O Víně

30.11.2009 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 30.11.2009 07:00

Michel Torino 2004 Cabernet Sauvignon - Bodega El Esteco, Salta/Cafayate, Argentina

O argentinském vinařství Bodega El Esteco jsme již na našem portále dvakrát psali. Jak hodnotím Michel Torino 2004, které je vyrobeno z odrůdy Cabernet Sauvignon, se dozvíte v dnešní recenzi.

Přesně tři roky jsem nechával ve svém archivu zrát lahev Cabernetu Sauvignon ročníku 2004 s obchodním názvem Michel Torino, který pochází z vinařské oblasti Severovýchod podoblast Salta/Cafayate.

Poprvé jsem o tomto vinařství psal před více jak třemi lety v souvislosti s recenzí Michel Torino 2004 Malbec. Musím přiznat, že se mi Malbec nadmíru líbil, vysoké hodnocení 10-9-10 mluví samo o sobě. Proto jsem ani na chvíli neváhal a zakoupil několik posledních lahví Cabernetu Sauvignon ve výprodeji. O tom, že vinařství bylo založeno v roce 1892 a pěstuje révu na 750 ha vinic ve výšce 1700 metrů nad mořem, jsem již psal. Přistoupím proto přímo k hodnocení.

Lahev typu Top Bordo s rozšiřujícím se tvarem směrem k hrdlu má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem Quality Cafayate Wines. Adjustáž jsem hodnotil u první recenze. Barva je višňově červená, má fialové záblesky a vyšší intenzitu.

Vůně má zajímavou strukturu, je široká a kouzelná. Jsou zdá nasládlé a kořenité odstíny v nástupu, které dále doplňuje vůně černého rybízu a pepře.

V dlouhé chuti vystoupí nádherná nazrálost, ve které se ale neobjevuje unavující stařinka, ale je to krásná směs bobulového ovoce, višní a čokolády. V nádherně jemném až máslovém závěru vystoupí vanilka a nasládlé dřevité odstíny. Při popíjení se víno nádherně otevřelo a stále něčím překvapovalo. Ať to byly nádherné tóny hořké čokolády, které u cabernetu nejsou příliš obvyklé nebo sametově jemnými třísly, která navozovaly dojem zvláštní máslovistosti, která pobízela k dalšímu doušku. Vše působí velmi dobrým harmonickým dojmem. Po dopití zůstala na dně hromádka vinného kamene. Lahvová zralost začíná právě letos a do roku 2011 bych se další archivace vůbec nebál. Víno český dovozce doporučuje kombinovat s pokrmy z červených mas a zvěřiny při temperaci 18 až 20 °C. Před podáváním je vhodná dekantace.

V žádném případě se ale nejedná o těžké víno, které ztratilo svou odrůdovost a přirozenost. Opět ale musím, podobně jako u výše zmíněného Malbecu konstatovat, že jsou v chuti příjemné stopy bariku, což může být dáno zráním v dubových sudech. Vůbec bych neváhal tuto řadu červených vín znovu koupit i za obvyklou cenu kolem 200,- Kč.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Michel Torino
Odrůda: Cabernet Sauvignon
Ročník: 2004
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Severovýchod
Vinařská podoblast: Salta/Cafayate
Výrobce: Bodega El Esteco, Argentina
Číslo šarže: L5 082A1
Alkohol: 13,5 % obj.
Teplota podávání: 18 - 20 ºC
Dovozce: Vinicola s.r.o. Břeclav
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 100,- Kč (výprodej Globus v listopadu 2006, normální cena 199,- Kč)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3929x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 05.04.2010 12:04:33