínu. Lahev ze zeleného skla o obsahu 0,75 l na přední etiketě hlásá Milia 2008, slovenské akostné odrodové víno s prívlaskom výber z hrozna. Milia je u nás odrůda zcela neznámá, ale ve Slovenské republice jde o odrůdu od roku 2002 registrovanou a vhodnou pro výrobu přívlastkových vín. Vyšlechtěná byla roku 1973 v Šenkvicích, odrůdové zkoušky proběhly v letech 1995 až 2000 na lokalitách Bratislava, Dolné Plachtince a Strekov. Od roku 2004 je právně chráněná. Výber z hrozna znamená podle slovenského zákona cukernatost při sklizni 23-26 °NM, což je pro bílé víno celkem optimální hodnota. Dále etiketa hlásá, že místem původu hroznů je Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Strekovský vinohradnický rajón, Strekov. Víno je biele suché, alk. 13,5 % obj. Zcela dole je výrobce - VÍNO-MASARYK s.r.o., Skalica. Hrozny tedy byly vypěstovány asi Strekovským poľnohospodárským družstvom, nejspíše na parcelách, kde se Milia testovala před, nebo při odrůdových zkouškách a jistě parcelu nevyklučili a tuto úrodnou a hospodářsky zajímavou odrůdu i nadále sledují. Strekov je velmi teplý region na jihu středního Slovenska, mírně tam převažuje kontinentální klima a révě se tam obzvláště daří. Poměrně běžně tam dozrávají bobulové výběry, takže výběr z hroznů u této středně rané odrůdy (dozrává o málo dříve než Müler-Thurgau) nejspíše znamená, že hrozny byly sklizeny poněkud dříve, aby se zachovala dostatečná kyselinka (které nemívá přebytek), zajišťující svěžest vína. 13,5 % alkoholu je o celé procento více než jsme zvyklí, kontrolním výpočtem (je třeba připomenout, že někdy kontrolní výpočet také prostě nevyjde) 13,5*1,6(1,7)=21,6 (22,95) zjišťuji, že určitý zbytkový cukr ve vínu mohl zbýt (26-21,6)*10 = max. 44 g/l takže díky ztrátám můžeme očekávat hodnotu kolem (je to suché víno) 10. Hrozny (nebo mošt) zakoupilo vinařství VÍNO-Masaryk s.r.o a převezlo je do Skalice, téměř na hranici s Českou republikou. Tuto spolupráci provozují už více let a zdá se, že s úspěchem. O tom svědčí i dvě medaile na lahvi, bronzová z Vinunm in Castelo 2009 ze Zvolena a stříbrná z Concours International de Vins Mun-dus 2009 Dunajská Streda. Na zadní etiketě je opět Milia 2008 a dále doprovodný text: "Novovyšlachtěná slovenská odroda, vznikla krížením Müller-Thurgau x Tramín červený. Cukornatosť dosahuje vysoků, poskytuje preto výberové vína. Táto novinka na trhu je muškátovo-korenisté víno podobné Tramínu, ale s ľahším telom. Hodí sa k rybám, bielemu mësu, hydine aj syrom. Teplota podávania je 10-12 °C." Musím říci, že z tohoto popisu chutě jsem chytrý nebyl. Chuť Milie je v jejích popisech asi největší tajemství a ani Ampelografie Slovenska nenapovídá o mnoho více: "Vína sú plné, aromatické a charakter arómy sa pohybuje medzi Tramínom červeným a Müller-Thurgau, s vätším dôrazom na túto odrodu." Naštěstí o tom, na které odrůdě je ten větší důraz, už déle špekulovat nemusím, lahev je otevřena, víno nalito a je čas se s ním seznámit osobně.

Barva je příjemného žlutého odstínu, možná lehce nazlátlá až okrová, vzhledem k pokročilé hodině jsem se musel spolehnout na umělé světlo. Víno má velkou přilnavost ke sklu, pěkně je smáčí, mosty jsou ostré a velmi řídké (tři na polovině sklenky), to je příznak vyššího alkoholu a hlavně extraktu.

Vůně lehce podchlazeného vína je lehká a muškátová, ovocná. Napadá mne "žluté ovoce", žlutý meloun, broskev, nektarinka, možná meruňka, kamarádka se po chvíli rozhoduje pro nektarinku. Rozhodně jde o lehkou a nevtíravou vůni, která vás spíše nutí dále a dále hledat, než by zasytila. Žádná opojná čajová růže z Tramínu se nekoná, spíše exotičtější milerka.

První chuť je harmonicky nasládlá (vida přeci jen nějaký zbytkový cukr zůstal, ale z části to budou i glyceriny) pak nastoupí sladkokyselá. Vyzrálá, příjemná a stále přiměřeně silná kyselinka přeci jen umí polechtat na patře. Ani s obsahem kyselin na tom toto víno není tak zle, i když v horkém Strekovském regionu prý kyselinky této odrůdě někdy chybějí. Napadlo mne přirovnání ke klobouckým Neuburkúm, i když jinak jsou to rozdílná vína, kyselinkou a čistotou chuti mi je Milia připoměla. Chuť je zcela čistá, jasná, příjemná, aromaticky nepříliš výrazná. Objevuji voňavost a lehkost milerky a kořenitost a plnost Tramínu. Typem jde o takový odlehčený Tramín, přestože se žádná čajová růže neobjevuje, sametová olejnatost glycerinů nepřevažuje. Kořenitost, která se objevuje k závěru je příjemná, ale lehká, nepodařilo se mi přiřadit ji k nějaké známé chuti (žádný pepř či nové koření...) Při 13,5 % alkoholu bych čekal, že víno bude výrazněji hřát, či zaplní ústa sametovým glycerinem, ale nic takového, víno se zdá (ale opravdu jen zdá) být lehčím a nenápadným, vyniká harmonií a rovnováhou, žádná z chutí výrazně nevystupuje a dovoluje ostatním zaplnit ústa a pak zase ustoupit a pustit na patro chuť další.

Gastronomický doprovod byl více než důstojný, jednohubky rohlík, máslo a domácí růžový kaviár z maren (děkujeme ruským přátelům za recept). Případně plátkový sýr. Lahev jsme nedopili, asi tři deci zůstaly, uložil jsem je otevřené do chladničky a na druhý den večer v klidu znovu ochutnal. Vůně se opět připomněla lehkým muškátem, který z ubývající sklenky vyprchával a zastoupili ho slabé vůně květinové, či snad kořenité. V chuti opět ta pěkná sladkokyselá svěžest, i když i kyselinka nejspíše trochu vyprchala. Prvních pět vteřin se chuť zvolna stupňuje a teprve potom začíná odcházet. Zamýšlel jsem se, zda by takto mohla chutnat milerka ovoněná Tramínem, ale musela by být výrazně kořenitější. Podchlazené víno z plné sklenky podle mne více připomínalo milerku, zahřáté spíše lehký Tramín. Z téměř prázdné sklenky, jako bych ochutnal v jednom doušku i dobré Rulandské šedé, jen bez té chlebovinky.

Tímto se zdá záhada zvláštního popisu chutě Milie vyřešena. Asi nejde rozhodnout, ke kterému z rodičů se v chuti více přiklání, nejspíše půjde o víno mnohotvárné, které bude každý posuzovat jinak. Nejspíše uvidíme rozdíly mezi vinicemi a víny různých vinařů. Osobně hádám, že jako mladé by se mohlo spíše přiklánět k veselosti milerky a starší ke kořenitosti Tramínu. Ale to zjistíme teprve až Milii vinaři zasadí, dopěstují a také nechají v lahvích trochu vystárnout. I když je Milia v brožuře Přehled odrůd 2007 Svazu vinařů České republiky uvedena jako odrůda vhodná pro zemské víno, kromě testovací výsadby u mne a v Lednici, nevím o žádném vinohradu v ČR, kde by tuto odrůdu pěstovali. Ale podle mne je dobře, že tolik oblíbená Pálava dostane jemnější konkurenci. Aspoň budou mít děvčata, která na koštech vždy vyzunknou Pálavu, z čeho vybírat.

P.S. Příznivce tramínových odrůd bude možná zajímat, že Ing. Miloš Michlovský, CSc. z Rakvic přihlásil do odrůdových zkoušek odrůdu Venus ze šlechtění Müler Thurgau x Tramín červený (tedy stejné jako Milia). Nic o ní nevím a beru každou informaci. Ale pokud uspěje, bude asi muset změnit jméno, Venus už je obsazené.

Stránky vinařství http://www.vino-masaryk.sk/.

Konference k 90. výročí založení Výzkumné stanice vinařské v Karlštejně s seznamem odrůd přihlášených k registraci pod tímto odkazem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Milia
Ročník: 2008
Jakost: výber z hrozna (výběr z hroznů)
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Južnoslovenská
Vinařská oblast: Stekovská
Vinařská obec: Strekov
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: VÍNO-MASARYK s.r.o., Skalica
Číslo šarže: L-27
Alkohol: 13,5 % obj.
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: dar (na stránkách vinařství 6,70 €, tj.  cca 175,- Kč)

Spotřebitelská známka: 8.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4828x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Moll 02.02.2010 13:25:42