O Víně

06.09.2007 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 06.09.2007 00:00

Sauvignon 2004 pozdní sběr - Znovín Znojmo a.s.

Když k nám nedávno zavítala návštěva, vytáhl jsem ze svého archivu poslední lahev Sauvignonu 2000 výběr z hroznů - Znovín Znojmo a.s. Mé překvapení neznalo mezí, protože podle papírových předpokladů by už mělo jít o víno daleko pod kopcem, bylo tomu přesně naopak. Nazrálost, komplexnost a sladěnost byly přímo ukázkové. Zpětně jsem provedl hodnocení za senzorické vlastnosti: 9-9-10. Moc jsme si Sauvignon užili. Byl to také dobrý důvod podívat se pod korek polosladkému Sauvignonu 2004 pozdní sběr, který se prodával v půllitrových lahvích. Musím se přiznat, že jsem postupně přehodnotil můj vztah k půllitrovým lahvím včetně přírodně sladkým vínům. Je mi jasné, že čeho je málo, to se také bude prodávat v menším objemu. Přírodně sladká vína určitě mají svůj smysl a velmi časté nářky vínomilců, že jde o stále rostoucí trend, je mnohdy opodstatněný. Na této módní vlně se pochopitelně řada vinařů svezla, takže se na trh dostaly i vína velmi nízké kvality, ale osobně mám spíše dobré zkušenosti s tímto typem vín. O rychlejší době zrání vína v lahvi o menším objemu se dočtete v každé publikaci, ale nemyslím si, že je to tak zásadní věc. Mnohem důležitější je potenciál vína a podmínky skladování. Takže podle mne jediným problémem těchto lahví je jen menší množství :-)

Vrátím se ale k polosladkému Sauvignonu. Požádal jsem Karla Matulu ze Znovínu o několik informací, kterému tímto ještě jednou děkuji. Hrozny byly sklizeny na viniční trati Kamenný vrch v obci Tasovice 21. října 2004. Cukernatost hroznů dosahovala 21,4 °NM. Réva na středně-vysokým vedením se zde pěstuje na písčito-hlinité půdě, která je středně až silně štěrkovitá s 6,4 pH (slabě kyselá půda). Není příliš mocná a v jejím podloží vystupují prekambrické žuly dyjského masívu staré asi 550 milionů let. Byla použitá běžná technologie výroby: odzrnění, zakvašení čistou kulturou kvasinek, kvašeno v nerezech s chlazením, zastaveno kvašení, bez odbourání kyseliny jablečné a lahvování do lahví 0,5 l. Sauvignon se na Kamenném vrchu pěstuje na ploše 5,9 ha (stáří révy 5 let) a 2,6 ha (22 let). A nyní již mohu přistoupit k vlastnímu hodnocení.

Lahev typu Bordolesse má objem 0, 5 l (hnědo-zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsme již mnohokrát hodnotili ve starších recenzích.

Barva je čistá, zlato-žlutá a jiskrná. Na polosladké víno velmi slušná intenzita, která se bude dalším zráním ješte vylepšovat. Vůně je široká a mnohoslibná. Hned od prvního okamžiku je zřejmé, že jde o velmi zvláštní Sauvignon. V nástupu jsou intenzivní tóny kandovaného ovoce, sušené meruňky a lipový květ. Vše doplňují medové odstíny a květ černého bezu. Je zde ale ještě jedna zvláštní složka. Dlouho mi trvalo než jsem ji identifikoval. Jedná se červené grepy!

V chuti jsou po otevření pouze dvě složky. Nastoupí cukrové tóny, které postupně vystřídá kyselinka. Chybí tomu tělo, ale vše se razantně změnilo postupným rozdýcháním. Najdenou se víno otevřelo a ukázalo se v tom nejlepším světle. Krásně dlouhý závěr, ve kterém je přírodní cukr v krásné opozici s kyselinkou. V dozvuku objevuji marcipán a opět chuť červeného grepu, která se v buketu tak krásně rozvinula. Vše tvoří krásný celek. Vzhledem k nízkému obsahu alkoholu bude Sauvignon ideální k přátelskému odpolednímu posezení a podávat k němu například ovocný dezert. I po dvou dnech si Sauvignon uchoval nádhernou vůní i chuť po červeném grepu, navíc se přidaly přezrálé hrozinky.

Výrobce doporučuje archivaci do roku 2010, možná byla chyba Sauvignon otevřít již nyní, ale alespoň jsem se přesvědčil, že potenciál k dalšímu zrání je dobrý. Poměr cena / kvalita odpovídá, je to podle mne nadprůměrný Sauvignon se zbytkovým cukrem, který ocení ženská populace a milovníci přírodně sladkých vín.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2004
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Tasovice
Viniční trať: Kamenný vrch
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Číslo šarže: 343
Alkohol: 10,8 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 22,9 g/l
Obsah kyselin: 6,5 g/l
Bezcukerný extrakt: 25,8 g/l
Datum sklizně: 21. října 2004
Cukernatost moštu: 21,4 °NM
Doporučená archivace: 2010
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Rok lahvování: 2005
Číslo lahve: 620 909
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 140,- Kč (zásilková služba Znovínu v březnu 2005

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 10 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2655x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 24.01.2010 11:11:36