O Víně

18.01.2010 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 18.01.2010 07:00

Rulandské šedé 2004 pozdní sběr - Malý vinař František Mádl Velké Bílovice

Během předvánočního plenění archivu jsem v sekci vyhrazené pro Františka Mádla narazil mezi červenými skvosty na pozapomenutou lahev bílého vína, která už měla být dávno otevřená.

Na Rulandské šedé 2004 pozdní sběr, které jsem poprvé degustoval přímo u Františka Mádla v roce 2005, si vzpomínám jen velmi matně prostřednictvím staršího článku. Tehdy to byl sedmý vzorek, hned po Rulandském šedém 2004 v kabinetu, takže se dalo srovnávat. Tehdy jsem si do poznámek zapsal: Fantastický zážitek, vzhledem k nadšení z něj jsem nucen stále a stále zkoušet rozmanité polohy této rulandy. Určitě koupit na samostatnou recenzi! Otázkou je, zda "přetáhnutí" doporučené doby archivace o dva roky z této lahůdky neudělají unavené a nudné víno.

Nakupované hrozny byly sklizeny 10. října 2004 na viniční trati Zadní hora ve vinařské obci Velké Bílovice. Třicetiletá réva se zde pěstuje na vysokém vedení s řezem na 2 tažně a hlinité spraši. Technologie výroby: okamžitě lisováno, odkaleno, zakvašeno kvasinkami, leželo 2 měsíce na kvasinkách po dokvašení, málo sířeno - při plnění 36/120.

Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u starší recenze, přistoupím proto přímo k hodnocení.

Barva je zlato-žlutá, čistá a má překrásnou zlatou jiskru. Má velmi dobrou intenzitu a odpovídá přívlastku i ročníku, jak můžete vidět na fotografii níže. Po zakroužení ve skleničce se rozprostírá nádherná vůně, ve které můžete v nástupu najít tropické ovoce. Dále pak jemnou máslovinku a vanilku. Vůbec bych se nedivil, pokud by nějakou dobu rulanda zrála v použitém barikovém sudu, protože je zde nádherná vanilka a jemná kořenitost. K mé radosti zde nejsou žádné stopy únavy.

Chuť má delší doznívání, ve kterém se rozprostře nádherná ovocitost, vanilka a kořenitost. Je zde stále příjemná kyselinka, která krásně vyrovnává vyšší zbytkový cukr. X faktor, o kterém jsem se zmiňoval výše zde stále je, při popíjení máte stále nutkání v něm bádat a hledat další zajímavé podoby. Znovu mám pocit, že extrakt bude mít vysokou hodnotu, ale opak je pravdou. Hodnota 19,9 g/l je na pozdní sběr docela nízká a přesto mám pocit, že víno má krásné doznívání i tělo. František Mádl víno doporučuje podávat k rybím pokrmům nebo bílému masu na zelenině. Nebojte se ho ale klidně popíjet jen tak a přikusovat k němu třeba ušlechtilý sýr s bílou plísní.

Druhý den si potvrzuji, že se jedná o mimořádně povedené víno, které se dále posunulo do nových podob. Ve vůni objevuji nádhernou směs květinových tónů připomínající rozkvetlou louku. V chuti se od tropického ovoce rulanda posunula více do přezralých hrušek a kořenitých odstínů.

Znovu jsem se přesvědčil, že František Mádl dokáže svá vína připravit na daleko delší dobu, než často predikuje. Tato rulanda má podle predikce z roku 2005 být dávno za zenitem, ale není to vůbec pravda. Kdo vydržel a otevřel víno až nyní vůbec nic nezkazil, právě naopak. Po několika letech se nádherně zakulatilo a vyzrálo ve výjimečné víno. Nabídne vám nádhernou zralost, harmonii a ovocitost zároveň a hlavně nenudí! Můžete ho pít celý večer a pořád v něm něco zajímavého najdete. To je také důvod, proč dávám velmi vysoké známky za odrůdovost, nádhernou rozmanitost a podoby. Bohužel dlouhodobá absence webových stránek poněkud kazí dojem z tohoto osobitého vinařství, ale dnešní víno se mimořádně vydařilo.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské šedé
Ročník: 2004
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Zadní hora
Výrobce: Malý vinař František Mádl Velké Bílovice
Alkohol: 11,5 % obj.
Číslo šarže: 704
Evidenční číslo jakosti: 57C1-05
Číslo vzorku: 19
Obsah zbytkového cukru: 19,0 g/l
Obsah kyselin: 5,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 19,9 g/l
Cukernatost moštu: 23,0 °NM
Datum sklizně: 10. října 2004
Stáří vinice: 30 let
Typ půdy: hlinitá spraš
Způsob vedení révy: vysoké vedení s řezem na 2 tažně
Technologie výroby: okamžitě lisováno, odkaleno, zakvašeno kvasinkami, leželo 2 měsíce na kvasinkách po dokvašení, málo sířeno - při plnění 36/120
 Doporučená archivace: 2010
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Velikost šarže: 9.000 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 145,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2005)

Spotřebitelská známka: 9.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 10 10 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4576x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 16.01.2010 15:27:52