O Víně

Bouvierův hrozen


Barva: bílé

Synonyma: 

Bouviertraube, Radgonska ranina, Bouvier, Bouvierovo



Výskyt ve vinařských oblastech: 

CZE (Znojemská podoblast), SLO, CHOR, AUT, SVK


Původ: 

Podle pramenů z Jugoslávie jde o semenáč z okolí obce Horní Radgona, kteří rozšířili francouzští křižáci na srbsko–rakouských hranicích. Podle Doc. Josefa Blahy je to pravděpodobně náhodný kříženec Rulandského bílého x Sylvánské zelené. Ten vznikl ve Štýrsku a rozšířil ho Bouvier. V zahraničí se odrůda v menším rozsahu pěstuje v Jugoslávii a Maďarsku a je známa v Rakousku a Maďarsku. U nás se pěstuje v malém rozsahu na Znojemsku, kam pronikla z Rakouska a pak na Slonesku v malokarpatské oblasti, zvláště v Modre. V listině povolených odrůd je zapsána od roku 1952. Je zapsána v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.


Charakteristika odrůdy: 

Je vhodný též jako stolní hrozen a pro výrobu lehčích bílých vín, které vynikají jemnou kořenitostí. List je středně velký. Čepel je čtvercová nebo okrouhlá, široká, nálevkovitě hluboce pětilaločná. Rub je hladký. Řapíkový výkrojek bývá uzavřený s úzkým průsvitem a zaostřením u báze řapíku. Řapík je středně dlouhý. Hrozen je spíše malý než středně velký, průměrně 8 cm dlouhý (průměrná hmotnost 60 g), řidší, válcovitého tvaru, zřídka má u základu křidélko. Stopka má normální stavbu a délku.


Charakteristika vína: 

Barva je žlutá až zlatožlutá, podle vyzrálosti. Vůně muškátová, grapefruitově muškátová. Chuť je středně plná až plná, svěží nebo zrale široká. Víno je aromatické, nevyniká však plností, v běžných ročnících je chuťově mdlé. Má schopnost vysoké tvorby cukrů, což umožňuje v lepších ročnících výrobu alkoholických, jemně muškátových a kořenitých vín pozdního sběru. Nižší obsah kyselin. Z běžných ročníků jsou chuťově trochu mdlá, ale pro vysoký obsah alkoholu a neutrální chuť jsou vhodná ke scelování s jinými víny.


Zvláštnosti: 

V Rakousku se z něj vyrábějí vína predikátní a ledová. Hrozny začínají zrát začátkem srpna a zrání trvá do týdnů. Sklizeň začíná v polovině září. Hrozny je však možno ponechat na keřích i déle.


Vhodnost k pokrmům: 

Svěží, mladé víno je vhodné k předkrmům s výraznou chutí. Plné, přívlastkové a muškátové víno podáváme k dezertům.

Počet zobrazení stránky: 4649x