André 2005 pozdní sběr - Znovín Znojmo a.s.
Za co mám stránky www.ovine.cz obzvlášť rád, jsou tipy na zajímavá vína. Zkrátka v jednom ze článků Druhé ohlédnutí za putováním po sklepích Znovínu v roce 2006 se objevil tip na André ze Znovína. Nechal jsem si ho před časem poslat. Přestože André potřebuje svůj čas na vyzrání, po dalším článku Degustace Znovínu Znojmo 2. října 2007 ve vinotéce U Charlieho ve Žďáře nad Sázavou, jsem se odhodlal k ochutnání první láhve už nyní. Hrozny pochází s obce Tasovice, viniční trati Kamenný vrch. Tato velmi kvalitní trať je důkladně popsána v Tramínové recenzi od Anax!ena pod tímto odkazem. Víc už to nebudu natahovat, pojďme k popisu.Adjustáž je klasická znovínská. Byla už tolikrát popsána, že se s ní už nebudu zdržovat. Jen podotknu, že perokresby tratí si mě víc a víc získávají. Možná ještě, k dosažení úplného maximalistickému ideálu, by mohl být korek potištěn ročníkem a označením odrůdy. To bych ale musel hodnotit jedenáctkou. Takže za 10.Barva je poměrně světlá, rubínově rudá s nahnědlými odlesky. Na stěně sklenky se tvoří mosty s velmi trvanlivými pilíři. Jen 8.Vůně je plná, s vůní sladkého dřeva, přezrálých ostružin a kouřovým nádechem. Místy proniknou také náznaky borůvek a jiných tmavých lesních plodů. Každým přičichnutím se rozvíjí nějaké nové příjemné tóny. Za 9.Chuťje skvělá, „je teho plná huba“! Prolínají se v ní vjemy popsané ve vůni s nebývalou plností a harmonií. Kombinace nízká kyselina, lehký zbytkový cukr, ohromné množství jemných tříslovin a neskutečné perzistence je opojná. Příjemně drhne na patře, tak to je přesně André. Je více než jisté, že kyseliny musely být zkroceny jablečno-mléčnou fermentací, ale ve víně nejdou znát žádné rušivé tóny. JMF je perfektně zvládnutá. Heh… a když si představím, že toto víno jisto jistě ještě v archivu bez úhony pár let vydrží, paráda. Nu co, když už nikdy nebudu pít toho 100 bodového "Pedra Ximénéze", dávám 10.Webové stránky jsou bezchybné. E-shop funguje, dostupnost je obecně dobrá, cena na tu parádu skvělá. Jejda, něco bych jim měl přece vytknout, ne? Asi ne, tak 10.Ke kombinaci s pokrmem doporučuji maso, pořádné maso, jinak se vám chuť ve víně ztratí. Takže zvěřinu, steaky, zkrátka pořádné kusy z grilu.Že jde, nejen na české poměry, o výjimečné víno dokládá: Asi největším překvapením je v kategorii červených vín šampion André 2005 pozdní sběr, ze Znovínu Znojmo, a.s. (CZ), který zvítězil v silné konkurenci červených vín ze Španělska, Portugalska, Argentiny a dalších zemí. Více pod tímto odkazem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: AndréRočník: 2005Jakost: pozdní sbětZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: TasoviceViniční trať: Kamenný vrchVýrobce: Znovín Znojmo a.s.Číslo šarže: 499Evidenční č. jakosti: 41H1-06/47 Alkohol: 12,5 % obj.Zbytkový cukr: 6,5 g/lKyseliny: 4,6 g/l Bezcukerný extrakt: 34,5 g/lTeplota podávání: 16 - 18 °CDoporučená archivace: 2014 - 2018Nosažená ocenění: Champion Vinoforum Slovakia 2006Způsob odlepení viněty: Nalití horké vody do lahveCena: 190,- Kč (e-shop vinařství v únoru 2007)