O Víně

20.06.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 20.06.2011 07:00

Zweigeltrebe 2008 pozdní sběr - Spielberg Archlebov s.r.o.

Tímto suchým Zweigeltrebe ročníku 2008 jsem se poprvé dostal k vinařství Spielberg a hned mne navnadilo k dalšímu prozkoumání produkce. Mé dojmy se dozvíte v následující recenzi.

Vinařství Spielberg z Archlebova nemělo na našem portále tolik místa, jak by si asi zasloužilo. V dávné minulosti jste sice mohli vidět recenzi od Petra na Zweigeltrebe 2003 pozdní sběr (barrique) ze stejné viniční tratě Oulehle (7-7-7), jako suché Zweigeltrebe 2008 pozdní sběr, na které se dnes podívám. Dále pak v roce 2006 jsme zveřejnili recenzi od Honzy na Modrý Portugal 2003 pozdní sběr (8-6-6), ale tím to končí. Já jsem s tímto vinařství zatím neměl tu čest, byť jsem loni několikrát projížděl přes Archlebov s moderně vyhlížející budovou vinařství, kterou nelze přehlédnout. Okolí Archlebova, zvláště pak směrem na Kyjov, je přenádherné. Pokud jedete ze Slavkova u Brna směrem na Kyjov, projedete přes vrchovinu Ždánický les, odkud už budete klesat a spatříte zajímavá panoramata. Tak krásný pohled ze severu na Slovácko jen tak nevidíte. Když už se sem podíváte zastavte se také v Bukovanech, které leží asi 6 km severně od Kyjova, kde je nově postavený větrný mlýn s restaurací, ze kterého vidíte nádherně zvlněnou krajinu s vinohrady.

Díky Haně Říčánkové z vinařství mám detailní informace, za které ještě jednou děkuji. Hrozny byly sklizeny 30. října 2008 při cukernatosti 22,6 °NM na viniční trati Maliny v obci Žarošice. Na etiketě je za viniční tratí ještě uvedeno vinice Oulehle, což má souvislost s historickým názvem. Vinařství totiž Maliny rozdělují na menší části, jak se můžete přesvědčit na webových stránkách. Réva zde byla vysázena v roce 1988 a pěstuje se na rýnsko-hesenském vedení a hlinitopísčité půdě s podložím pískovce. Technologie výroby: kvašeno ve vinifikátoru 10 dní, pak JMF v tanku při dokončení JMF stočeno do dubových sudů, školení, filtrace a lahvování. Délka zrání v dubových sudech: 7 měsíců.

Z webových stránek přebírám velkou porci informací, jako jsou prodávaná vína (i několik let zpět) až po terroir. Zde se například uvádí: Naše vinice se rozkládají na hlinito-písčitých půdách, v menším množství také na půdě lehké-písčité. Půda vytvořená na pískovcích je lehká, výhřevná, snadno propustná, je vhodná pro pozdní bílé odrůdy jako jsou Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Rulandské bílé. U vyzrálých a archivních vín z těchto vinic nacházíme výraznou minerální chuť, která je způsobena především „terroir" lokality. Tato vína jsou plně harmonická s kořeněnou vůní muškátového oříšku a skořice. Bílá vína zde mají výrazný ovocný charakter a výrazné květinové tóny v aromatu i chuťovém projevu vín. Výrazná je především lehká, ovocná vůně akátového medu či růže, u některých odrůd je patrná výrazná vůně kvetoucí lípy. Zajímavá je i jemná ovocná vůně po zelených jablkách, kdoulích a broskvích. Vinice v Žarošicích a Archlebově představují vynikající „terroir" pro pěstování modrých odrůd révy vinné a výrobu červených vín. Víno z nich překvapuje svou hutností a mineralitou, ta je podpořena velmi specifickými tříslovinami, kterým rozpadající se pískovcový skelet podloží našich tratí dává nezaměnitelný podklad pro paletu aroma červených a černých lesních plodů, zejména u odrůd Portugalu modrého, André a Rulandského modrého. Odrůdy jako jsou Frankovka, Zweigeltrebe či Svatovařinecké se u nás pyšní delikátní odrůdovostí. Významná je rovněž expozice svahů vinic k plnému slunci. Hrozny zde vytváří menší bobule, které jsou plné vyzrálých fenolických látek - barviv a taninů, které jsou pro červená vína velmi přínosná. Hrozny jsou poté sklizeny podle nejnovějších poznatků vinařské vědy v optimální fenolické zralosti, která při moderní technologii zpracování hroznů zajišťuje plná, extraktivní a výrazně harmonická červená vína.

Dále pak na stránce viniční tratě najdete, že Maliny je lokalita, ze které pochází hrozny na výrobu Ryzlinku rýnského. Vinice je umístěna na svahovitém pozemku s jižní až jihozápadní expozicí. Vinice jsou na severní straně ohraničené lesnatým porostem Ždánického lesa, což velmi pozitivně působí na mikroklimatické podmínky na této vinici a pozitivně ovlivňuje vyzrálost hroznů. Středomořská flóra v těchto vinicích poukazuje na vynikající tepelné parametry této lokality. Geologické podloží je tvořeno karbonáty. Půda je lehká, hlinito-písčitá, záhřevná. Na této lokalitě je doloženo pěstování révy vinné hluboce do minulosti. Již v období středověku zde byly prokazatelně vinice. Toto všechno dělá z této lokality vynikající „terroir" pro pěstování kvalitativních odrůd révy vinné mezi které patří rovněž Ryzlink rýnský. Kvalitní ošetřování vinic s důrazem na vnitřní kvalitu hroznů podtrhuje význam této jedinečné lokality - jedinečného „terroir". Oulehle jsou zterasovaný pozemek viniční trati skloněný k jihozápadu. Zvláště dopolední a odpolední slunce se do půdy opírá a hřeje. Půda je zde hlinito-písčitá. Trať je výborně chráněna od severu Malínským kopcem a souvislým pruhem Ždánického lesa. Vinice jsou zde zakládány od nepaměti.

Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že vinařská obec Žarošice má 43,6 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 150,2 ha. V Žarošicích, v obci jinak na mně příliš vymydlené a opravené, ke konci roku 2005 bylo registrováno 27 pěstitelů. Staré hory, Syslůvky i Nové hory obdržely pouze druhou kategorii, jediná trať s první jsou Maliny. Podle mapy se ovšem nejhorší tratí z hlediska orientace jeví paradoxně Staré hory. Maliny se třeba od Nové hory viditelně příliš neliší, snad o něco mírnějším sklonem. Odtud přechutnávám vína rád - firmu Spielberg, byť ne vždy se každé jejich víno zrovna trefí do mého vkusu, pokládám za opravdu nadějné vinařství, kde očividně nechybí nadšení pro věc a to se vždy ve víně dříve nebo později projeví. Jejich filosofie je i proterroirová (ačkoliv tedy v ceníku na webu bych názvy tratí uvítal), dokonce velmi prozřetelně užívají na etiketách staré členenění tratí: z Oulehlí dělají Sv rosé a Zw, za nejlepší polohu mají zřejmě Pleštice - zde RR, RV, Sau a Vz, nejvíce pak odrůd jim dávají Klášovky (MP, André, Mt, MM, Rb, Pinot gris, Pinot noir, Tr a Včr).

Lahev typu Bordó s rozšiřujícím se tvarem směrem k hrdlu má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je jednoduchá, ale povedená. Najdete zde krásně zakomponované písmeno „a" ve dvou barvách, které charakterizuje obec Archlebov. Zadní etiketa podává základní popis vína, detaily se dozvíte na webových stránkách.

Barva je višňově červená, má velmi dobrou intenzitu a fialové odlesky. Vůně je jemná a nabízí višně s hořkou čokoládou. Na pozadí vystoupí také koření a jemná vanilka.

Ve středně dlouhé chuti najdete ovocité odstíny a kořenitý závěr, který má původ v 7 měsíčním zrání v dubovém sudu. I když se nejedná o standardní barrique, vínu to vůbec neuškodilo, možná naopak. Víno je plné, tělnaté a má krásnou ovocitost připomínající extrakt z vyzrálých višní a kompotového ovoce. Lahev můžete již otevřít, i když vinařství uvádí archivační potenciál až do roku 2015! Víno můžete podávat temperované na 16 až 18 °C k divočákovi a zvěřině. My jsme k tomuto Zweigeltrebe vyzkoušeli hamburger s bylinkovým máslem a italským chlebem facaccia podle Zdeňka Polreicha a moc jsme si pochutnali. Tímto Zweigeltrebe jsem se navnadil k dalšímu přezkoumání.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Zweigeltrebe
Ročník: 2008
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Žarošice
Viniční trať: Maliny (vinice Oulehle)
Výrobce: Spielberg Archlebov s.r.o.
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 842
Evidenční číslo jakosti: 94F1-09/36
Obsah zbytkového cukru: 4,2 g/l
Obsah kyselin: 4,65 g/l
Bezcukerný extrakt: 24,7 g/l
Datum sklizně: 30. října 2008
Cukernatost hroznů: 22,6 °NM
Výsadba révy proběhla v roce: 1988
Způsob vedení révy: rýnsko-hesenské
Typ půdy: hlinitopísčitá s podložím pískovce
Technologie výroby: kvašeno ve vinifikátoru 10 dní, pak JMF v tanku při dokončení JMF stočeno do dubových sudů, školení, filtrace a lahvování.
Délka zrání v dubových sudech: 7 měsíců
Rok lahvování: 2009
Doporučená archivace: 2011 až 2015
Velikost šarže: 7.200 lahví
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Získaná ocenění: Zlatá medaile Prague Wine Trophy 2010
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 159,90 Kč (Tesco v květnu 2011)

Spotřebitelská známka: 8.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 9 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 4  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4556x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 06.05.2012 12:26:12