O Víně

Hibernal


Barva: bílé
Zastoupení ve vinicích: 

v ČR asi na 10 ha (2004)


Původ: 

HIBERNAL je pozdní moštová bílá, interspecifická odrůda. Vyšlechtil ji dr. Helmut Becker na Ústavu pro šlechtění révy vinné v Geisenheimu v oblasti Rheingau v Německu jako semenáč druhé filiální generace křížení Ryzlinku rýnského, klon 239 Gm/F2 x Seibel 7053. V Německu se pěstuje na necelých 100ha, ve Švýcarsku na menší ploše. V ČR zatím významněji rozšířena není. Udržovatelem odrůdy je p. prof. Vilém Kraus.
Do Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 2004.


Charakteristika odrůdy: 

List je středně velký až velký, tvar čepele srdcovitý, bez vyznačených laloků s velmi mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, hustý, se středně dlouhou stopkou. Bobule je malá až středně velká, kulatá. Barva bobule je červenošedá, dužnina je bez zbarvení. Doba rašení oček je střední. Růst je středně bujný s polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v poslední dekádě října.

Odrůda je odolná proti napadení houbovými chorobami (plísní révovou a padlím révovým), proti napadení plísní šedou je středně odolná až odolná. Proti poškození zimními i jarními mrazy je odrůda odolná, odolnější než její rodič, Ryzlink rýnský. Odrůda vyniká vysokou mrazuvzdorností. V některých letech je nutný postřik proti peronospoře před květem a po odkvětu.
Vzhledem k délce vegetační doby je odrůda náročná na stanoviště, na půdu náročná není. Nesnáší však extrémně suché půdy.
Podnože volíme podle typu půd a tvaru keře. Vhodné jsou Kober 5BB, Teleki 5C a SO 4. Hibernal se hodí pro všechny způsoby vedení, snáší dlouhý i krátký řez. Odrůda zraje 1-2 týdny před Ryzlinkem rýnským, výnos jako Ryzlink rýnský, průměrná cukernatost o něco vyšší a kyseliny o 3 promile nižší než Ryzlink rýnský.
Výnos je středně vysoký, ve zkouškách pro registraci bylo dosaženo v tříletém průměru 9,5 t/ha o průměrné cukernatosti téměř 22° ČNM.


Charakteristika vína: 

Víno je výborné kvality, plné a má jemně aromatickou vůni, kořenité, charakteru a typu jako je Ryzlink rýnský, nebo Sauvignon. Výnos hroznů je středně vysoký, cukernatost je však vyšší, než u Ryzlinku. Každoročně lze vyrobit přívlastkové víno. Pro svoji odolnost vůči houbovým chorobám j eodrůda vhodná pro integrované vinohradnictví, případně pro výrobu biovína.


Zvláštnosti: 

Odrůda je vhodná do všech typů půd. V těžkých půdách v některých letech při přezrání se mohou vyskytnout ve víně nepříjemné bezinkové tóny. Snáší vyšší obsah vápníku v půdě.


Vhodnost k pokrmům: 

Obdobně, jako u vyzrálého Ryzlinku rýnského.

Počet zobrazení stránky: 8419x