Rulandské modré 2007 pozdní sběr - Vinařství Maňák Štěpán, Žádovice
Dnešní Rulandské modré 2007 pozdní sběr - Vinařství Maňák Štěpán, Žádovice bylo nalahvováno speciálně pro hotel Bukovanský mlýn. Jak hodnotím tento pinot se dozvíte v uvedené recenzi.
Lahev Rulandského modrého 2007 pozdní sběr od Štěpána Maňáka, které bylo lahvováno pro Bukovanský mlýn, jsem dostal letos k narozeninám. Je to vlastně má první zkušenost s tímto vinařstvím, které je také známo díky přírodním ovocným vínům.
Díky vstřícnosti Karla Novotného z vinařství, kterému tímto ještě jednou děkuji, mohu o terroir a technologii výroby napsat pár řádků. Hrozny z vlastní vinice byly sklizeny 2. října 2007 při cukernatosti 22,4 °NM v obci Žádovice na viniční trati Fěruňk. Výsadba révy proběhla v roce 2003 a pěstuje se zde na spraši na rýnsko-hesenském vedení. Technologie výroby: fermentace probíhala ve vinifikátoru za stálého míchání. Ušlechtilá kvasinka - Hefe 8 kmen pro Rulandské modré, po alkoholové fermentaci proběhla malolaktická fermentace + antioxidační tanin. Víno není ničím čeřeno z důvodu zanechání vysokého extraktu a aromat ve vůni, je pouze filtrováno. Na viniční trati Fěruňk vinařství pěstuje Ryzlink rýnský, Tramín červený, Sylvánské zelené, Sauvignon, Rulandské šedé, Rulandské modré, Merlot, Svatovavřinecké a Cabernet Morávia.
Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že Žádovice dříve spadaly pod Kyjovskou vinařskou oblast. Z oficiálních údajů z roku 2005 se z celkové rozlohy 31,6 ha vinic obhospodařuje pouze 9,3 ha. Registrováno je zde 29 pěstitelů révy vinné. Před sloučením se jediná zdejší viniční trať Fěruňk jmenovala Fěruňk-Nivky.
Lahev typu Bordo America má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s firemním potiskem a logem. Adjustáž je vytvořena speciálně pro hotel Bukovanský mlýn. Barva etikety i design je vkusný a vedle základní charakteristiky vína na ní najdete i analytické údaje.
Barva je granátově červená s fialovými odlesky a má vyšší intenzitu. Tradiční nahnědlé menisky zde nejsou. V nástupu vůně poznávám směs marmeládových odstínů a ovocitých tónů, připomínající jeřáb a sušené švestky.
Ve středně dlouhé chuti jsou kořenité odstíny a velmi jemné čokoládové tóny. Harmonie je výborná, víno se blíží vrcholu a má velmi dobrou strukturu a perzistenci. Karel Novotný z vinařství prozradil, že je tento pinot již více jak půl roku vyprodaný a ročník 2008 navíc zraje v barriqových sudech. Na trhu se má objevit na letošní vánoce. Kdo má tuto odrůdu v oblibě, měl by asi zbystřit. Obecně vinařství ctí zásadu, že červená vína nechávají rok vyzrát a teprve potom uvolňují na trh.
Také druhý i třetí den jsou v chuti krásné prvky příjemné ovocitosti a kořenitost. Doznívání je delší, kdy se rozvíjí zajímavá natrpklost připomínající přírodní mošt. Je to moc příjemný pinot, u kterého vinařství doporučuje archivaci až do roku 2010. Víno můžete podávat temperované na 16 °C ke zvěřině a steakům. Při pohledu na cenu (150,- Kč) přímo ve vinařství vychází poměr cena / kvalita velmi dobře a toto víno bych si určitě koupil.
Shrnutí údajů o dnešním víně: Odrůda: Rulandské modré Ročník: 2007 Jakost: pozdní sběr Zatřídění dle zbytkového cukru: suché Vinařská oblast: Morava Vinařská podoblast: Slovácká Vinařská obec: Žádovice Viniční trať: Fěruňk Výrobce: Vinařství Maňák Štěpán, Žádovice Alkohol: 12,0 % obj. Číslo šarže: 1807 Evidenční číslo jakosti: 48A1-08 Číslo vzorku: 45 Datum sklizně: 2. října 2007 Výsadba révy z roku: 2003 Způsob vedení: rýnsko-hesenské Typ půdy: spraš Velikost šarže: 14.400 litrů Obsah zbytkového cukru: 3,5 g/l Obsah kyselin: 4,9 g/l Bezcukerný extrakt: 27,5 g/l Cukernatost moštu: 22,4 °NM Doporučená archivace: 2010 Technologie výroby: Fermentace probíhala ve vinifikátoru za stálého míchání. Ušlechtilá kvasinka - Hefe 8 kmen pro Rulandské modré, po alkoholové fermentaci proběhla malolaktická fermentace + antioxidační tanin. Víno není ničím čeřeno z důvodu zanechání vysokého extraktu a aromat ve vůni, je pouze filtrováno. Teplota skladování: 8 - 12 °C Teplota podávání: 13 - 16 °C Velikost šarže: 1500 lahví Získaná ocenění: TOP77 Doporučené pokrmy: zvěřina a steaky Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C Cena: 150,- Kč (přímo ve vinařství v roce 2008)