O Víně

11.09.2008 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 11.09.2008 00:00

Irsai Oliver 2005 kabinet - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Ročník 2005 byl na Moravě považován za dobrý a bylo to také poznat v množství přívlastků. Pokud se u raných odrůd, mezi které Irsai Oliver patří, objeví přívlastek kabinet, může to vyvolat větší zájem vínomilců. Na druhé straně se také můžeme dočkat určitého zklamání z nezvládnutí vyšší cukernatosti hroznů u aromatických odrůd, které pak dávají plochá a nezajímavá vína. Vladimír Tetur mne již mnoho let pravidelně přesvědčuje o tom, že si s touto odrůdou dobře rozumí, jak se můžete přesvědčit z recenze ročníku 1999 ode mne, 1999 od Petra a dále ročníku 2002 a 2004.

Dnes otevírám polosuchý Irsai Oliver 2005 kabinet a jak jsem uvedl výše, ročník 2005, 2006 i 2007 byl z pohledu cukernatosti hroznů pro tuto odrůdu příznivý a můžeme jen doufat, že to nebude na úkor kvality. Od pana Tetura jsem se dozvěděl, že vlastní i nakupované hrozny byly sklizeny 14. září 2005 při cukernatosti 20,0 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. Tato viniční trať je poněkud odvrácená od slunce, ale to může mít pro bílé aromatické odrůdy pozitivní vliv. Réva v době sklizně byla 15 let stará a pěstuje se zde na žluto-černé půdě na středním vedení. Technologie výroby: reduktivní technologie, řízené kvašení s důrazem na charakter odrůdy.

I když Vladimír Tetur doporučuje pro ročník 2005 archivaci do roku 2007, již jsem se mohl několikrát přesvědčit, že jeho vína mají daleko větší potenciál, než je oficiálně uváděno. Jako příklad mohu uvést Irsai Oliver 1999 odrůdové jakostní, který po šesti letech archivace neztratil nic za své krásy a stále ho považuji za etalon (mé hodnocení: 9-10-10).

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 40 mm s potiskem vinařství. Adjustáž od ročníku 2005 prošla menší úpravou lahve, která má nad etiketou reliéf vinařství a v dolní části jméno vinaře po celém obvodu. Také záklopka je nyní kvalitnější, staniolová se zlatou barvou s potiskem vinařství.

Barva je čistá, zlato-žlutá se zelenkavými odlesky a intenzivní. Po zakroužení zůstávají na stěně skleničky krásné mosty. Vůně je od počátku kouzelná a odrůdová. Není nijak podbízivá, líbí se mi jemnost muškátových tónů, tradiční medovo-limetkové odstíny a zvláštní vanilka na pozadí.

Ve středně dlouhé chuti oceňuji nádhernou mazlivost, ovocitost, svěžest a jemnost. Žádné stopy mladého vína zde nečekejte, je to krásně vyzrálé víno s velmi dobrou harmonii. Zbytkový cukr je těsně za hranici suchého vína a líbí se mi jeho projev. V závěru jsou medové odstíny, vyzrálé hrozny a zvláštní kořenitost. Nechybí tóny tropického ovoce a příjemná chuť muškátu. Nejde o žádné ploché víno, kterému vyšší cukernatost hroznů ublížila. Naopak, má své kouzlo a i když jde o aromatickou odrůdu, pár skleniček podle mne ocení i vínomilci, kteří dávají přednost jinému typu vín. Temperaci udržujte kolem 12 °C. Vladimír Tetur mi napsal, že tento Irsai je vhodný k sladkým dezertům. Já ještě doporučím letní ovocné saláty nebo zeleninové pokrmy.

Podle mne se víno blíží k vrcholu, ale nebál bych se lahev otevřít až v roce 2009 a pravděpodobně má našlápnuto i k delší archivaci. Je proto možné, že bych mu dal za vůni i chuť maximální známky, dnes má svůj vrchol před sebou a proto dávám nižší známky. Pokud tento Irsai máte ve svém archivu, můžete se radovat, já dnes otevřel poslední lahev a mohu se jen těšit na Irsai ročníku 2006, který jsem loni zakoupil. V současné době začal Vladimír Tetur prodávat také Irsai ročníku 2007 v kabinetu, takže neváhejte.

Tento Irsai Oliver právem získal několik ocenění (Zlatá medaile Weinparade Poysdorf, Valtické vinné trhy, Forum Moravium a TOP 77 vín ČR), což potvrzuje jeho výjimečné vlastnosti. Musím pochválit vinařův um, kterému se skvěle podařilo řízené kvašení s důrazem na charakter odrůdy. Takhle má vypadat svěží víno z aromatické odrůdy, které pohladí na jazyku i duši. Musím také zmínit velmi vstřícný přístup a ochotu Vladimíra Tetura podat informace. Menší problém vidím v dostupnosti (v nabídce je pouze ročník 2007 v kabinetu) a v graficky nezajímavých webových stránkách, které jsou ale aktuální. Posílám gratulaci do Velkých Bílovic!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Irsai Oliver
Ročník: 2005
Jakost: kabinet
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Zadní hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Číslo šarže: 201
Evidenční číslo jakosti: 18D1-06
Alkohol: 12,5 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 5,12 g/l
Obsah kyselin: 5,68 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,18 g/l
Rok lahvování: 2006
Cukernatost moštu: 20,0 °NM
Datum sklizně: 14. září 2005
Stáří vinice: 15 let
Typ půdy: žlutočerná
Způsob vedení révy: střední
Technologie výroby: reduktivní technologie, řízené kvašení s důrazem na charakter odrůdy
Doporučená archivace: 2007
Teplota podávání: 11 - 13 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Velikost šarže: 5.000 litrů
Ocenění: Goldmedal Weinparade Poysdorf, Valtické vinné trhy, Forum Moravium a TOP 77 vín ČR
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 119,- Kč (přímo ve vinařství v listopadu 2006 nebo 137,- Kč v lednu 2007)

Spotřebitelská známka: 8.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 9 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4240x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 11.09.2011 13:02:49