Rulandské šedé 2003 výběr z hroznů - Vinařství Beneš Jaroslav, Hrušky
Od mé první recenze na Rulandské šedé 2001 pozdní sběr z vinařství Jaroslava Beneše, uplynulo již pět let. Teprve druhým vínem, které dnes otevírám, je znovu Rulandské šedé ročníku 2003 a vyššího přívlastku výběr z hroznů, které jsem kupoval přímo ve vinařství v srpnu 2004.Vlastní hrozny byly sklizeny na viniční trati Hastrmany v obci Hrušky 30. září 2003 při cukernatosti 24,9 °NM. Réva zde byla vysázena v roce 1995, kde se pěstuje na hlinito-jílovité půdě (jeden kmínek a jeden tažeň, 8 oček). Technologie výroby: odzrněno, do 2 hodin lisováno, zakvašeno kvasinkami, teplota při kvasu okolo 19 °C, přichlazováno, kvašeno v nerezu, zrálo v sudu.Lahev typu To Bordo má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 42 mm s potiskem vinařství. Adjustáž od ročníku 2003 prošla menším faceliftem a líbí se mi. Neoplývá žádnými grafickými výstřelky a je podle mne "čistá". Jsou zde všechny povinné údaje, další informace mi ochotně Roman Beneš (syn Jaroslava Beneše) poslal mailem.Barva je zlato-žlutá, čistá, má narůžovělé odlesky a zlatou jiskru. Odstín a intenzita odpovídá ročníku, jakosti i odrůdě. Vůně je uzavřená a dává si na čas, než poodkryje své kouzlo. Po rozdýchání se objevuje zajímavá směs medových odstínů a vyzrálých hroznů. Obvyklá vůně sušené pomerančové kůry či grepů se nekoná, což ale neznamená žádnou chybu.Ve středně dlouhé chuti jsou zřetelné tóny hroznů a zvláštní kořenitost v závěru, která má pravděpodobně původ v dubovém sudu. V dozvuku se projevuje vysoký obsah alkoholu (14,3 % obj.), který poněkud kazí velmi dobrý dojem z této rulandy. Kvituji nádhernou suchost a výborný extrakt, který ukazuje na velmi dobrou a vyzrálou surovinu. Víno je na svém vrcholu, přesně jaké jsou predikce vinařství (2008 až 2010) a podle mne na něm vydrží minimálně rok. Vinařství toto víno doporučuje k zeleninovým salátům s dresinkem, jemným úpravám telecího masa na víně a zrajícím sýrům hermadur nebo blaťácké zlato.Druhý den dopíjím lahev a obdivuji nádhernou jemnost a medové tóny, které se prolínají v chuti. Je vidět, že tato rulanda vyžaduje dostatečný čas na rozdýchání, aby ukázala, co v ní je. Je to zajímavé víno, které nabízí výborný poměr kvalita/cena a vřele doporučuji toto vinařství navštívit, stejně jako vína osobně vyzkoušet.Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské šedéRočník: 2003Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: PodlužíVinařská obec: HruškyViniční trať: HastrmanyVýrobce: Vinařství Beneš Jaroslav, HruškyAlkohol: 14,3 % obj.Číslo šarže: 35Evidenční číslo jakosti: 4230V/04-7223/6Číslo vzorku: 17Cukernatost hroznů: 24,9 °NMDatum sklizně: 30. září 2003Obsah zbytkového cukru: 1,5 g/lObsah kyselin: 5,5 g/lBezcukerný extrakt: 24,5 g/lVýsadba révy vinné proběhla v roce: 1995Způsob vedení révy: jeden kmínek, jeden tažeň 8 očekTyp půdy: hlinito-jílovitáTechnologie výroby: Odzrněno, do 2 hodin lisováno, zakvašeno kvasinkami, teplota při kvasu okolo 19 °C, přichlazováno, kvašeno v nerezu, zrálo v sudu.Rok lahvování: 2004Teplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CDoporučená archivace: 2008 - 2010Velikost šarže: 500 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 110,- Kč (přímo u výrobce v srpnu 2004)